Koncernøkonomi har i overensstemmelse med økonomistyringsprincipperne udarbejdet forventet regnskab pr. 30. september 2019 til politisk behandling.
Det forventede regnskab udviser en samlet likviditetsforbedring på 78,3 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget.
Likviditeten er i forhold til det forventede regnskab pr. 31. juli 2019 forbedret med 14,9 mio. kr. Heraf skyldes 12,5 mio. kr. udskydelser af anlæg til 2020. Derudover skal der ekstraordinært afdrages 1,3 mio. kr. i 2020 vedr. salget af Højbjerg. Betragtes økonomien for 2019 og 2020 samlet set, er den økonomiske situation således forbedret med 1,1 mio. kr. i forhold til det forventede regnskab pr. 31. juli 2019.
Idet forudsætningen for det vedtagne budget 2020-2023 er det forventede regnskab pr. 31. juli 2019, betyder resultatet af det forventede regnskab pr. 30. september 2019 dermed, at det vedtagne budget 2020-2023 samlet set er stort set uforandret.
Der er et mindreforbrug i forhold til kommunens serviceramme i 2019 på 35,6 mio. kr., hvilket er en forbedring på 2,6 mio. kr. i forhold til 31. juli 2019. Det store mindreforbrug skyldes, at den oprindeligt afsatte bufferpulje på 25,1 mio. kr. er nulstillet. Reelt udgør mindreforbruget således 10,5 mio. kr. i forhold til det oprindeligt forventede serviceforbrug.
Nedenfor sammenfattes det forventede regnskabs væsentligste konklusioner.
ÆNDRING i LIKVIDITET
Der forventes et overskud på 67,7 mio. kr. i 2019, hvilket er en forbedring på 78,3 mio. kr. i forhold til oprindeligt budget og 14,9 mio. kr. bedre end ved forventet regnskab pr. 31. juli 2019. Af de 14,9 mio. kr. udskydes 12,5 mio. kr. vedr. anlæg til budget 2020, og der skal som følge af salg af Højbjerg bevilges et ekstraordinært afdrag i 2020 på 1,3 mio. kr., hvorfor der reelt er tale om et mindreforbrug på 1,1 mio. kr.
Ændringen i likviditeten er nærmere beskrevet i afsnit 4 i det forventede regnskab.
GENNEMSNITSLIKVIDITET
Den forventede laveste gennemsnitslikviditet udgør i det forventede regnskab 112,9 mio. kr., hvilket er en forbedring på 31,1 mio. kr. i forhold til forventningerne ved vedtagelsen af budget 2019 (81,8 mio. kr.).
Ændringen i gennemsnitslikviditeten er nærmere beskrevet i det forventede regnskabs afsnit 4.4.
USIKKERHEDER/RISICI
Der er for alle områder indarbejdet det mest realistiske forbrug. Dog udgør visse områder en større risiko for afvigelser i forhold til det forventede regnskab end de øvrige områder.
De væsentligste risikoområder, der følges meget tæt, er følgende:
- Under familie- og voksenområdet samt specialskoleområdet, er der indarbejdet forventede mindreforbrug - områderne er dog følsomme for pludselige og enkeltstående hændelser.
- På beskæftigelsesområdet er der usikkerhed om udviklingen resten af året især i forhold til antallet af sygedagpengemodtagere og førtidspensionister.
- På skoleområdet er der konstateret merforbrug på visse områder og virksomheder, særligt er merudgifter til IT, transport samt Lillebjerg Skole under nærmere afklaring.
INDTÆGTER
Der forventes 3,5 mio. kr. i merindtægter i forhold til korrigeret budget. Denne afvigelse skyldes hovedsageligt:
- En mindreindtægt på 1,8 mio. kr., da der er foretaget en tilbageførsel af skatter pålignet kommunens egne ejendomme, som ikke burde have været pålignet ejendomsskat.
- At en afsat bufferpulje på 4,0 mio. kr. vedrørende kommunal medfinansiering ikke forventes at blive udmøntet.
- Positiv midtvejsregulering af tilskud og udligning på 1,2 mio. kr.
- Efter- og midtvejsregulering af beskæftigelsestilskuddet, hvilket medfører en udgift på 1,1 mio. kr.
Afvigelserne er nærmere beskrevet i det forventede regnskabs afsnit 6.
DRIFT
Den skattefinansierede drift udviser samlet set et mindreforbrug på 20,3 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget. Heraf vedrører 7,0 mio. kr. et skønnet generelt mindreforbrug, som forudsættes overført til budgettet for 2020. Derudover er der en række bevægelser inden for de enkelte udvalgsområder. Nedenfor er beskrevet de primære. For en mere deltaljeret beskrivelse henvises til det forventede regnskabs afsnit 6.
Under Udvalget for Erhverv og Beskæftigelse forventes merudgifter på 11,4 mio. kr. Merudgifterne skyldes blandt andet stigninger i antallet af sygedagpengemodtagere og antallet af førtidspensionister.
Økonomiudvalget forventes at have et mindreforbrug på 8,7 mio. kr., som blandt andet skyldes et mindreforbrug på rådhuspersonale på 3,9 mio. kr., mindreforbrug vedrørende tværgående IT på 1,5 mio. kr., et merforbrug på 0,8 mio. kr. på budgetpuljer og et mindreforbrug på 1,5 mio. kr. på ældreboliger.
Udvalget for Sundhed og Forebyggelse har et forventet mindreforbrug på 14,5 mio. kr. Dette skyldes primært et mindreforbrug på 9,0 mio. kr. vedrørende voksne med særlige behov. Størstedelen af mindreforbruget skyldes, at de forventede budgetlagte foranstaltninger til efterværn for 18-22-årige ikke har været nødvendige, samt at områdets risikoliste er blevet nedjusteret. Derudover forventes et mindreforbrug på 5,3 mio. kr. til børn og unge med særlige behov blandt andet som følge af færre udgifter til anbringelser.
SERVICEDRIFTSRAMMEN
Der er et mindreforbrug på 35,6 mio. kr. i forhold til den korrigerede ramme, primært fordi den afsatte bufferpulje på 25,1 mio. kr. ikke bliver brugt. Sammenholdes de forventede serviceudgifter med det korrigerede budget uden bufferpulje, er der således et mindreforbrug på servicedriftsudgifterne på 10,5 mio. kr.
ANLÆG
Anlæg udviser et mindreforbrug på 13,7 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget, hvilket hovedsageligt skyldes udskydelse af en række anlægsprojekter. Heri indgår et forventet generelt mindreforbrug på 3,0 mio. kr.
Afvigelserne er nærmere beskrevet i afsnit 6 i det forventede regnskab. Derudover er der som bilag 2 vedlagt en særskilt anlægsprognose.
OPTAGELSE AF LÅN
Lånoptagelsen afviger med 0,3 mio. kr. i forhold til korrigeret budget hvilket skyldes, at nettoudlån vedrørende indefrosne ejendomsskatter for 2019 er reduceret med 0,3 mio. kr. i forhold til det forventede regnskab pr. 31. juli 2019.