Legitimationskort

Det er muligt at ansøge om at få et legitimationskort, hvis du er 15 år eller derover. Det kræver, at du har en folkeregisteradresse i Danmark. Legitimationskortet er ikke obligatorisk. Det kan være relevant for dig at ansøge om et legitimationskort, hvis du ikke har kørekort eller pas.

Hvis du allerede har knallertkørekort behøver du ikke nogen anden form for legitimation.

Hvordan får jeg et legitimationskort?

Du kan købe et legitimationskort i Borgerservice. Kortet koster 150 kr. (2018) som du skal betale ved bestilling af kortet.

Du skal medbringe et foto og enten din originale dåbsattest, fødselsattest, navneattest eller dit sundhedskort (det gule). I Borgerservice har vi udstyr så vi kan tage et billede af dig, men hvis du selv har et vellignende pasfoto, kan du tage det med.

Kortet sendes til dig i løbet af 14 dage og er gyldigt i 10 år.

Det kan være relevant for dig at ansøge om et legitimationskort, hvis du ikke har kørekort eller pas.

  • du kan bruge legitimationskortet i en række hverdagssituationer som legitimation, hvor du skal bevise hvem du er, ligesom pas og kørekort også i dag anvendes som legitimation i andre situationer end ved rejse og kørsel
  • legitimationskortet giver ikke ret til ophold i Danmark eller til at arbejde i Danmark
  • legitimationskortet kan desuden ikke anvendes, når du skal til lægen. Her skal du i stedet medbringe dit sundhedskort
  • legitimationskortet har ikke generelt til formål at fungere som rejselegitimation, fx i forbindelse med rejser i Schengen.

Du vil imidlertid kunne anvende legitimationskortet ved indrejse i Sverige til at dokumentere din nationalitet. Det gælder dog ikke, hvis du har fået udstedt den første udgave af legitimationskortet, der ikke indeholdt oplysning om nationalitet.

Ny udgave af kortet med oplysning om nationalitet

Selvom der nu er kommet en ny udgave af kortet, er den første udgave af legitimationskortet (dvs. uden oplysning om nationalitet), stadig gyldigt indtil udløbet af gyldighedsperioden.

Vær opmærksom på, at du skal betale gebyret igen, hvis du ønsker at få udstedt et legitimationskort, hvor der også står din nationalitet.I nogle kommuner kan der være en omstillingsperiode, og der kan derfor gå noget tid, før du kan få legitimationskortet i den nyeste udgave med oplysning om nationalitet.

Du kan fortsat få udstedt et legitimationskort uden din nationalitet, hvis du ønsker det i den mellemliggende periode dog senest den 1. marts 2018. Det kan være relevant for dig, hvis du alligevel ikke har tænkt dig at bruge kortet i situationer, hvor oplysningen om nationalitet har betydning.

Du skal også her være opmærksom på, at du skal betale gebyret igen, hvis du senere vil have udstedt et legitimationskort, hvor der også står din nationalitet.

Ungekort / alkoholkort

Reglerne om det tidligere ungekort/alkoholkort blev ophævet den 1. juli 2017. Det betyder, at der ikke længere kan udstedes sådanne kort, men allerede udstedte kort kan anvendes i den resterende gyldighedsperiode.

Sidst opdateret 5. april 2018

Selvbetjening

Kontakt

Borgerservice

Rådhuspladsen 1, Frederiksværk
Mandag til onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-18
Herudover efter aftale
Fredag efter aftale
Telefon 47 78 40 00

mail@halsnaes.dk

Politiet
Torsdag kl. 16-18
(personlig henvendelse)

Få svar her