Bysamfund og naturområder

Halsnæs består af flere små bysamfund og lokalområder. Det hele bundet sammen af den rå og autentiske natur, der kendetegner området.

Frederiksværk er med sine knap 13.000 indbyggere den største by i Halsnæs. Tæt på Frederiksværk findes områderne Kregme, Vinderød og Enghave. Amtsvejen, der er forlængelsen af Hillerødmotorvejen, går gennem både Kregme og Frederiksværk, mens både den lokale togbane og flere busruter også har stop her med videre forbindelse til resten af Halsnæs.

I Frederiksværk og Vinderød tæt på Frederiksværk findes der tre skoler. Samtidig byder byen på mange gode idrætsfaciliteter og et rigt foreningsliv med fælleskab og socialt samvær i højsædet.

Frederiksværk ligger smukt mellem Danmarks største sø, Arresø, og Roskilde Fjord. Vand spiller også en stor rolle i selve byen, hvor kanalen fra 1700-tallet snor sig. I dag er kanalen med til at gøre Frederiksværk charmerende og hyggelig, men i 1700-tallet var kanalen altafgørende for Frederiksværk, da den leverede energi til byens industri.

Frederiksværk er Danmarks første industriby og bykernen i Frederiksværk er med sine gamle huse, fine gamle industribygninger og arbejderboliger udpeget som industriminde og kulturmiljø. Byen er dog også mere end det.

I gågaden finder du flere lokale butikker og spisesteder samt Gjethuset, der som byen kulturhus danner rammen om et rigt kulturliv hele året. Derudover findes der flere store og velassorterede supermarkeder i Frederiksværk.

Børnene kan lege på en flot ny legeplads i centrum af Frederiksværk. Byens historiske vingesus fornægter sig dog ikke på legepladsen, hvor børnene blandt andet kan støbe kanonkugler. Både store og små bliver ført tilbage til den tid, hvor kanonkuglerne til Dybbøl blev støbt i Frederiksværks enestående og smukt bevarede Krudtværk. På Krudtværksmuseet kan du fortsat opleve de gamle vanddrevne maskiner i funktion, og du kan blive klogere på historierne om det livsfarlige arbejde med fremstilling af sortkrudt.

 

Krudtværksmuseet er en del af Industrimusset Frederiks Værk, hvor du kan lære mere om byens industrihistorie. I dag er den største private arbejdsplads i Frederiksværk Stålvalseværket, og på den måde holdes byens industritradition fortsat i hævd.

I Frederiksværk går naturen og byen hånd i hånd. Både fordi byen ligger i et stort kuperet skovområde, og fordi kanalen bringer naturen ind i centrum. Faktisk kan du følge kanalen hele vejen fra centrum gennem Arresødal Skov og ud til Arresø. Her har du mulighed for at komme på en hyggelig sejltur på søen med det flotte træskib, M/S Frederikke.

Hundested er en charmerende havneby, hvor moderne kulturhavn møder aktiv erhvervshavn. Her finder du en god blanding af maritim atmosfære og moderne kunst og design, som gør Hundested til sin helt egen. Samtidig har du mange af hverdagens fornødenheder inden for byskiltet.

Lystbådehavnen i Hundested byder på et væld af små butikker og gode restauranter, hvor gastronomiske oplevelser venter. Om sommeren emmer det af liv, mens der om vinteren er en ganske særlig ro. På havnen finder du også det lokale bryghus, samt et lille kafferisteri, hvorfra du kan købe bønner med hjem til den perfekte kop kaffe. Ved siden af lystbådehavnen findes industrihavnen, hvor flere store lokale virksomheder holder til.

Foruden livet på havnen indbyder Hundested til en aktiv livsstil. Byen er med Kattegat, Roksilde Fjord og Isefjorden omgivet af vand, og med et terræn der både er fladt og bakket, står aktiviteter og oplevelser i det fri i kø. Du kan tage en dukkert på en af områdets fem strande eller nyde en god vandretur i smukke omgivelser. Hvis du vil lidt længere omkring end hvad gåbenene tillader, så byder området også på mange gode cykelruter.

Gør du med en drøm i maven om at skifte livet i en storby ud med en tilværelse med fiskeri og muligheden for at få en havørred på krogen, så er Hundested det helt rigtige sted. Strækningen fra Hundested til Hald er nemlig blandt de bedste steder i Danmark til havørredfiskeri.

Velfungerende infrastruktur i en by med mange tilbud

Det er nemt at komme til og fra Hundested med både bil, bus, tog og færge. Amtsvejen, som er forlængelsen af Hillerødmotorvejen, fører til havnen i Hundested. Den lokale togbane fra Hillerød stopper også i Hundested, ligesom du kan komme til byen med bus. Fra havnen i Hundested er der færgeforbindelse til Rørvig.

Foruden det maritime og kunstinspirerede liv på havnen har Hundested mange gode faciliteter at byde på. Her finder du to skoler, flere velassorterede supermarkeder, specialbutikker, gode sportsfaciliteter med et stærkt foreningsliv samt et moderne bibliotek med borgerservice.

Hundested er inde i en rivende udvikling, hvor det primære fokus er at binde by og havn bedre sammen. Det omfatter blandt andet, at der er planer om at opføre et stort kultur- og oplevelsescenter i byen.

I udkanten af Hundested finder du Spodsbjerg fyr. Her ligger også polarforskeren Knud Rasmussens Hus, som i dag er et museum. Her kan du opleve, hvordan Knud Rasmussen boede, og du kan nyde roen og udsigten over Kattegat. Præcis som Knud Rasmussen sikkert også har gjort i sin tid.

Lynæs ligger ved indsejlingen til Isefjorden cirka 2 kilometer fra Hundested og er et paradis for lystsejlere, wind- og kitesurfere.

Det emmer af idyllisk atmosfære med et af Danmarks ældste fiskerlejer, og mange lystsejlere besøger hvert år den hyggelige og moderne lystbådehavn. Selvom du ikke kommer sejlende, er lystbådehavnen og Lynæs som helhed et dejligt sted at slå sig ned.

Fællesskabet er i højsædet med legeplads og oplevelsesbro for de mindste, samt grillområder, havbad, shelters og bålsteder til fri afbenyttelse. Om sommeren er Lynæs et trækplaser for både lokale og turister, mens det om vinteren hovedsageligt er lokale, der bruger havnen. Særligt benyttes havnens vinterbadefaciliteter i stor stil i årets kolde måneder.

Bag mange af oplevelserne i Lynæs står Lynæs Surfcenter. De arrangerer selvfølgelig en masse aktiviteter på vandet, men er også garant for aktiviteter til lands med afsæt i naturen. Fællesskabet er i højsædet i Surfcentret, hvor du også kan nyde god mad, som om sommeren bliver kombineret med livekoncerter.

I Lynæs er der en helt særlig stemning, ro og atmosfære, som automatisk får dig til at sænke skuldrene og glemme hverdages stress og jag for en stund.

Liseleje ligger på nordkysten ud mod Kattegat og er nok mest kendt som en af Danmarks bedste sommerbyer med badeferieidyl, men Liseleje er mere og andet end det.

Liseleje er en fantastisk by hele året rundt med plads til afslapning og familieidyl. Der er mulighed for at handle ind i byen året rundt, og hver årstid har sin charme.

I Liseleje må årstidsmæssig variation ud over det sædvanlige siges at være et nøgleord. Mens det om sommeren er sandstrande så langt øjet rækker, klart vand i blågrønne farver og solskin fra en skyfri himmel, der bedst betegner Liseleje, så er det om efteråret og om vinteren nogle mere rå naturkræfter, der er på spil. Her kan du mærke, hvordan blæsten ugler dit hår, og lyden fra det brusende hav fylder dine øregange. Om sommeren er der liv i lange baner, masser af forskellige events centreret omkring byen, morgenyoga på stranden og en konstant summen. Om efteråret og om vinteren hersker der en anden ro. Her er der stille, tid til fordybelse og til at lade batterierne op. Om foråret begynder alt så småt at røre på sig igen. Solen titter frem, den første varme indfinder sig og den summen, der er så karakteristisk for byen om sommeren vender stille og roligt tilbage.

Fælles for alle årstiderne er, at du i Liseleje har rig mulighed for lange gåture på stranden, hvor du for alvor kan mærke naturen. Og så er solnedgangen på Liseleje Strand enestående hele året rundt.

Melby ligger i cykelafstand til Liseleje, mens Torup med Økosamfundet Dyssekilde ligger længere inde i landet. Den lokale togbane stopper i både Melby og Torup.

I Melby finder du en skole og gode idrætsfaciliteter, mens du skal til enten Torup, Liseleje eller Asserbo for at handle ind.

Tæt på Melby finder du Melby Overdrev. Overdrevet er den største hede på Sjælland og et af de mest særprægede og spændende naturområder i Halsnæs. Melby Overdrev har et selvstændigt punkt i menuen, hvor du kan læse mere om området.

Torup er en typisk ældre landsby, mens Økosamfundet Dyssekilde, som bygger på værdien i fællesskaber, består af selvbyggede eksperimenterende huse, egen vindmølle og eget bageri/butik.


Der ligger en skole i Torup, og der er mulighed for dagligvare indkøb. Derudover finder du et kunstgalleri, yoga og andet kulturelt i byen.

I Halsnæs finder du Sjællands største hede, som samtidig er et af Halsnæs mest særprægede naturområder: Melby Overdrev. Her kan du gå en tur og nyde naturen, du kan snører løbeskoene og få motion i smukke omgivelser, eller du kan gå på opdagelse i de mange arter af planter, insekter og fugle, der holder til på overdrevet. Hvis turen skal sluttes af med en dukkert, så er der også rig mulighed for det. Melby overdrev ligger nemlig helt ud til kysten.

Hvad er Melby Overdrev?

Melby Overdrev er et fredet område, som tidligere har været brugt som militært skydeterræn. Grundet fredningen er der i kølvandet på den militære brug ikke blevet bygget huse og sommerhuse på overdrevet. I stedet har naturen fået lov at råde, hvilket har udmøntet sig i en forholdsvis lav beplantning, som dog er meget varieret. Der findes således mange forskellige slags planter, og dermed også mange forskellige dyr, på Melby Overdrev. Mest kendetegnende for området er de mange lyngplanter, som primært blomstrer i juli, august og september og efterlader hele området i et flot lyslilla skær.

Gå en tur på overdrevet

Der er rig mulighed for at gå nogle gode ture på Melby Overdrev. Du kan følge stierne i hedelandskabet, som ender nede på stranden med mulighed for en dukkert, inden turen går tilbage igen. Du kan også færdres frit på overdrevet og selv gå på opdagelse lige præcis der, hvor du gerne vil hen.

Melby Overdrev er fredet, fordi det er hjemsted for mange sjældne, sårbare og betydningsfulde dyr og planter. Derfor er det vigtigt, at vi sammen passer på området ved ikke at efterlade skrald og ved at tage hensyn til dyre- og plantelivet.

Netop den store artsrigdom og det faktum, at der findes flere dyrearter på Melby Overdrev, som har haft svært ved at trives andre steder har ført til, at Melby Overdrev er en del af Danmarks Naturkanon.

Så hvad venter du på? Pak badetøjet, snør vandreskoene og gå på opdagelse i et af de mest spektakulære områder i Halsnæs.

Ølsted ligger i den sydlige del af Halsnæs tæt på Frederikssundsvejen og Amtsvejen, der løber som en forlængelse af Hillerødmotorvejen.

Den lokale togbane fra Hillerød stopper i Ølsted, ligesom der er busforbindelser fra Ølsted til Frederiksværk, Hillerød og Gribskov. Derudover kommer du nemt fra Ølsted til både Kregme og Frederiksværk via gode stiforbindelser.

I Ølsted finder du en lokal skole med klassetrinnene 1.-9., flere indkøbsmuligheder, en aktiv kro samt idrætsfaciliteter og en nedlagt grusgrav, som frivillige har forvandlet til et fantastisk rekreativt område. Her kan du overnatte i shelter, tage en tur på naturlegepladsen, lave picnic, nyde udsigten over en medbragt kop kaffe på én af bænkene øverst oppe eller læne dig tilbage i græsset nede i bunden af grusgraven og opleve koncerter under åben himmel. Ølsted Grusgrav har sit eget selvstændige punkt i menuen, hvor du kan læse mere om området.

Ølsted er et lille bysamfund med stort lokalt engagement, der ligger i et naturskønt område syd for Frederiksværk midt mellem Arresø og Roskilde Fjord. Ølsteds geografiske placering gør byen til det oplagte sted at bosætte sig, hvis man vil bo tæt på Hillerød og have mulighed for også at komme nemt til bl.a. København, Frederikssund og Ballerup.

Ølsted Grusgrav er en gammel nedlagt grusgrav, der takket være lokale ildsjæle er forvandlet til en naturpark. Grusgraven blev brugt til betonudvinding, frem til den blev nedlagt i 2002. Herefter lå grusgraven hen, indtil en gruppe af lokale ildsjæle besluttede sig for at give den gamle grusgrav en forvandling.

I dag er grusgraven omdannet til en naturpark med stier både rundt om og i grusgraven. Grusgraven huser nu madpakkehus, fugletårn, naturlegeplads, friluftsscene og en parkeringsplads. Der afholdes flere arrangementer i grusgraven i løbet af året, bl.a. forskellige koncerter under åben himmel samt Sankt Hans arrangement.

Der er også shelters, bålsted, brænde og vandpost, så man kan overnatte i den fine grusgrav. Shelterne kan ikke bookes på forhånd, så hvis du kommer til et tomt shelter, kan du roligt slå dig ned. Er shelterne optaget, er der mulighed for at slå et telt op i stedet for.

Fra toppen af grusgraven, i 47 meters højde, kan du nyde den smukke udsigt over Roskilde fjord samt Danmarks største sø, Arresø.

Går du med byggetanker?

Går du med tanker om at ville bygge et nyt hus, så kan du få gode råd til din byggeproces og læse mere om, hvad du skal være opmærksom på i forhold til tilladelser, byggeansøgninger m.m.

Læs mere