Halsnæs Kommune ønsker giftfrie haver

23. maj 2018

Private haveejere kan være med til at sikre en endnu bedre og giftfri natur i Halsnæs. Halsnæs Kommune sætter fokus på havegift, og gennemfører lige nu en kampagne mod brug af sprøjtemidler i private haver.

Mælkebøtter og markblomster

Det kan ikke udelukkes, at sprøjtemidler på et tidspunkt når ned til grundvandet - og havens små insekter bliver påvirket, så de får dårligere levevilkår. Det risikerer, at påvirke hele fødekæden.

Halsnæs Kommune vil med kampagnen gøre haveejerne bevidste om problematikken, og i bedste fald få dem væk fra at bruge giftstoffer i haven. 

Kampagnen består blandt andet af oplysning til haveejerne gennem oplysningsmateriale i Borgerservice, på bibliotekerne og i Gjethuset, information på Krudtværksmarkedet via Danmarks Naturfredningsforening og en konkurrence, hvor der trækkes lod om gavekort blandt tilmeldte til hjemmesiden ”Giftfri Have”.

Herudover gennemfører skoleelever fra 7. og 8. klasse en undersøgelse af omfanget af brug af sprøjtemidler. Grønt Råd, der repræsenterer interessegrupper i Halsnæs Kommune, som beskæftiger sig med miljø- og naturspørgsmål, tilslutter sig også kampagnen.

Bliv giftfri og vind gavekort

I kampagneperioden trækkes der lod blandt alle de haveejere i Halsnæs, der har tilmeldt sig initiativet Giftfri Have. Hver uge frem til den 15. juni trækkes lod om to gavekort à 500 kr. til lokalhandlen. 

Anja Rosengreen, formand for Udvalget for Miljø og Plan, er godt tilfreds med kommunens nye kampagne mod brugen af havegift.  

”Vi skal passe på naturen, fordi naturen er vigtig, og det i sidste ende falder tilbage på os selv, hvis vi ikke gør det. Derfor skal vi ikke tilføre vores natur giftstoffer. Giften påvirker den balance, der er naturligt er mellem planter, blomster og dyr. Giften optages i dyrene og siver ned i vores grundvand, så vi til sidst i praksis ender med at forgifte os selv,” siger udvalgsformand Anja Rosengreen.

”Jeg har aldrig selv brugt gift i haven. Det er noget jeg har fået med hjemmefra - fra min mor og far. Det gælder om at passe på naturen, og så må man se på det manuelle lugearbejde som gratis motion,” fortsætter Anja Rosengreen.

Bliv klog på Giftfri Have

Du kan lære mere om, hvordan du bliver giftfri på hjemmesiden www.giftfri-have.dk, hvor du også kan læse mere om initiativet og tilmelde din have. 

Ved kampagnestart var 11.240 haver tilmeldt Giftfri Have på landsplan, og heraf var cirka 200 af dem fra Halsnæs. 

Første giftfrie vindere er udtrukket

De første vindere af lodtrækningen er fundet, og den 16. maj blev det første gavekort udleveret til Steffen Lunn fra Hundested, som tilmeldte sig Giftfri Have allerede i 2016, da han var på Krudtværksmarkedet i Frederiksværk. 

”Jeg er i forvejen medlem af Danmarks Naturfredningsforening, og jeg støtter værdierne bag initiativet. Derudover synes jeg det er vigtigt at sikre levevilkårene for de vilde bier, som tilsyneladende har fået det vanskeligere. Det er vigtigt, at vi i vores haver sikrer et frirum for dem,” mener Steffen Lunn.

Aflever din gift på genbrugspladsen

Har du som haveejer noget gammel gift stående, som du ikke længere vil bruge, så kan det afleveres som ”farligt affald” på din lokale genbrugsplads. Her vil det blive bortskaffet på forsvarlig vis. 

Her finder du din lokale genbrugsplads: 
Genbrugspladsen i Hundested: Håndværkervej 16, 3390 Hundested
Genbrugspladsen i Frederiksværk: Havnesvinget 10, 3300 Frederiksværk