
Høj faglighed i arbejdet, et godt arbejdsmiljø og gode kolleger. Det er nogle af de positive egenskaber ved jobbet, som medarbejderne i ældreplejen i Halsnæs Kommune har peget på i en række fokusgruppeinterviews.
Men nogle gange støder medarbejderne også på udfordringer, der kan være svære at håndtere på egen hånd.
Det kan være, at en borger bliver udadreagerende, at man plejer svært demente borgere, at man skal tage sig af kriseramte pårørende – eller man selv står i en krise. Og når det sker, skal der være hjælp at hente.
Halsnæs Kommune har derfor iværksat et nyt initiativ og kan 1. november byde velkommen til en nyansat socialrådgiver i ældreplejen. Socialrådgiveren er ansat til at støtte og rådgive de medarbejdere, der er påvirket på trivslen og derfor kan være på vej til en sygemelding eller opsigelse.
Vejledningen gælder ikke kun i forhold til problemstillinger, der har med jobbet at gøre – det kan også dreje sig om livskriser, der har sin rod i private forhold.
Brug for alle
Socialrådgiverens kompetencer skal dels bruges til konkret rådgivning af medarbejderen, sparring med lederen og deltagelse i forebyggende initiativer på de enkelte arbejdspladser på ældreområdet. Det sker blandt andet ved supervision i grupper, hvor medarbejderne får mulighed for sammen at drøfte, hvordan komplekse arbejdsopgaver bedst bliver løst.
Målet er at fastholde medarbejdere, som ellers er i farezonen for at udvikle langtidsfravær eller helt miste joblysten.
Det nye initiativ bringer derfor værdi til hele ældreplejen, mener Thue Lundgaard, formand for Udvalget for Ældre og Handicappede i Halsnæs Kommune:
”Dagligdagen i hjemmeplejen er på mange måder givende, men man skal også huske på, at vi jo går på arbejde som hele mennesker, som kan blive ramt af det, vi oplever. For nogle kan det desværre ende med en sygemelding. Vi har brug for alle kræfter i ældreplejen, og vi skal derfor gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe de medarbejdere, der står i en udfordrende situation. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi nu har ansat en socialrådgiver i ældreplejen, der er dedikeret til at rådgive og støtte de medarbejdere, der har brug for det,” siger Thue Lundgaard.
Socialrådgiveren er til en start ansat frem til 2023, hvor tiltaget evalueres.
Det nye tiltag er et led i en ny strategi for rekruttering og fastholdelse på ældreområdet i Halsnæs Kommune, der blev vedtaget af Byrådet i juni. Strategien har til formål at sikre, at kommunens ældrepleje også fremover er en attraktiv arbejdsplads, så man kan fastholde de eksisterende og tiltrække nye, kvalificerede medarbejdere i takt med, at der bliver flere ældre borgere.
FAKTA
Byrådet i Halsnæs har afsat 1 mio. kroner årligt i perioden 2020-23 til at implementere strategien. Heraf er der over hele perioden afsat i alt ca. 1,8 mio. kroner til ansættelse af en socialrådgiver.
Strategien indeholder en række øvrige initiativer, der har til formål at fastholde de eksisterende medarbejdere i ældreplejen og rekruttere nye. Blandt initiativerne kan nævnes:
- Tilbud om supervision
- Styrket introduktionsforløb
- Oprettelse af traineestillinger
- Buddy-ordning til nye medarbejdere
- Styrket folkeskolepraktik
- Pulje til lokale initiativer
- SoSu-hjælpere opfordres til videreuddannelse