Unge fik en stemme til KV17

16. november 2017

Flere hundrede elever fra Halsnæs' skoler har besøgt Danmarks største "stemmeboks" og bidraget med deres holdninger til fremtidens Halsnæs. Alle bidrag bliver nu videregivet til inspiration for lokalpolitikerne og det kommende ungeråd i kommunen.

"Stemmeboksen" besøgte bl.a. Hundested Skole.

"Årh, den er stor!" lød det flere gange blandt de skoleelever, der i de seneste uger har besøgt Danmarks største stemmeboks.

Boksen er fremstillet af Halsnæs Kommune med det formål at gøre de unge interesserede i lokaldemokrati - også selv om de endnu ikke kan stemme til eksempelvis kommunalvalget.

I stedet fik de unge mulighed for at få deres stemme hørt i boksen, da den lagde vejen forbi alle fire udskolinger og gymnasiet.

Her skulle eleverne løse en opgave, hvor de i fællesskab skulle blive enige om at prioritere mellem en række emner - næsten som i det rigtige byråd. "Stemmesedlerne" blev lagt i en rigtig stemmeurne, og som tak ventede der flødeboller.

Og så kunne eleverne komme frit til orde i små videooptagelser, hvor de fik lejlighed til at dele deres tanker om, hvad der kan gøre Halsnæs til et endnu bedre sted at være ung.

Lejrskoler i top
"Med den store boks har vi ønsket at give de unge i Halsnæs en stemme på en anderledes måde. For selv om de endnu ikke kan stemme til kommunalvalget, er det vigtigt, at de også føler et ejerskab til det lokale demokrati. Jeg håber, at det store engagement, de unge har vist ved besøget af stemmeboksen, varer ved, så de også får lyst til at deltage i de rigtige valg, når de bliver gamle nok til det," siger Lisbeth Rindom, direktør i Halsnæs Kommune.

Og hvis man tror, at de unge kun tænker på fest og flere lommepenge, kan man godt tro om igen.

På samtlige skoler kom punktet "Flere lejrskoler og studieture" således ind som en klar nummer 1 blandt de emner, som eleverne skulle prioritere.

Desuden tilføjede eleverne både på skrift og video mange nye idéer, som ifølge dem bør have mere politisk opmærksomhed. 

Alle resultater er videregivet som inspiration til både det siddende byråd, de opstillede partier til KV17 samt det kommende Ungeråd i Halsnæs.

 

Fakta:

  • Danmarks største stemmeboks er lavet af Produktionsskolen i Halsnæs og dekoreret af 10. klassecentret. Boksen måler 2,3 (b) x 2,3 (d) x 2,5 (h) meter.
  • Boksen blev præsenteret for offentligheden ved et valgarrangement i Gjethuset i Frederiksværk, hvor det lykkedes hele 36 lokalpolitikere at stå inde i den samtidig.
  • Boksen skal fremover bo i det nye Unge- og Kulturcenter i Halsnæs, hvor den vil indgå i forskellige demokratiaktiviteter.