Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
28-01-2021 17:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Skype møde |
PDF: |
Sagsnr.: 00.01.00-A00-7543-17
Sagens kerne
Godkendelse af dagsorden.
Beslutning
Dagsordenen godkendt
Økonomiudvalgets indstilling godkendt.
For stemte 13 (Liste A, Liste F og Liste Ø)
Imod stemte: 8 (Liste V og Liste O). Venstre og Liste O stemmer imod, da vi ikke ønsker almene boliger i området. Vi ønsker i stedet, at området udbydes samlet til salg til byggeri af enfamiliehuse i henhold til gældende lokalplan.
Beslutning fra byrådsmødet den 17. december 2021
Borgmesteren foreslog at punktet tages af dagsorden og redigeres for så vidt angår de bevillingsmæssige elementer - med henblik på genoptagelse politisk i januar 2021.
Sagen udsat - genoptages i januar 2021.
Kim Daugbjerg (A) deltog som stedfortræder for Helle V. Lunderød (A)
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Økonomiudvalgets indstilling godkendt. Byggeriet skal overholde intentionerne i gældende lokalplan herunder højde max. 3 etager.
Sagsnr.: 00.00.00-G01-2891-20
Sagens kerne
Dansk Folkeparti har anmodet optagelse af punkt på dagsordenen:
"Dansk Folkeparti har med interesse bemærket at der i regeringens nye finanslov for 2021 er afsat 30 millioner kr. og 35 millioner kr. årligt i perioden 2022 - 2024, som kommunerne kan ansøge om, med henblik på at ansætte en borgerrådgiver til bl.a. at rådgive og vejlede borgerne i kontakten med kommunen og føre tilsyn med kommunens administration.
Dansk Folkeparti skal på denne baggrund stille forslag om, at byrådet vedtager at ansøge denne pulje således, at Halsnæs Kommune i lighed med en række andre kommuner, kan ansætte en borgerrådgiver til at hjælpe borgerne.
Det er vigtigt at borgervejlederen ansættes direkte af byrådet, er ansat direkte af og er adskilt fra kommunens administration.
Funktionen skal være uafhængig af byråd, udvalg, borgmester og administrationen."
Indstilling
Borgmesteren indstiller, at sagen drøftes
Beslutning
Byrådet godkendte følgende forslag stillet af Helge Friis (A): at Halsnæs Kommune ansøger om at få del i den statslige pulje til ansættelse af borgerrådgiver. Når tilskuddets størrelse og vilkår kendes, forelægges sagen Økonomiudvalget og Byrådet med henblik på endelig godkendelse og organisatorisk placering.
Sagsnr.: 00.30.00-S49-5-20
Sagens kerne
Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet indgik den 6. december 2020 aftale om Finansloven for 2021 samt en aftale om stimuli og grøn omstilling.
Denne sag beskriver de kommunale konsekvenser af aftalerne.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet tager sagen til efterretning.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 676:
Direktionens indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet indgik den 6. december 2020 aftale om Finansloven for 2021 samt en aftale om stimuli og grøn omstilling. Aftalen er vedlagt som bilag i sin fulde længde (bilag 1). Det samme er aftalen om minimumsnormeringer, som udspringer af finanslovsaftalen (bilag 2). Der vil i marts blive udarbejdet en detaljeret sag om aftalen om minimumsnormeringer, idet kommunerne på nuværende tidspunkt ikke har modtaget nærmere detaljer om indholdet i denne aftale.
Derudover er der i denne sag vedlagt et notat fra KL, som beskriver de kommunale konsekvenser af aftalen (bilag 3). Bilag 4 lægger sig tæt på af KLs notat, men er kortere og mere specifikt i forhold til konsekvenserne og økonomien for Halsnæs Kommune. Bilag 4 eftersendes.
Lov- og plangrundlag
Aftale om Finansloven for 2021.
Økonomi
Sagen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
De økonomiske konsekvenser af Finansloven vil blive indarbejdet i budgettet i konkrete politiske sager eller i de forventede regnskaber i løbet af 2021 i takt med, at der foreligger endelige udmeldinger om de tildelte beløb og krav i forbindelse hermed.
De økonomiske konsekvenser for årerne efter 2021 vil blive indarbejdet som tekniske korrektioner i forbindelse med budgetprocessen 2022-2025.
Bilag
Sagsnr.: 00.30.00-S00-31-20
Sagens kerne
Der er med afsæt i evalueringen af budgetprocessen 2021-2024 i Økonomiudvalget og i Chefgruppen udarbejdet et forslag til tidsplan og proces for udarbejdelsen af budgettet for 2022-2025.
Tidsplanen er behandlet i Direktionen den 15. december 2020 og chefgruppen den 6. januar 2021, og fremsendes til endelig godkendelse i Økonomiudvalg og Byråd.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender tidsplanen og den beskrevne budgetproces.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 677:
Direktionens indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Koncernøkonomi har med afsæt i evalueringen af budgetprocessen 2021-2024 i Økonomiudvalget, Chefgruppen og Hoved-MED udarbejdet et forslag til tidsplan og proces for udarbejdelsen af budget 2022-2025.
I lighed med budgetprocessen 2021-2024 er tidsplanen baseret på, at budgetmaterialet alene fremsendes elektronisk.
Ligeledes er der i lighed med sidste års budgetproces indarbejdet mulighed for, at de politiske partier og Hoved-Med kan få udarbejdet forslag til budgethåndtag, således at disse kan indgå i den senere budgetproces, når dette ønskes af forslagsstilleren. Indtil da vil forslagene blive behandlet fortroligt. Frist for indlevering af ønsker om budgethåndtag er den 28. april 2021. Direktionen (uden borgmesteren) drøfter disse ønsker på møde den 3. maj, og vurderer på baggrund af omfanget af ønsker, om det er muligt at udarbejde egentlige forslag i forhold til alle ønsker.
Tidsplanen er desuden udarbejdet ud fra følgende politiske mødedatoer:
- Byrådet orienteres på mødet den 25. marts om status på udvalgsmål jf. den særskilte tidsplan herfor.
- Økonomiudvalget forelægges den 16. juni en sag om stillingtagen til eventuel ansøgning om ændringer i skatteudskrivningen med afsæt i aftalen om kommunernes økonomi.
- Byrådet får præsenteret økonomiaftalen på et formøde forud for det ordinære Byrådsmøde den 24. juni.
- Der afholdes budgetseminar torsdag den 2. og fredag den 3. september, således at resultatet af tilskuds- og låneansøgninger og eventulle skatteændringer er kendt inden seminarets start, og kan indarbejdes i budgetsimulatoren på forhånd.
- Økonomiudvalget foretager 1. behandling på et ekstraordinært møde torsdag den 16. september, forud for det ordinære byrådsmøde, hvor der ligeledes foretages 1. behandling af budgettet. Herefter sendes 1. behandlingsforslaget i høring med frist den 1. oktober.
- Der afholdes borgermøde i Gjethuset med udgangspunkt i 1. behandlingsforslaget mandag den 20. september kl. 19.00.
- Økonomiudvalget foretager 2. behandling af budgettet (1. behandlingsforslaget inkl. eventuelle yderligere tekniske ændringsforslag) onsdag den 6. oktober.
- Byrådet foretager 2. behandling af budgettet torsdag den 14. oktober, idet fristen for fremsendelse af ændringsforslag fastsættes til torsdag den 7. oktober kl. 8.00 og eventuelle underændringsforslag til mandag den 11. oktober kl. 12.00.
Den detaljerede tidsplan og beskrivelse af budgetprocessen fremgår af bilag til sagen.
Lov- og plangrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Høring, dialog og formidling
Direktionens forslag til tidsplan har været drøftet i direktionen og i chefgruppen samt på møde mellem formand, næstformand og chef for koncernøkonomi og indkøb jf. tidsplanen.
Der er desuden indarbejdet en høringsperiode fra den 17. september til den 1. oktober kl. 08.00. Ledere orienteres herom snarest efter byrådets godkendelse af tids- og procesplanen, så der allerede nu kan afsættes tid til møder med MED-udvalg, forældrebestyrelser mv. i den pågældende periode.
Bilag
Sagsnr.: 00.30.00-S00-31-20
Sagens kerne
I følge kommunens økonomiske politik skal der til imødegåelse af demografiske udfordringer og andre udefra kommende udfordringer samt politiske omprioriteringer, fremlægges råderumsbidrag svarende til 1,5% af kommunens nettodriftsbudget, hvilket for 2022 svarer til 34,2 mio. kr.
Som følge af den ekstraordinære situation omkring COVID-19 foreslår Direktionen imidlertid, at der i forbindelse med budgetprocessen for 2022-2025 dispenseres fra den økonomiske politik, således at kravet til råderumsbidrag reduceres til minimum 17,6 mio. kr.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender, at der til budgetprocessen 2022-2025 skal tilvejebringes råderumsbidrag for minimum 17,6 mio. kr., hvoraf 12,6 mio. kr. skal tilvejebringes i form af effektiviseringer.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt.
For stemte: 19 (Liste A, Liste V, Liste F og Liste Ø)
Imod stemte: 2 (Liste O) idet Dansk Folkeparti fastholder råderumsbidraget på 1,5% af kommunens nettodriftsbudget for året 2022 svarende til 34,2 mio. kr. De demografiske og andre udefra kommende udfordringer forsvinder jo ikke som dug for solen, og disse kan man ikke vaccinere sig imod som med COVID-19!
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 678:
Direktionens indstilling anbefales. Effektiviseringsbeløbet skal udgøre mindst 12,6 mio. kr.
Sagsfremstilling
I følge kommunens økonomiske politik skal der til imødegåelse af demografiske udfordringer og andre udefra kommende udfordringer samt politiske omprioriteringer, fremlægges råderumsbidrag svarende til 1,5% af kommunens nettodriftsbudget, hvilket for 2022 svarer til 34,2 mio. kr.
Imidlertid medfører situationen med COVID-19, at rigtig mange medarbejdere er travlt optagede af ekstraordinære opgaver, som ikke kan tilsidesættes. Det vurderes derfor, at det vil være svært og uhensigtsmæssigt at skulle dedikere tilstrækkelige ressourcer til udarbejdelse af forslag for 34,5 mio. kr.
Endvidere er der mange borgere, der med den nuværende situation, allerede har en oplevelse af reduceret service i de kommunale ydelser. Det anbefales derfor, at omfanget af reduktioner begrænses i den næste budgetperiode, for at skabe mest mulig ro i forhold til borgernes oplevede serviceniveau.
Således foreslår Direktionen, at Byrådet dispenserer fra den økonomiske politik, og at kravene til omfanget af råderumsbidrag til budgetprocessen 2022-2025 reduceres til minimum 17,6 mio. kr. i 2022, hvoraf 12,6 mio. kr. skal leveres som effektiviseringer, svarende til det endnu ikke udmøntede effektiviseringskrav i budget 2022. Derudover foreslås det, at i forbindelse med det reduktioner for 5 mio. kr. er særligt fokus på at fremlægge forslag, der alle er politisk gangbare.
Lov- og plangrundlag
Halsnæs Kommunes økonomiske politik.
Økonomi
Ved en godkendelse af denne sag reduceres omfanget af forslag til råderumsbidrag fra 34,2 mio. kr. til minimum 17,6 mio. kr. i budget 2022-2025.
Sagsnr.: 05.13.10-P20-153-18
Sagens kerne
Stålsat By-projektet, der skal forbedre overgangen mellem Nordtorvet og Krudtværket, er under anlæg. Vejprojektet med nye broer er tæt på at være afsluttet. Forholdene for fundering har været udfordrende på grund af blød bund i kanalen og mindre støtte i de eksisterende kanalkanter end forventet. Den afsatte økonomi til projektet rækker ikke til at opføre en ny kantning af kanalen på østsiden af Allégade, som var med i det oprindelige projekt. I denne sag fremlægges mulige løsninger med tilhørende økonomi.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender at:
- Kantning af den østlige side af Allégadekanalen fra Nordtorvet enten:
A. Udgår af projektet, hvorved projektet holdes inden for den godkendte anlægsbevilling
B. Fortsættes frem til entreprisegrænsen og der gives en anlægstillægsbevilling på 3.597.000. kr., finansieret af kassebeholdningen
C. Fortsættes frem til den første bro og der gives en anlægstillægsbevilling på 5.902.000 kr., finansieret af kassebeholdningen
D. Fortsættes frem til Nørregade 19, som er en option i projektet, og der gives en anlægstillægsbevilling på 7.760.000 kr., finansieret af kassebeholdningen.
- Ændringer i projektet jf. økonomiafsnittet for i alt 1.350.000 kr. indgår som medfinansiering af indstillingens pkt. 1B, 1C og 1D.
Beslutning
Borgmesteren fremsatte forslag om, at Direktionens indstilling i punkt 1 c og punkt 2 godkendes.
Dette blev enstemmigt vedtaget.
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 679:
Direktionens indstilling punkt 1d og punkt 2 anbefales
Sagsfremstilling
Funderingsforhold, arkæologisk overvågning og omlægning af ledninger har betydet store meromkostninger til Stålsat By-projektet med at skabe en bedre overgang mellem Nordtorvet og Krudtværket. Det betyder, at der ikke er midler i projektet til at anlægge kanalkanter langs Allégadekanalen på siden mod gågaden. Alle kanter og fundamenter omkring de to broer og vandtrappen på Nordtorvet vil blive realiseret. Inden for den oprindelige projektøkonomi vil kanalkantningen føres frem til umiddelbart nord for ejendommen på hjørnet af kanalen og Nordtorvet, der huser cafeen - se bilag 1.
Herfra bliver arbejdet vanskeliggjort af bygninger placeret meget tæt på kanalkanten og en eksisterende kantning, der ikke har nogen reel støtte pga. begrænset fundering. Det betyder, at en ny kanalkant skal opføres som en helt ny væg, der har støtte i sig selv.
Frie midler i projektet
Styregruppen og den politiske følgegruppe har gransket projektet, for at se om der kunne peges på justeringer i projektet, som delvis kunne medfinansiere kanalkanter i Allégade. Der kan samlet findes 1.350.000 kr. i projektet, som vil have begrænset konsekvens for projektets helhed. Det er midler, der betyder reduktion i arbejdet med kanalkanter i Krudtværkskanalen, grønt vedligehold i Krudtværket og en pulje til uforbrugte midler.
Herunder er de enkelte løsninger beskrevet:
Kantning udgår
Projektet afrundes med en kantning, hvor den nye vandtrappe afsluttes, hvilket betyder få meter nord for ejendommen, der ligger på hjørnet af Nordtorvet og kanalen og huser Café Charlie. Herfra kræves en anden metode til kantning, for at sikre stabilitet for bygninger.
Kantning frem til entreprisegrænsen
Der mangler 59 meter kanalkant frem til entreprisegrænsen, se bilag 1. Med denne løsning bliver den eksisterende afskallede betonkant udskiftet med en stensætning i kløvet kampesten. Strækningen går ca. 10 længere end betonkanten, hvor den primært fremstår i jord. Den samlede pris for denne strækning er 4.947.000 kr. Det vil kræve en anlægstillægsbevilling på 3.597.000 kr.
Kantning frem til bro
For at få en endnu større helhed i projektet, og for at komme forbi en strækning, hvor der i dag ikke findes en kantning beskrives et forslag frem til den førstkommende bro. Der mangler 89 meter frem til broen. Den samlede pris for at føre kanalkanten helt frem til broen er 7.252.000 kr. Det vil kræve en anlægstillægsbevilling på 5.902.000 kr.
Kantning frem til Nørregade 19
Huset Nørregade 19 har et fundament af kløvet kampesten, og er dermed udgangspunktet for den type kantning, der nu foretages i Frederiksværk. I det oprindelige projektmateriale var strækningen fra entreprisegrænsen frem til Nørregade 19 taget med, hvis der skulle opstå frie midler i projektet. Der er ca. 10 meter kanalkant på den anden side broen, og meterprisen bliver meget høj, idet der skal anlægges en særskilt rampe, for at få adgang for maskiner. Den samlede pris frem til Nørregade 19 er 9.110.000 kr. Det vil kræve en anlægstillægsbevilling på 7.760.000 kr.
Lov- og plangrundlag
Slots- og Kulturstyrelsen har givet tilladelse efter museumslovens §29 til en ændret metode til gennemførelse af kanalkanter ved brug af L-elementer på strækningen langs den østlige del af Allégadekanalen. Dispensationen er givet den 7. januar 2020 og Halsnæs Kommune har 3 år til at udnytte den.
Fiskeristyrelsen og vandløbsmyndigheden har godkendt en lukning af vandet til Krudtværkskanalen frem til 15. marts. Der vil blive søgt om forlængelse, hvis byrådet beslutter at kanalkantningen skal fortsætte, og det ikke kan gennemføres inden for den aftalte tid.
Konsekvenser
Administrationen vurderer, at kanalkanterne langs Allégade er en væsentlig del af forskønnelsesprojektet pga. kanalens vigtighed i forhold til byens historie og dens rekreative kvaliteter. Der er i dag en afskallet betonvæg på strækningen frem til entreprisegrænsen. Efter entreprisegrænsen er en strækning med skred og uholdbar spuns. Der har været store udfordringer med at få lukket vandet i kanalen. Derfor vurderer administrationen, at det vil være vanskeligt at udskyde projektet, da det vil kræve store indgreb i kanalen.
Høring, dialog og formidling
Naboer med skel mod kanal er ved starten af projektet orienteret om, at projektet indeholder nye kanalkanter. De vil blive orienteret, hvis der kommer ændringer i projektet.
Økonomi
For at samle mest mulig økonomi til den meget synlige kanalkant langs Allégade foreslår Styregruppen og Den Politiske Følgegruppe justeringer for i alt 1.350.000 kr. Dette er:
1. Opgaven med nye kanalkanter i Krudtværksområdet reduceres, så der alene foretages grønt vedligehold og drift langs kanalen (550.000 kr.).
2. Del af budgettet til grønt vedligehold på Krudtværksområdet omprioriteres til finansiering af kanalkanter, da opgaverne er udført billigere (300.000 kr.).
3. Del af budgettet til uforudsete udgifter omprioriteres til finansiering af kanalkanter (500.000 kr.).
Nedenstående tabel viser økonomien i de indstillede løsninger 1B, 1C og 1D:
Løsninger (Beløb i hele kr.) | Udgift. kr. (Inkl. 20% til uforudset) | Til rådighed i eksisterende bevilling | Yderligere finansiering |
1B Kanalkanter fortsættes til entreprisegrænse | 4.947.000 | 1.350.000 | 3.597.000 |
1C Kanalkanter fortsættes frem til bro | 7.252.000 | 1.350.000 | 5.902.000 |
1D Kanalkanter fortsættes frem til Nørregade 19 | 9.110.000 | 1.350.000 | 7.760.000 |
Der gøres opmærksom på, at løsningsforslag 1B, 1C og 1D indeholder budget til uforudsete udgifter på 20% af entreprisesummen. Hermed er det muligt, at omprioritere i det nuværende budget til uforudsete udgifter, da der i disse løsningsforslag tilføres tilsvarende midler til uforudsete udgifter.
Bilag
Sagsnr.: 83.07.00-A00-7-20
Sagens kerne
Denne sag søger frigivelse af en delmængde (20 %) af anlægsmidler fra pulje for planlagt vedligehold i 2021 til vedligehold af kommunale ejendomme. Den resterende del af anlægspuljen frigives efter forelæggelse af generelle prinicpper for styring af puljen generelt i 2021 - og fremover.
Puljen administreres og afvikles i Område for Ejendomme, Faciliteter og Arealer.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender, at:
- Der gives en anlægsbevilling på 3.926.200 kr. til planlagt ejendomsvedligehold i 2021, finansieret af det afsatte rådighedsbeløb (svarer til 20 % af puljen for 2021).
- Administrationen kan disponere frit mellem delprojekter indenfor puljen.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 680:
Direktionens indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Med budget 2021-2024 og på baggrund af ejendomsgennemgang 2019 er der årligt afsat en anlægspulje til planlagt vedligehold på kommunale ejendomme. Budgettet er afsat på baggrund af nøgletal beregnet ud fra ejendomsporteføljens størrelse og anvendelse. Puljen vil over de kommende år løbende blive reduceret efterhånden som ejendomsporteføljen reduceres og optimeres.
Med denne sag indstilles en andel (20 %) af puljen for 2021 frigivet. Herunder er beskrevet de konkrete aktiviteter, der igangsættes i 2021. Med søgning om frigivelse af det resterende rådighedsbeløb for 2021 vil de mere generelle retningslinjer for puljen blive beskrevet i en særskilt politisk sag.
Aktiviteter, der igangsættes primo 2021 for at sikre afvikling af pulje til planlagt vedligehold:
- Der er ansat to ekstra driftskonsulenter på ejendomsområdet fra januar 2021, der som første opgave skal omsætte nøgletallene til konkrete opgaver. Medarbejderne finansieres på linje med øvrige projektmedarbejdere via anlægsprojekterne. Projektering indgår i fornødent omfang i budgettet til de planlagte vedligeholdelsesopgaver.
- Arbejdet med at omsætte nøgletallene til konkrete opgaver prioriteres således:
- Ejendomme med kernevelfærdsopgaver gennemgås først (Skoler, Daginstitutioner, Specialinstitutioner, Plejeboliger, Administrationsbygninger, Idrætsfaciliteter, Kulturbygninger, Foreningsbygninger mv.)
- De ejendomme fra ejendomsgennemgangen 2019, der i en ejendomskategori er tilstandsvurderet lavest på klimaskærm, tekniske installationer og indvendig vedligeholdelse – gennemgås først og igangsættes først.
- Opgaver, der er vurderet nødvendige på den enkelte ejendom sættes løbende i gang i 2021
- Der udarbejdes ultimo 2021 et årshjul for alle ejendomme, så der fra 2022 og frem kan igangsættes opgaver på baggrund af dette årshjul – og der kan søges midler frigivet i henhold til dette årshjul.
- Årshjulet registres i kommunens CAFM-system, Dalux.
- Der gennemføres brugerdialog med kommunens berørte virksomheder, så prioriteringer og processer afstemmes og tilpasses de enkelte virksomheders planlægning, aktiviteter og behov.
Retningslinjerne for at prioritere i aktiviteter:
- Prioritet 1: Sikkerhed/myndighedskrav (myndighedskrav, lovpligtige serviceaftaler (på fx elevatorer), personsikkerhed hvor der vurderes stor sandsynlighed for svigt med personskade til følge)
- Prioritet 2: Meget slidt/kritisk tilstand (arbejder, der skal udføres, idet der er risiko for væsentlige følgeskader på bygningsdelen eller andre bygningsdele, væsentlige forringelser eller ”umuliggørelse” af bygningen, såfremt arbejderne ikke udføres i det anførte år, eller som forårsager væsentlige forøgede omkostninger til vedligehold. Derudover opgaver, hvor der allerede er opstået følgeskader (OBS: I denne kategori skal det hele tiden vurderes, om opgaven vedrører planlagt vedligehold eller genoprettende vedligehold - der vil ikke være overlap mellem puljen og de genoprettende vedligeholdelsesarbejder i praksis, og størstedelen af opgaver under prioritet 2 vil være genoprettende vedligehold, der håndteres på andre anlægsprojekter).
- Prioritet 3: Undersøges nærmere (Aktiviteter kræver dybere undersøgelser, f.eks. destruktivt og/eller specialfaglig viden herunder kloakering).
- Prioritet 4: Noget slidt (arbejder, der skal udføres for at opretholde en funktion eller på anden måde er nødvendig for anvendelsen. Vedligehold af bygningsdele og tekniske installationer, inden der er sket skader eller nedbrud. Servicekontrakter, der ikke er lovpligtige, prioriteres også under denne kategori).
- Prioritet 5: Almindeligt slidt (Bygningsdele, der f.eks. skal overfladebehandles for at fremtræde i pæn stand, men hvor manglende vedligehold ikke er med til at nedbryde bygningsdelen).
- Prioritet 6: Brugerønsker (Brugerønsker, der ikke er begrundet i vedligehold men forbedringer, udskiftninger og anskaffelser). Som udgangspunkt udføres alene opgaver fra denne kategori, såfremt det vurderes af mindre betydning at inddrage sådanne under en vedligeholdelsesopgave, der hidrører andre kategorier.
På baggrund af nøgletallene fra ejendomsgennemgang 2019, forventes puljen i 2021 at fordele sig til disse ejendomskategorier - og med frigivelse af en delmængde på 20 % af den samlede pulje, viser tabellen herunder 20 % af den samlede forventede fordeling for hele 2021 på ejendomskategorien.
Ejendomskategori | Forventet forbrug af planlagt vedligehold - 20 % af 2021 puljen på baggrund af nøgletal |
Skoler inkl. SFO | 1.406.000 |
Daginstitutioner | 400.000 |
Aktivitets- og behandlingstilbud | 260.000 |
Plejecentre | 600.000 |
Specialinstitutioner | 220.000 |
Administrationsbygninger | 220.000 |
Idræts- og aktivitetshuse | 320.000 |
Kulturbygninger | 200.000 |
Foreningsbygninger | 120.000 |
Museumsbygninger | 60.000 |
Drifts- og teknikbygninger | 60.000 |
Boliger og udlejede ejendomme | 50.000 |
Hvide Klint/lejrskole | 6.000 |
Offentlige toiletter | 4.000 |
I alt | 3.926.000 |
Ved udvalgsstatus ved årsafslutning kunne vise sig forskydninger mellem ejendomskategorierne på baggrund af den konkrete opgavesammensætning. Arbejdet i år 2021 vil indebære, at aktiviteterne kan fordeles mere retvisende på ejendomskategorierne fra år 2022.
Lov- og plangrundlag
Ikke relevant.
Konsekvenser
Ved at sikre afløb på den afsatte pulje for planlagt vedligehold i 2021, vil beslutningerne fra budget 2021-2024 om en helhedsorienteret vedligeholdelsesplan for den kommunale ejendomsmasse blive igangsat, hvilket over en årrække sikrer en mere velvedligeholdt ejendomsportefølje. Det vil medføre færre akutte skader, at genoprettende vedligehold nogen gange kan vente nogle år - og at værdien af de kommunale ejendomme fastholdes. Dette vil bl.a. have positive afledte effekter på de ansattes og borgernes fysiske rammer.
Høring, dialog og formidling
For at sikre klar dialog med virksomhederne og brugerne, vil der fremover blive afsat faste møder med de enkelte berørte ledere, tekniske servicepersonaler med videre. Her orienteres om, hvilke aktiviteter der forventes at blive sat i gang i årets løb - og på hvilket tidspunkt af året og sikres dialog om tidsplan med videre i forhold til den saglige anvendelse af bygningerne.
For 2021 vil brugerne ligeledes blive inddraget, men også oplyst om at der igangsættes en proces i 2021, hvor nøgletal skal omsættes til konkrete aktiviteter, hvilket indebærer, at de fra første møde ikke kan få fuld klarhed over de konkrete aktiviteter. Det vil blive formidlet løbende og forud for igangsættelse af opgaverne.
Økonomi
Pulje til planlagt vedligehold er afsat i budget 2021-2024 på baggrund af nøgletal for et middel vedligeholdsniveau i ejendomsgennemgang 2019. Puljen tilpasses løbende som følge af evt. frasalg af ejendomme, nybyg mv.
Der gives en anlægsbevilling på 3.926.000 kr. til planlagt ejendomsvedligehold i 2021, finansieret af det afsatte rådighedsbeløb. Der er ingen afledt drift, da denne allerede er indregnet i ejendomsplanen. Resterende rådighedsbeløb på puljen udmøntes i en senere politisk sag.
Opdelingen i ejendomskategorier sikrer, at kravene til opdeling af udgiftstype i funktionsområder jf. Økonomi- og Indenrigsministeriets anvisninger er opfyldt. Dog vil der kunne være behov for at disponere mellem ejendomskategorierne inden for puljen.
I 2021 omsættes nøgletallene til konkrete aktiviteter, mens puljen løbende forbruges på disse aktiviteter. I 2021 forventes puljen at fordele sig på ejendomskategorierne, som beskrevet i sagsfremstillingen på baggrund af nøgletal. Disse tal vil blive korrigeret ved udgangen af 2021 i forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskabet. Det betyder samtidig, at der fra 2022 er et mere konkret billede af, hvordan puljen fordeler sig på ejendomskategorierne i årene fremover.
Sagsnr.: 13.03.00-Ø60-1-21
Sagens kerne
Hundested Varmeværk A.m.b.a. har fremsendt ansøgning om kommunal garanti for lån til udskiftning af rør for i alt 2.280.000 kr.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender at stille garanti for et lån på 2.280.000 kr. til Hundested Varmeværk A.m.b.a.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 681:
Direktionens indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Hundested Varmeværk A.m.b.a. anmoder om kommunal garanti for optagelse af et lån på 2.280.000 kr.
Lånet skal anvendes til udskiftning af 50-60 år gamle rør på en strækninger af 120 meter i Fredens Allé og 250 meter i Ole Nielsensvej. Rørene har de seneste år givet en del ledningsbrud, hvorfor de ønskes udskiftet med moderne energibesparende rør.
Udskiftningen er led i varmeværkets investeringsplan for 2021 - 2025 for udskiftning af fjernvarmerør.
Arbejderne forventes igangsat omkring 1. maj 2021.
Regnskabet for 2019, investeringsplanen 2021 - 2025 og budgettet for 2021 er godkendt på generalforsamlingen den 14. september 2020.
Som bilag findes regnskabet 2019 samt investeringsplanen 2021 - 2025.
Lov- og plangrundlag
Social- og Indenrigsministeriets bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier mv. (lånebekendtgørelsen).
Byrådets beslutning af 27. juni 2017 og 22. oktober 2018 om opkrævning af garantiprovision.
Økonomi
På baggrund af en foretaget individuel risikovurdering, forventes garantien ikke at få konsekvenser for kommunen. Der er tale om garanti for et takstfinansieret "hvile-i-sig-selv" område, hvor risikoen ved at stille kommunegaranti, som udgangspunkt anses for at være meget lille, og hvor investeringen heller ikke forventes at give anledning til takststigninger for forbrugerne.
Kommunen kan uden påvirkning af kommunens generelle låneadgang stille garanti for det ønskede lån i henhold til lånebekendtgørelsens § 2 stk. 1.
Kommunen har i foregående år stillet garanti for lån optaget af Hundested Varmeværk A.m.b.a. Restgælden pr. 31. december 2019 udgør 64,1 mio. kr.
Investeringsoversigten 2021 - 2025 viser samlet set en investering til rørudskiftninger på 10,1 mio. kr., som det må forventes, at Hundested Varmeværk A.m.b.a. vil ansøge om kommunegaranti til henover den pågældende periode.
I henhold til Byrådets beslutning den 27. juni 2017 og 11. oktober 2018 vil der i forbindelse med kommunale garantier blive opkrævet en garantiprovision, der som udgangspunkt udgør 0,75 % af lånets restgæld ultimo året forinden. I den foretagede individuelle risikovurdering af Hundested Varmeværk A.m.b.a. skønnes det som nævnt, at der er god sikkerhed for kommunens garanti, hvorfor garantiprovisionen af lånet på 2.280.000 kr. fastsættes til det generelle niveau på 0,75 % af lånets restgæld ultimo året forinden. Det betyder, at der vil blive opkrævet ca. 17.000 kr. i garantiprovision det første år. Den årlige garantiprovision vil være faldende i takt med at lånet bliver afdraget. Garantiprovisionen vil blive indarbejdet som teknisk korrektion i forbindelsen med udarbejdelsen af budget 2022 - 2025.
Bilag
Sagsnr.: 13.03.00-Ø60-2-21
Sagens kerne
Hundested Varmeværk A.m.b.a. har fremsendt ansøgning om kommunal garanti for lån på 32,3 mio. kr. til etablering ny 6 MW varmepumpe.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender at stille garanti for et lån på 32,3 mio. kr. til Hundested Varmeværk A.m.b.a.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 693:
Direktionens indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Hundested Varmeværk A.m.b.a. anmoder om kommunal garanti for optagelse af et lån på 32,3 mio. kr. til etablering af en ny 6 MW varmepumpe.
Projektet indeholder udskiftning af en af værkets to 8 MW gaskedler (gaskedel 2) til en 6 MW elektrisk varmepumpe.
Gaskedlen er etableret ved værkets start i 1988, og er nedslidt, og kan ikke benyttes efter 2025, idet den ikke lever op til skærpede udledningskrav, jf. bekendtgørelse 1535 om miljøgodkendelse af mellemstore fyringsanlæg (over 5 MW).
Hundested Varmeværk A.m.b.a. har fået udarbejdet en rapport "Projektforslag for etablering af en 6 MW elektrisk varmepumpe samt udfasning af en eksisterende 8 MW gaskedel", som undersøger to mulige senarier for udskiftning af den udslidte gaskedel:
- Renovering af gaskedel 2 ca. 6 mio. kr.
- Udskiftning af gaskedel 2 med en elektrisk varmepumpe på 6 MW ca. 32 mio. kr.
Ved overgang til elektrisk varmepumpe vil der ikke skulle bruges forssil brændsel, og der opnås en betydelig reduktion i værkets udledning, specielt af CO2 , hvilket er i overensstemmelse med regeringens klimamål.
Idet naturgas er værkets dyreste brændselsform, kan der ved overgangen til elektrisk varmepumpe opnås betydelige årlige driftsbesparelser, som mere end dækker merudgifterne ved etableringen. Den udarbejdede rapport påviser således, at udskiftningen af gaskedlen med en varmepumpe er rentabelt både samfundsøkonomisk og selskabsøkonomisk.
Siden udarbejdelsen af rapporten har Hundested Varmeværk A.m.b.a. afholdt udbud over arbejderne, og har dermed bedre hold på de samlede udgifter. Der vedlægges "Revideret investeringsbudget af anskaffelse af 6 MW varmepumpe af 15.12.2020, som udviser den samlede sum på 32,3 mio. kr. Det skal bemærkes, at de 32,3 mio. kr. indeholder arbejder som ikke direkte har noget med etableringen af varmepumpen at gøre, men arbejder, som under alle omstændigheder skal udføres. Det drejer sig om ny tagbeklædning på hoverbygningerne, tanke til genanvendelse af regnvand og fjernelse af olietank.
Selvom investeringsudgiften til den nye varmepumpe efter udbuddet bliver omkring 2 mio. kr. dyrere end forventet i rapporten, ændrer det ikke ved konklusionen i rapporten om, at udskiftningen af gaskedel 2 med en elektrisk varmepumpe er såvel samfundsøkonomisk som selvskabsøkonomisk fordelagtigt. Investeringen vil kunne nedsætte MWh-taksten med omkring 10-13 pct., svarende til omkring 1.300-1.400 kr. (excl. moms) for en almindelig husstand om året.
Arbejderne forventes igangsat i februar måned 2021, og strækker sig ca. et år frem.
Regnskab 2019, Investeringsplan 2021-2025 (uden varmepumpen) og Budget 2021 er godkendt på generalforsamlingen den 14. september 2020. På generalforsamling blev der i øvrigt forelagt planer for udskiftningen af gaskedel 2 med en varmepumpe, som det blev det godkendt at arbejde videre med, selvom projektet på daværende tidspunkt ikke indgik i investeringsplanen. Der er efterfølgende udarbejdet en revideret investeringsplan "Invesgeringsplan 2021-2025 inkl. varmepumpe.
Som bilag findes "Projektforslag for etablering af en 6 MW elektrisk varmepumpe", "Revideret investeringsbudget for anskaffelse af 6 MW varmepumpe af 15.12.2020", "Regnskab 2019" samt "Investeringsplan 2021-2025 inkl. varmepumpe".
Lov- og plangrundlag
- Social- og Indenrigsministeriets bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier mv. (lånebekendtgørelsen).
- Byrådets beslutning af 27. juni 2017 og 22. oktober 2018 om opkrævning af garantiprovision.
Høring, dialog og formidling
Hundested Varmeværk A.m.b.a. har på generalforsamlingen den 14. september 2020 forelagt planerne for udskiftningen af gaskedel 2 med en varmepumpe.
Hundested Varmeværk A.m.b.a. har fået en miljøgodkendelse for ”Etablering af 6 MW varmepumpe” den 1.oktober 2020 af Halsnæs Kommune.
Hundested Varmeværk A.m.b.a. har fået ”byggetilladelse ifm. etablering af 6 MW varmepumpe” til projektet den 16. december 2020.
Halsnæs Kommune har den 13. januar 2021 givet tilladelse til at udskifte en 8 MW gaskedel med 6 MW varmepumpe på Hundested Varmeværk A.m.b.a.
Økonomi
Der er tale om garanti for et takstfinansieret "hvile-i-sig-selv" område, hvor risikoen ved at stille kommunegaranti, som udgangspunkt anses for at være meget lille
Der er foretaget en udvidet individuel risikovurdering på baggrund af den forestående store anlægsinvestering. Som udgangspunkt er Hundested Varmeværk A.m.b.a.'s regnskabstal sammenlignet med årsstatistik 2018 fra Dansk Fjernvarme. Her ligger Hundested Varmeværk A.m.b.a. - i betragtning af at der er tale om et mindre varmeværk med alene 1.406 stik - pænt målt på produktionsomkostninger og administrationsomkostninger. Ledningsnettet, som omfatter 25 km. hovedledninger og 28 km. stikledninger, har en gennemsnitalder på 24-25 år, hvilket følger anbefalinger fra Dansk Fjernvarme. Hundested Varmeværk har en fin overensstemmelse mellem aktiver og langfristet gæld. I følge prisstatistik fra august 2020 fra Forsyningstilsynet.dk ligger Hundested Varmeværk A.m.b.a. blandt 382 registrerede varmeværker placeret på en plads som nr. 348 målt udfra varmeprisen for en almindelig forbruger (defineret som 130 m2 bolig og et årsforbrug på 18,1 MWh). Men ovennævnte mulige prisreduktion på 1.300 -1.400 kr. pr. MWh (excl. moms) vil alt andet lige, forbedre Hundested Varmeværk A.m.b.a.´s placering til nr. 315.
Anlægsinvesteringen i den nye varmepumpe vil give en parallelforskydning af aktiver og langfristet gæld med ca. 32 mio. kr. samtidig med at MWh-prisen kan nedsættes. Hundested Varmeværk A.m.b.a. opnår med nedlæggelsen af gaskedel 2 at kunne reducere anvendelsen af naturgas til et minimum, idet naturgas er langt den dyreste produktionsform. Hundested Varmeværk A.m.b.a. har fornylig etableret 15.900 m2 solfangere, akkumuleringstank og administrations- og mandsskabsbygning, og fremstår dermed med et forholdsvist nyere produktionsapparat. På sigt er der ikke noget der umiddelbart truer driften af Hundested Varmeværk A.m.b.a.
På baggrund af ovenstående forventes garantien for varmepumpen ikke i nogen væsentlig grad at forøge den risiko, som kommunen i forvejen løber med de allerede afgivne garantier.
Kommunen kan uden påvirkning af kommunens generelle låneadgang stille garanti for det ønskede lån i henhold til lånebekendtgørelsens § 2 stk. 1.
Kommunen har i foregående år stillet garanti for lån optaget af Hundested Varmeværk A.m.b.a. Restgælden pr. 31. december 2019 udgør 64,1 mio. kr., herudover har Hundested Varmeværk A.m.b.a. ansøgt om garanti for et lån på 2.280.000 kr. til rørarbejder, som behandles på Byrådets møde den 28. januar 2021.
"Investeringsplanen 2021-2025 inkl. varmepumpe" viser en samlet investering til rørudskiftninger på 42,4 mio. kr. Heraf udgør de 2,3 og 32,3 mio. kr. i alt 34,6 mio. kr. Det må således forventes, at Hundested Varmeværk A.m.b.a. vil ansøge om kommunegaranti til yderligere 7,8 mio. kr. henover den pågældende periode.
I henhold til Byrådets beslutning den 27. juni 2017 og 11. oktober 2018 vil der i forbindelse med kommunale garantier blive opkrævet en garantiprovision, der som udgangspunkt udgør 0,75 % af lånets restgæld ultimo året forinden. I den foretagende individuelle risikovurdering af Hundested Varmeværk A.m.b.a. skønnes det som nævnt, at der er god sikkerhed for kommunens garanti, hvorfor garantiprovisionen af lånet på 32,2 mio. kr. fastsættes til det generelle niveau på 0,75 % af lånets restgæld ultimo året forinden. Det betyder, at der vil blive opkrævet ca. 240.000 kr. i garantiprovision det første år. Den årlige garantiprovision vil være faldende, i takt med at lånet bliver afdraget. Garantiprovisionen vil blive indarbejdet som teknisk korrektion i forbindelsen med udarbejdelsen af budget 2022 - 2025.
Bilag
Sagsnr.: 01.02.05-P16-9-19
Sagens kerne
Forslag til Lokalplan 04.87 for rækkehuse på Hanehovedvej 101 har været i høring, og skal vedtages endeligt.
Forslag til lokalplan 03.10 blev godkendt af Byrådet 15. september 2020.
Deltagelse på mødet i Udvalget for Miljø og Plan den 13. januar 2021
Leder af Plan og Byg Pia Weirum.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet beslutter, at lokalplan 04.87 for rækkehuse på Hanehovedvej 101 vedtages endeligt.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Miljø og Plan, 13. januar 2021, pkt. 451:
Direktionens indstilling anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 682:
Udvalget for Miljø og Plans indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Forslag til lokalplan 04.87 har været i høring fra den 17. september til den 12 november 2020.
Lokalplanen muliggør opførelse af 16 boliger i form af to dobbelthuse mod Hanehovedvej, samt 12 rækkehuse langs Strandlodsvej. Begge typer af boliger er i 1.5 etage
Der er kommet ét høringssvar til det udsendte lokalplanforslag. Høringssvaret kommer fra naboen vest for lokalplanområdet. Der er redegjort for høringssvaret i skemaet ”Gennemgang af høringssvar” (se bilag). De væsentligste ankepunkter omhandler:
- At byggeriet ikke passer ind i det eksisterende område
- At antallet af boliger er for højt
- At placering af sti/adgangsareal mellem rækkehusenes haver og naboskel i vest er for tæt på skel og at stien/adgangsarealet er åbent ud mod Hanehovedvej
- At der kun må etableres levende hegn i matrikelskel
- En bekymring omkring de trafikale forhold, i forhold til at 16 boliger i Hanehoved vil medføre mere trafik på Hanehovedvej og Havnevej, der i forvejen betragtes som trafikal belastede.
På baggrund af høringssvaret og efter dialog med bygherre, er lokalplanen ændret i forhold til det oprindelige projekt på følgende punkter.
- At hele arealet i rækkehusenes vest skel ændres fra "Sti" til "Adgangsareal" for at sikre, at arealet fortsat er privat adgangsareal, dog således det nordvestlige beliggende rækkehus får tillagt arealet til friareal
- At det bliver muligt, at etablere levende hegn eller hegn i træ i skellet mod naboen i vest (Hanehovedvej 103).
Ovennævnte ændringer har til formål at komme naboen i møde. Adgangsarealet har ikke mere forbindelse til Hanehovedvej og vil derfor ikke kunne benyttes som sti af udefrakommende. Der er i dag ingen sti det pågældende sted, da området er privat have. De fire huse langs Hanehovedvej har mulighed for at komme til baghaven via egen have, så tilføjelsen af det tidligere adgangsareal til den vestligste grund, har ingen betydning for deres adgangsmuligheder. Muligheden for at etablere hegn i træ vil sikre, at der ikke opstår indbliksgener mellem naboen og den vestligste bolig mod Hanehovedvej.
Lov- og plangrundlag
Lovbekendtgørelse. Lov om planlægning nr. 1157 af 1. juli 2020.
Kommuneplan 2013.
Konsekvenser
Projektets overordnede strukturer er uændret. De mindre tilrettelser af lokalplanen betyder, at eventuelle indbliksgener i beplantningens etableringsfase forhindres, samt at mulighed for at andre end beboerne benytter adgangsarealet mellem den ny bebyggelse og Hanehovedvej 103, ikke er til stede længere.
Det vil være muligt at skabe adgang til det naturområdet syd for lokalplanområdet via Strandlodsvej.
Høring, dialog og formidling
Lokalplanforslaget har været i otte ugers høring fra 17 september – 12 november 2020.
I høringsperioden er der kommet ét høringssvar fra naboejendommen vest for lokalplanområdet. Der er redegjort nærmere for høringssvaret i det vedlagte
bilag ”Gennemgang af høringssvar”.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Bilag
Sagsnr.: 01.02.05-P16-111-17
Sagens kerne
Forslag til lokalplan 03.10 for tæt-lav boliger på Vinderød Skov 9 og Kommuneplantillæg nr. 41 har været i offentlig høring og skal endelig vedtages.
Forslag til kommuneplantillæg nr. 41 og lokalplan 03.10 blev vedtaget som forslag af Byrådet 15. september 2020.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet beslutter at:
- Kommuneplantillæg nr. 41 vedtages endeligt
- Lokalplan 03.10 for tæt-lav boliger på Vinderød Skov 9 vedtages endeligt
- De endelige planer offentliggøres.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Miljø og Plan, 13. januar 2021, pkt. 450:
Direktionens indstilling anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 683:
Udvalget for Miljø og Plans indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Formålet med planerne er at udlægge arealet til et tæt-lavt boligprojekt på en del af en erhvervsejendom samt regulere erhvervsejendommen, i forhold til beliggenheden i et boligområde.
Forslagene har været i offentlig høring, herunder hos naboerne. Der er ikke indkommet nogen høringssvar. Planerne fremlægges derfor uændrede til endelig vedtagelse.
Lov- og plangrundlag
Lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020, Lov om Planlægning.
Kommuneplan 2013.
Konsekvenser
Konsekvenserne af planerne er, at det bliver muligt at opføre et mindre tæt-lav boligbyggeri på et areal, der hidtil har været anvendt til forskellige erhvervsformål. Området ligger dog omgivet af boliger, så det vil være en fordel for naboerne, at der ikke længere kan drives erhverv fra området.
Muligheden for butiksformål og serviceerhverv fra den eksisterende ejendom nærmest Vinderød Skov fastholdes, men også her reduceres erhvervsmulighederne til noget, der passer bedre til det omgivende område. Dette er ikke til hinder for den eksisterende anvendelse - og ejers planer for ejendommen.
Høring, dialog og formidling
Planforslagene har været sendt i otte ugers høring fra 17. september til 13. november 2020.
Der er ikke indkommet nogen høringssvar.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Bilag
Sagsnr.: 02.34.02-P19-600-20
Sagens kerne
Halsnæs Kommune har modtaget et projekt for en tæt-lav boligbebyggelse med 17 boliger med tilhørende parkerings- og friarealer ved Møllevangsvej mellem Frederiksværk og Asserbo. Byrådet skal tage stilling til, om der skal udarbejdes lokalplan på baggrund af bygherres udkast til en bebyggelsesplan for byggeriet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet beslutter at igangsætte udarbejdelse af en lokalplan med udgangspunkt i det fremsendte projekt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Miljø og Plan, 13. januar 2021, pkt. 448:
Direktionens indstilling anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 684:
Udvalget for Miljø og Plans indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Lokalplanområdet ligger i Møllevang langs Møllevangsvej og ligger i kanten af et parcelhusområde. Oversigtskort er vedlagt i bilag.
Bygherre søger om en tæt-lav boligbebyggelse med 17 boliger i 1 etage uden udnyttelig tagetage, og med varieret boligstørrelser som vil fremstå som en arkitektonisk helhed.
Bygherre har et ønske om en bebyggelsesprocent på 23 som vil sikre passende friarealer i forhold til ejendommes benyttelse, herunder opholdsarealer for beboerne samt tilfredsstillende adgangs- og tilkørselsforhold. Parkeringsnormen på 1,5 p-plads pr bolig overholdes.
Der vil i forbindelse med udarbejdelse af forslaget blive arbejdet videre med byggeriets indpasning i lokalområdet, herunder indpasning til eksisterende byggeri i området med forholdsvis lave huse med lav taghældning. Bygherres oplæg ligger sig op ad af de eksisterende ejendommes udseende og proportioner.
Lov- og plangrundlag
Lovbekendtgørelse, Lov om planlægning nr. 1157 af 1. juli 2020
Kommuneplan 2013.
Konsekvenser
Ejendommen består i dag af to enfamiliehuse samt en entreprenørvirksomhed, der har ligget lovligt på stedet i mange år. Virksomheden er i gang med en flytning til et erhvervsområde. Projektet vil omdanne området til kun at være boligområde.
Projektet er i overensstemmelse med gældende kommuneplan.
Der vurderes ikke at komme indbliksgener, idet det nye byggeri er i 1 plan. De 2 ejendomme mod nord, hvor den ene er ejet af udvikler og også vil få vedadgang via området, vurderes ikke at blive generet af byggeriet. Der vil være 14-16 meter mellem nabohuse og det nye byggeri. Tværtimod vurderes det, at flytning af entreprenørerhvervet, vil give mere ro i området.
Ejendommen ligger op ad Arrenakke Å. Der skal sikres en adgang til vedligeholdelse af åen.
Høring, dialog og formidling
Der har været, og vil afhængigt af det videre forløb blive, afholdt en række indledende møder mellem bygherre og administrationen.
Der vil blive afholdt et informationsmøde, hvor naboer bliver inviteret.
Der vil i forbindelse med udarbejdelse med en lokalplan blive foretaget en offentlig hørring.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Bilag
Sagsnr.: 05.00.05-G01-166-19
Sagens kerne
Den eksisterende praksis for lukning af højvandslusen betyder, at dele af campingpladsen i nogle tilfælde bliver oversvømmet. Det skal besluttes om serviceniveauet for, hvornår Frederiksværk Højvandssluse lukkes skal ændres på kort og lang sigt.
Deltagelse på møde i Udvalget for Miljø og Plan den 13. januar 2021
Leder af Natur og Miljø, Lis Vedel.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender en af nedenstående muligheder for praksis for lukning af højvandsslusen:
- Højvandslusen lukkes ved risiko for 1,0 m højvande eller derover. Der forventes et gennemsnitligt øget udgiftsniveau på årligt 110.000 kr.
- Højvandslusen lukkes ved prognose/varsel om 1,00 m højvande, såfremt administrationen kan indgå en aftale med ejer af campingpladsen om, at ejer betaler for lukninger ved prognose/varsel om 1,00 - 1,09 m højvande
- Højvandslusen lukkes ved prognose/varsel om 1,10 m højvande svarende til uændret praksis siden efteråret 2019
- Afledt drift jf. økonomiafsnittet indarbejdes i budgettet fra 2021.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutning
Liste F stillede forslag om at anbefale Direktionens indstilling i punkt 2.
For stemte: 3 (Liste F og Liste Ø)
Imod stemte: 18 (Liste A, Liste V og Liste O)
Forslaget er faldet.
For Økonomiudvalgets indstilling stemte: 18 (Liste A, Liste V og Liste O)
Imod stemte: 3 (Liste F og Liste Ø), idet de ønsker indstillingens punkt 2
Økonomiudvalgets indstilling godkendt.
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Miljø og Plan, 13. januar 2021, pkt. 455:
Direktionens indstilling pkt. 1 og 4 anbefales.
For Direktionens indstilling pkt. 2 stemte 1: Anja Rosengreen (F)
Imod stemte 5: Torben Hedelund (A), Jannik H. Jørgensen (A), Steen Hasselriis (V), Thomas M. Nielsen (V) og Walter G. Christophersen (O).
For Direktionens indstilling pkt. 1 stemte 5: Torben Hedelund (A), Jannik H. Jørgensen (A), Steen Hasselriis (V), Thomas M. Nielsen (V) og Walter G. Christophersen (O).
Imod stemte 1: Anja Rosengreen (F), idet SF ønsker indstilling 2.
Et enigt udvalg anbefaler indstillingens pkt. 4.
Fraværende med afbud: Helle V. Lunderød (A).
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 685:
Liste F stillede forslag om at anbefale Direktionens indstilling i punkt 2
For stemte: 2 (Liste F og Liste Ø)
Imod stemte 5 (Liste A og Liste V)
Forslaget er faldet
For Udvalget for Miljø og Plans indstilling stemte: 5 (Liste A og Liste V)
Imod stemte: 2 (Liste F og Liste Ø)
Udvalget for Miljø og Plans indstilling anbefales.
Sagsfremstilling
Baggrund for nuværende praksis vedrørende lukning af højvandsslusen
I januar 2017 fik Halsnæs Kommune tilladelse til etablering af en højvandssluse i Frederiksværk. Dengang var forudsætningen, at slusen skulle lukkes ved varsel om højvande på 1,2 m eller derover i Roskilde Fjord ved Frederiksværk. Daværende højvandsstatistik viste, at det ville svare til en lukning ca. hvert andet år.
En mindre højvandshændelse på 1,11 m i september 2019 viste, at der var indtrængen af vand på campingpladsen, Strandgade 25, 3300 Frederiksværk. Campingpladsen troede, at de var sikret ved alle højvandshændelser via slusen. Gymnasiet havde ikke problemer ved hændelsen
Rundt om campingpladsen og gymnasiet findes i dag lokale diger med en højde på ca. 1,2 m. I bilag 1 er vist kortudsnit fra www.klimatilpasning.dk. Kortene viser, at de lokale diger kan klare et højvande på 1,1 m. Ved 1,1 m vil arealet udenfor det lokale dige oversvømmes. Forudsætningen for, at arealet indenfor det lokale dige ikke oversvømmes er, at digerne vedligeholdes til minimum kote 1,2 m, og at eventuelt dræn fra arealet indenfor det lokale dige ud til kanalen sikres med højvandslukke.
Administrationen valgte efterfølgende at ændre praksis til, at slusen lukkes ved risiko for højvande på 1,1 m eller derover, bl.a. for at sikre, at der blev lukket ved hændelser på mindst 1,2 m. Udvalget blev mundtligt orienteret på møde den 15. januar 2020.
Skal der ændres på det nuværende serviceniveau?
Op til den 22. november 2020 var der en prognose om højvande på 1,00 m. Den højeste vandstand, der blev målt den 22. november 2020 var 0,99 m. Campingpladsen har oplyst, at der kom vand i to fortelte og på græsarealet. Campingpladsen vil gerne have, at slusen bør lukkes også ved risiko for højvande lavere end 1,1 m.
I 2020 har det i gennemsnit kostet ca. 9.000 kr. per gang at lukke slusen. Det tilstræbes at begrænse omkostningen ved at lukke og åbne slusen indenfor almindelig arbejdstid. Et øget sikringsniveau, hvor højden ændres til varsel på 1,0 m eller derover estimeres med nuværende klima at koste ca. 110.000 kr. årligt. Det vurderes umiddelbart kun at være campingpladsen, der opnår en fordel.
Alternativt kan campingpladsen sikre området indenfor deres lokale dige. En anden løsning er, at ejeren af campingpladsen afholder udgiften til de ekstra lukninger. Der findes andre områder i Halsnæs Kommune, hvor grundejere selv afholder udgiften til højvandssikring.
Baggrund for estimat ved ændret serviceniveau med hensyn til udgifter
I bilag 2 er i tabelform vist de målte højvandsværdier, siden slusens etablering, hvor vandstanden har været 0,8 m (afrundet) eller højere. Der er kun én måling i 2020, hvor vandstanden var 1,1 m eller derover. Slusen har været lukket 7 gange, fordi der var varsel om 1,1 meter eller derover.
År / Målt vandstand i meter (Afrundet) | 0,8 | 0,9 | 1 | 1,1 | 1,2 eller derover |
2019 | 2 | 4 | 2 | 3 | 2 |
2020 | 4 | 5 | 5 | 0 | 1 |
Der er ikke indsamlet data om antal af varsler for højde på mellem 1 meter og 1,1 meter. Reelle højvandshændelser på 0,8 eller 0,9 meter, vil ofte udløse varsel på 1 meter. Enkelte hændelser på under på under 0,8 meter vil formentlig også kunne udløse varsel på 1 meter. På baggrund af data for de foregående år vurderes det, at der at kommer yderligere 10-15 lukninger årligt, hvis serviceniveauet ændres.
Lov- og plangrundlag
Kystbeskyttelsesloven
Vandrammedirektivet og Vandområdeplan (Arresø Kanal er udpeget som målsat vandløb)
Konsekvenser
Et serviceniveau på 1,1 m burde sikre, at kun arealet foran de lokale diger oversvømmes, hvis digerne løbende vedligeholdes og der etableres højvandslukke i tilknytning til drænudløb.
Et serviceniveau på 1,0 meter vil sikre campingpladsen yderligere.
Konsekvenser for naturen: I forbindelse med tilladelsen til højvandsslusen blev det anslået, at en lukning hvert andet år (1,2 m) ikke væsentligt ville hindre fiskepassage i Arresø Kanal. Ved ændringen til 1,1 m blev anslået et behov for ca. 10 årlige lukninger, hvilket blev vurderet til ikke, at have væsentlig betydning for fiskepassage. Det vurderes umiddelbart ikke væsentlig for fiskepassagen, hvis der bliver yderligere ca. 10-15 årlige lukninger.
Høring, dialog og formidling
Halsnæs Forsyning har tilkendegivet, at de gerne vil stå for driften også med et ændret serviceniveau. Byrådets beslutning vil blive videreformidlet til ejere af lavtliggende grunde ud mod Arresø Kanal.
Økonomi
Der er fra 2021 budgetteret med årligt 134.588 kr. til lukning og åbning af slusen ved risiko for højvande på 1,1 m eller derover samt overvågning og test.
Besluttes indstillingens punkt 1, indarbejdes en øget afledt drift årligt på i alt 110.000 kr. under budgettet til drift af højvandsslusen. Afledt drift finansieres indenfor aktivitetsområdet Vintervedligehold og Stormberedskab og indarbejdes som en budgetomplacering.
Besluttes indstillingens punkt 2, indarbejdes en udgiftsbevilling og en indtægtsbevilling til førstkommende Forventet Regnskab, svarende til det forventede udgiftsniveau. Herved finansieres det ændrede serviceniveau af ejeren af campingpladsen.
Besluttes indstillingens punkt 3, fastholdes det nuværende serviceniveau.
Bilag
Sagsnr.: 00.32.04-G01-92-20
Sagens kerne
Byrådet meddelte på mødet den 26. april 2018, punkt 71, en anlægsbevilling til Trafiksikkerhedspulje 2018.
Anlægsarbejderne er udført, og anlægsregnskabet afsluttes med et mindreforbrug på 81.236 kr., som tilføres kassebeholdningen.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender
- Det gennemførte anlægsarbejde
- Anlægsregnskabet, visende et mindreforbrug på 81.236 kr., der tilføres kassebeholdningen
- At der gives en tillægsbevilling på 5.000 kr. i 2021 til afledt drift finansieret af kassebeholdningen
- At afledt drift jvf. økonomiafsnittet indarbejdes som teknisk korrektion til Budget 2022-2025.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Miljø og Plan, 13. januar 2021, pkt. 462:
Direktionens indstilling anbefales.
Fraværende med afbud: Helle V. Lunderød (A).
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 686:
Udvalget for Miljø og Plans indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Puljen til trafiksikkerhed 2018 afsluttes med et samlet mindreforbrug på 81.236 kr. jf. anlægsregnskabet.
Anlægsregnskab | Anlægsbevilling | Anlægsregnskab | Afvigelse |
Udgifter | 2.334.282 | 2.253.046 | 81.236 |
Indtægter | 0 | 0 | 0 |
Anlægsregnskab i alt | 2.334.282 | 2.253.046 | 81.236 |
De 11 trafiksikkerhedsprojekter er foretaget på de i nedenstående liste politisk godkendte projekter.
- Projekt 1 - Tydeliggørelse af skolerne
Forbedring af opmærksomhed på, at man kører i nærheden af en skole.
Løsning: Projektet blev besluttet nedlagt ved møde i Udvalget for Miljø og Plan den 4. december 2019.
- Projekt 2 - Stiskiltning
Forbedring af skiltning til stier i kommunen.
Løsning: Bedre skiltning af stier i kommunen på strækningen Ølsted til Frederiksværk og Frederiksværk til Liseleje.
- Projekt 3 - Stibomme.
Flere bomme er slidt og flere er defekte, fordi folk prøver at tvinge dem op.
Løsning: Stibomme på 6 lokationer blev udskiftet til kraftigere model.
- Projekt 4 - Krydsning af Frederiksværkvej ved Vibe St.
Dårlige oversigtsforhold og høj fart skaber utryghed ved krydsning af Frederiksværkvej.
Løsning: Etablering af asfaltbump til hastighedsnedsættelse inden torontoanlæg (blinkende gult lys over hver kørebane).
- Projekt 5 - Krydsning ved Kappelhøjvej.
Dårlige oversigtsforhold og høj fart skaber utryghed ved krydsning af Kappelhøjvej.
Løsning: Etablering af asfaltbump til hastighedsnedsættelse inden helleanlæg.
- Projekt 6 - Sportsvej
Dårlig afmærkning af sti og skiltning til stitunnel under Hillerødvej.
Løsning: Efter dialog med skolen var ønsket i stedet at der blev lavet permanent hastighedsnedsættelse på Sportsvej, samt etableret pudebump 2 steder. Forslaget blev behandlet ved møde i Udvalget for Miljø og Plan den 4. december 2019, og skolens ønske blev vedtaget og udført.
- Projekt 7 - Melby/Tollerup trekanten.
Meget trafik og høj fart, smalle veje og mange skilte, skaber forvirring og utryghed.
Løsning: Projektering af løsninger, der forbedrede trafiksikkerheden. Løsningerne blev udmøntet i projekter i trafiksikkerhedspuljen for 2019.
- Projekt 8 - Tollerupvej mellem Melbyvej og Æblestien.
Trafikfarlige situationer med bakkende biler og bløde trafikanter, der går bag de bakkende biler og kørebanen.
Løsning: Etablering af fællesti mellem parkeringspladser og hækken.
- Projekt 9 - Hågendrupvej.
Forholdene for de bløde trafikanter bør forbedres.
Løsning: Etablering af sti mellem Økolandsbyen og Sverkilstrupvejen.
- Projekt 10 - Sti i Torup.
Forbedre trafiksikkerheden for de bløde trafikanter på Hågendrupvejen.
Løsning: Offentlig sti mellem Hågendrupvejen og Rævebakkevej.
- Projekt 11 - Sti på Gydebakken.
Forbedring af trafiksikkerheden for de bløde trafikanter på Gydebakken.
Løsning: Sti med helle langs med Gydebakken.
Lov- og plangrundlag
Budget- og regnskabssystem for kommuner.
Kommunens Kasse- og regnskabsregulativ, bilag 6.3
Konsekvenser
Ingen ved aflæggelse af anlægsregnskab.
Høring, dialog og formidling
Ingen ved aflæggelse af anlægsregnskab.
Økonomi
Mindreforbruget på 81.236 kr. tilføres kassebeholdningen.
Afledt drift udgør årligt 5.000 kr. og indarbejdes som teknisk korrektion til budget 2022-25.
Der er givet anlægsbevilling på følgende Byrådsmøder:
Bevillingsdato | Indtægter | Udgifter | Anlægsbevilling (netto) |
26.04.2018 | 3.100.000 | 3.100.000 | |
25.04.2019 | -15.718 | -15.718 | |
15.09.2020 | -750.000 | -750.000 | |
I alt | 0 | 2.334.282 | 2.334.282 |
Sagsnr.: 01.00.00-169-20
Sagens kerne
Byrådet har afsat et rådighedsbeløb for 2021 på 750.000 kr. til forskønnende tiltag i kommunen under navnet ”Pæn Kommune”. I denne sag indstilles rådighedsbeløbet frigivet. Byrådet skal prioritere, hvordan midlerne disponeres.
Derudover omhandler sagen 120.000 kr. i disponerede midler under Pæn Kommune 2020 til forskønnelse af udearealerne ved Frederiksværk Svømmehal. Som konsekvens af den planlagte renovering af svømmehallen foreslås en omprioritering af dette beløb til Pæn Kommune 2021.
Deltagelse på møde i Udvalget for Miljø og Plan den 13. januar 2021
Leder af Natur og Miljø, Lis Vedel og landskabsarkitekt Annemette Ravn Poulsen
Indstilling
Direktionen indstiller at Byrådet godkender, at
1. Prioritere indkomne forslag for minimum 1.000.000 kr., således at administrationen kan gennemføre andre projekter, hvis et eller flere projekter ikke kan realiseres i perioden
2. Der gives en anlægsbevilling på 870.000 kr. til Pæn Kommune 2021 finansieret af henholdsvis:
A. Det afsatte rådighedsbeløb til Pæn Kommune 2021 i alt 750.000 kr.
B. Del af anlægsbevillingen til Pæn Kommune 2020 vedrørende Frederiksværk Svømmehal i alt 120.000 kr.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Miljø og Plan, 13. januar 2021, pkt. 453:
Vedrørende indstillingens pkt. 1 besluttede udvalget at prioritere og igangsætte forslagene med nr. 1 (Borgerpulje), 2 (Strandrensning), 3 (Hundested station), 8 (Lynæs), 10 (Blomsterkummer Frederiksværk), 12 (Pegeskilte), 13 (Juletræsbelysning) og 15 (Søndergade Hundested) jvf. oversigt. Hermed er disponeret 640.000 kr.
Resterende punkter jvf. oversigten genoptages på møde i Udvalget for Miljø og Plan i marts 2021.
Pkt. 2 A og B anbefales og videresendes dermed til Byrådet.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 687:
Udvalget for Miljø og Plans indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Pæn Kommune har til formål at forskønne Halsnæs Kommune og forbedre de rekreative oplevelser. De udvalgte forslag fremgår af nedenstående tabel samt i deres helhed i vedlagte bilag og består dels af nye projekter og dels af projekter, der ikke blev prioriteret i 2020. Forslagene stammer fra borgere, foreninger og administrationen. I bilag 1 fremgår det, hvem der er forslagsstiller til hvert enkelt forslag. Derudover er der en pulje til borgerønsker, hvor borgere kan komme med forslag til mindre ønsker. Denne pulje annonceres i pressen og på hjemmesiden i foråret 2021. Der er i udvælgelsen af projekter, der anbefales prioriteret, lagt vægt på, at midlerne tilgodeser forskellige områder og formål i kommunen.
Beløbene for de enkelte projekter er overslag. Hvis omkostningerne bliver mindre end overslaget, eller et forslag ikke kan fuldføres helt eller delvist, gennemfører administrationen det næste forslag på prioriteringslisten, som kan realiseres inden for anlægsbevillingens økonomiske rammer. Udgangspunktet er, at forslagene ikke må medføre forøgede driftsomkostninger. I det omfang, der indgår planter, der i en periode har behov for ekstra pleje, vil denne omkostning være indregnet i overslaget til det enkelte projekt.
Der blev i Pæn Kommune 2020 prioriteret 120.000 kr. til forskønnelse af udeområderne ved Frederiksværk svømmehal i form af ny hækbeplantning ud for svømmehallen. Da det med budget 2021 er besluttet, at der skal bygges ny svømmehal, vil der blive byggeaktivitet på området, og det foreslås derfor, at der ikke gennemføres ny beplantning nu, men at midlerne i stedet går videre til Pæn Kommune 2021 eller tilfalder kommunekassen.
Midlerne foreslås anvendt til projekter, som Byrådet udvælger og prioriterer i henhold til nedenstående bruttoliste. Det indstilles, at der prioriteres projekter for minimum 1.000.000 kr., da det dermed vil være muligt at gennemføre andre projekter, hvis et eller flere projekter ikke kan gennemføres. Projekterne prioriteres i henhold til de kriterier, som udvalget besluttede på møde den 10.06.20, punkt 356. Disse kriterier fremgår ligeledes af bilag 1.
Forslagene fremgår af nedenstående tabel og kan ses i deres helhed i bilag 1: Bilag 2 indeholder et regneark til brug for prioritering. Bilag 3 er supplerende beskrivelse af forslag nr. 4, Biodiversitetspark i Frederiksværk, udarbejdet af en gruppe frivillige. | ||
Nr. | Projektets navn | Overslag (Beløb i 1.000 kr. ) |
1 | Borgerønsker - pulje | 80 |
2 | Strandrensning ved Hvide Klint og Lynæs | 40 |
3 | Forskønnelse af området ved Hundested Station Dette forslag skal realiseres sammen med det forventede asfalteringsprojekt for at få en flot helhed på pladsen og gøre området og mødet med Hundested Station mere attraktivt og imødekommende. | 250 |
4 | Biodiversitetspark i Frederiksværk ved Valseværkstræde (Eller alternativt sted) En gruppe frivillige har foreslået denne "vilde park". Parken skal bidrage med blomster til insektlivet og oplevelser til de besøgende. Visionen er at give de besøgende inspiration til at skabe deres egne vilde haver. | 270 |
5 | Mellemrummet - udskiftning af elementer i dårlig stand I 2018-19 blev renoveringen af Mellemrummet påbegyndt. Der er stadig en del elementer i dårlig stand, som foreslås udskiftet. | 200 |
6 | Naturtema på kommunens bænke Lokale kunstnere dekorerer udvalgte bænke i kommunen som en hyldest til Halsnæs natur. På bænkene sættes et lille skilt med opfordring til tage et foto og lægge det på Instagram f.eks. under hashtagget: naturhalsnaes. Sammen med foto skrives en historie om naturoplevelsen. | 60 |
7 | Mere natur i byens rum Flere blomster i byen og en transformation af det offentlige rum til generelt at indeholde mere natur | 50 |
8 | Forskønnelse af det grønne areal ved Genforeningsstenen i Lynæs Forskønnelse med ny blomstrende beplantning og nye bænke. | 50 |
9 | Leg, læring, bevægelse og oplevelse i Ølsted Grusgrav På toppen af grusgraven etablerede Ølsted Borgerforening i 2014 en naturlegeplads med udsigt ud over landskabet. Legepladsen trænger til renovering på grund af den flittige brug. | 75 |
10 | Et løft af beplantningen i blomsterkummerne i Frederiksværk | 30 |
11 | Rådhuspladsen - nye træer og renovering af beplantningen i forbindelse med nyt parkeringsareal Tidspunktet for gennemførelse af projektet vil afhænge af planerne for bl.a. boligerne på Nordtorvet. Det er endnu ikke afklaret, om projektet vil kunne realiseres i 2021, og midlerne vil i så fald være reserveret indtil gennemførelse af projektet. | 200 |
12 | Pegeskilte i Hundested | 60 |
13 | Jule/vinterbelysning flere steder i kommunen. Indkøb og opsætning og nedtagning det første år. Herefter indenfor eksisterende budget | 60 |
15 | Bord-bænke sæt til Fyrgården Formålet er at gøre stedet mere attraktivt for de mange besøgende. Forslaget blev stillet og gennemført i PK 2020, og forslaget stilles igen til PK 2021, da der behov for flere bænke. | 30 |
14 | Velkommen til Frederiksværk Station - Græsplæner suppleres med blomster både forår og sommer. | 100 |
15 | Forskønnelse af Søndergade i Hundested - Etablering af bede med blomster og buske | 70 |
16 | Udskiftning af vejskilte | 100 |
17 | Ekstra indsats til vask af vejskilte | 100 |
18 | Nye borde og bænke i Hundested, ved Fyrgården samt Auderød Havn - Naturcenter Auderød Havn: Til besøgende i området - Hundested: Ønsket af Træning af Aktivitet til brug for træning og udeliv. (Fik også i Pæn Kommune 2020) - Fyrgården: Til besøgende i området (Fik også i Pæn Kommune 2020) | 90 |
19 | Filosofbænke/tænkebænke i naturen Opsætning af filosofbænke/tænkebænke smukke steder i naturen. En tænkebænk kunne være en solid kvalitetsbænk i f.eks. egetræ med et citat, der giver stof til eftertanke. | 30 |
Lov- og plangrundlag
Der vil for de enkelte forslag være behov for tilladelser eller dispensationer efter Naturbeskyttelsesloven eller anden lovgivning.
Konsekvenser
Projekterne medfører forskellige former for forskønnelse og understøtter således intentionerne om at gøre kommunen mere attraktiv for borgere og besøgende.
Høring, dialog og formidling
Der vil i relevant omfang ske inddragelse af borgere eller andre interessenter. Oplæg hertil er nævnt under de enkelte projekter i bilaget.
Økonomi
Godkendes indstillingens pkt. 2B, nedskrives anlægsbevillingen til Pæn Kommune 2020 med 120.000 kr., svarende til det prioriterede projekt ved Frederiksværk svømmehal.
Godkendes indstillingens pkt. 2B ikke, forventes et mindreforbrug på Pæn Kommune 2020 med 120.000 kr., da projektet ved Frederiksværk Svømmehal ikke gennemføres, og der ikke er disponeret øvrige projekter i anlægsbevillingen.
Afledt drift som følge af de foreslåede tiltag afholdes inden for den afsatte driftsramme.
Dette undtagen driftsudgifter til evt. etableringspleje af planter, buske etc., der finansieres af anlægsbevillingen.
Bilag
Sagsnr.: 00.16.02-1-18
Sagens kerne
Med denne sag søges frigivet en anlægsbevilling til etablering af faglokaler til brug for Lillebjerg Skole i Hundested på baggrund af to mulige scenarier. Scenarie A, som vil være en midlertidig løsning, inddrager lokaler på Storebjergskolen, og scenarie B, der vil være en permanent løsning, ved at etablere flere faglokaler samt et værksted på Lillebjergskolen.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender:
- At scenarie B igangsættes, hvorved der etableres faglokaler på og i tilknytning til Lillebjerg Skole som en permanent løsning.
- At der meddeles en anlægsbevilling på 1.500.000 kr., der finansieres af kassebeholdningen i 2021.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Skole, Uddannelse og Dagtilbud, 28. januar 2021, pkt. 289:
Indstillingens pkt. 1 og 2 anbefales, idet sagen forelægges Udvalget for Skole, Uddannelse og Dagtilbud inden det igangsættes
Beslutning fra Økonomiudvalget, 28. januar 2021, pkt. 696:
Udvalget for Skole, Uddannelse og Dagtilbuds indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Baggrund
Lillebjerg Skole på Birkevej 10 i Hundested er i 2019-2020 blevet ombygget på baggrund af en beslutning om at etablere specialskole på den tidligere skole (oprindeligt indskoling og SFO på Storebjergskolen). Indtil august 2020 lå Lillebjerg Skole på Bøgebjerggård.
Birkevej 10 blev projekteret til at indeholde Lillebjerg Skole som er en selvstændig skole bestående af to dele – et skoletilbud og et dagbehandlingstilbud. Skoletilbuddet er en specialskole normeret til 50 elever fra 0. til 9. klasse. Dagbehandlingstilbuddet er normeret op til 30 elever fra 0. til 9. klasse. Udover Lillebjerg Skole rummer Birkevej 10, Birkehuset. Birkehuset er et 14-21 tilbud i regi af familieafdelingen.
I forbindelse med indflytningen og ibrugtagningen af lokalerne på Birkevej 10 er der ændret på anvendelsen af lokalerne, således at der blev skabt yderligere plads til medarbejderarbejdspladser og depotrum.
Se bilag 1 og 2 for den oprindelige planløsning og den nuværende anvendelse.
Fra projektets start har faglokaler til sløjd og science ikke været projekteret som en del af Birkevej 10. I forbindelse med projektets tidligste fase har faglokaler på Storebjerg været i spil som mulige faglokaler for Lillebjerg Skole, da der var overvejelser om at placere Paraplyen Hundested i lokaler på Storebjerg. Dette blev dog forkastet, idet istandsættelse af disse bygninger var uforholdsmæssigt store. I indeværende år benyttes faglokaler til håndværk og design og science på Hundested Skole.
Siden indflytningen på skolen i august er det blevet tydeligt, at der er nogle begrænsninger i elevernes udfoldelsesmuligheder. Skolebestyrelsen på Lillebjerg Skole gjorde opmærksom herpå i sensommeren. Personalet og ledelsen har ligeledes vurderet, at anvendelsen af faglokalerne på Hundested Skole ikke er tilstrækkeligt til at sikre, at eleverne får mulighed for at blive undervist i de kreative og ikke boglige fag. Bygningen er indrettet således, at de nyindrettede undervisningslokaler primært tilgodeser de boglige fag.
På den baggrund har administrationen været ude og besigtige lokalerne og været i dialogen med skolen om mulige løsninger. Det har dannet baggrund for de 2 fremlagte scenarier i sagen.
Der er i forbindelse med indflytningen opstået et behov for at sikre faglokaler til skolens undervisning i håndværk og design, musik og ikke mindst "let sløjd", hvor eleverne har mulighed for at arbejde med træ og andre materialer uden stort behov for maskiner mv. Udover behovet for faglokaler, så er der et pædagogisk og didaktisk behov for, at der i forbindelse med undervisningen af Lillebjerg Skoles elever er tilgang til lokaler, der tilskynder til håndværksmæssige/ kreative aktiviteter. I den forbindelse er der blevet kortlagt to mulige scenarier:
- Scenarie A: Midlertidig løsning i lokaler på den nedlagte Storebjergskole på den anden side af Birkevej
- Scenarie B: Permanent løsning på Lillebjerg Skole indenfor den nuværende matrikel
Beskrivelse af scenarie A og B
Scenarie A
I scenarie A inddrages lokaler i bygning 1965 på Storebjergskolens matrikel til træsløjd samt håndværk og design inkl. fælleslokaler.
Bygning 1965 har et stort efterslæb på især udvendig vedligehold og står derfor ubenyttet med henblik på nedrivning eller bortsalg jf. ejendomsgennemgangen. Vinduer er de oprindelige, i murværk er der sætningsskader og fuge udfald, tagrender/nedløb er udskiftningsparate ligesom belægningerne skal oprettes. Indvendig er elevator ude af drift, og denne kan ikke repareres, men skal udskiftes, hvis der er et ønske om at den skal i brug for at sikre tilgængelighed. Det skal desuden sikres, at varme og ventilation er driftsklar ift. sikkerheds- og brandkrav samt for at skabe et fornuftigt indeklima for elever og personale.
I alt svarende til 362 m2 i den tidligere 1980-bygning og 1965-bygning på Storebjergskolen, placeret overfor Lillebjerg Skole bag den nuværende sygepleje og hjemmeplejen i Hundested.
Ved at etablere lokalerne på Storebjergskolen, vil det indebære udgifter til:
- Indvendig reparation af vægge, døre mv.
- Reparation af belysning, elevator og andre tekniske installationer.
- Sikring af udearealer i forbindelse med faglokalerne og ikke mindst adgang hertil fra Lillebjerg.
- Yderligere afledt drift til hhv. forbrugsudgifter, udvendigt vedligehold og pulje afsat til planlagt vedligehold af de pågældende kvadratmeter.
Tidshorisont for etablering af lokalerne:
Forventet færdiggørelse i maj/juni 2021.
Scenarie B
I scenarie B etableres faglokalerne på Lillebjerg Skole i dels et nybygget anneks/værkstedsbygning og dels ved ombygning/omdisponering af eksisterende lokaler i hovedbygningen.
Ny værkstedsbygning opføres inklusiv overdækket uderum til brug for ”let” sløjd, håndværk og design ud for SFO-rum mod øst.
Derudover indrettes der et musiklokale samt yderligere lokaler til kreative aktiviteter i SFO lokale i hovedbygningen. Indretningen af aulaen optimeres til brug for teater/forestillinger mv. samt fortsat mulighed for store møder/samlinger. Løsningerne bliver lavet med reference til løsninger, der er planlagt på Ny Skole Frederiksværk med samtænkning af inde- og uderum. Der er i den samlede anlægssum indregnet udgifter til evt. punkt-ventilation. Det skal i processen afklares, om dette er nødvendigt for at leve op til lovgivningen. Hvis det viser sig ikke at være nødvendigt, vil behovet for anlægsudgifter bliver reduceret med ca. 350.000 kr.
Der vil ved denne løsning kun blive taget yderligere ca. 40 m2 i brug med den nye værkstedsbygning, idet de øvrige lokaler etableres i de eksisterende lokaler, der i dag allerede er i drift, men kan ændres til de nye behov.
Tidshorisont for etablering af lokalerne:
Forventet færdiggørelse til skolestart august 2021 afhængigt af tid/proces for byggetilladelse.
Fast inventar (begge scenarier)
I de 12 undervisningsrum etableres faste læringstrapper op mod vinduesparter. Dette vil give andre undervisningsmuligheder i rummene, og skabe mulighed for at sidde lavt, sidde højt, og kunne kigge ud.
Aulaen har potentiale til at give spændende ophold, lege og sceneshow. Det er et stort rum med højt til loftet og et smukt lysindfald, med indskudte flexrum, der er rumdannende i det store rum.
For at skabe fleksible rumligheder i aulaen foreslås her en kombination af en fast inventardel, der kan invitere til leg og læring, og som skaber rum og lyst til ophold. Den faste del suppleres med fleksible moduler, der giver fleksibilitet - f.eks. en scene, siddepladser afskærmning osv. Disse moduler er ca. 100x60 cm, nogle med hjul og nogle til at stable. Kasserne males i en farveskala, der passer til den øvrige indretning, og i en kvalitet så de kan tåle at blive flyttet rundt på.
Den faste del af inventaret skal kunne indeholde/integrere de fleksible moduler, så de kan "komme på plads" der. Derudover vil alle faste dele af inventaret kunne indeholde plads til opbevaring.
Økonomiske konsekvenser for scenarie A og B | Anlægsudgifter | Yderligere anlægsudgifter til fast inventar | Yderligere årlig afledt drift | Totaløkonomi over 5 år |
Scenarie A (renovering og ibrugtagning af lokaler på Storebjerg) | 1.150.000 kr. | 300.000 kr. | 365.000 kr. | 3.275.000 kr. |
Scenarie B (nybyggeri og omdisponering af lokaler på Lillebjerg) | 1.200.000 kr. | 300.000 kr. | 15.000 kr. | 1.575.000 kr. |
Bemærk: Scenarie A skal i sagens natur efterfølges af et scenarie B eller lignende, da der fortsat er brug for en permanent løsning, når Storebjerg skal nedrives eller frasælges med bygninger. Denne udgift er således uomgængelig - og skal derfor reelt tillægges, såfremt scenarie A vælges. Samlet set bliver merprisen ved at vælge scenarie A således 2.900.000 kr., som er "spildt", idet lokalerne efterfølgende rives ned eller sælges.
Fordele og ulemper for hhv. scenarie A og B
I tabellen herunder er fordele og ulemper for begge scenarier oplistet.
Fordele | Ulemper | |
Scenarie A |
|
|
Scenarie B |
|
|
Administrationens anbefaling
Administrationen anbefaler på baggrund af gennemgangen af de to scenarier, at der arbejdes videre med scenarie B – bl.a. på grund af:
- At det er en permanent løsning for Lillebjerg Skole, herunder at der ikke skal flyttes igen om få år
- At det giver en pædagogisk fordel at holde funktionen på samme matrikel
- At det er den økonomisk mest fordelagtige løsning
- Markant mindre afledt drift i scenarie B end A – blandt andet på grund af de markant færre ekstra kvadratmeter, der yderligere skal i drift
- I tråd med anbefalingerne fra ejendomsgennemgangen (og efterfølgende budgetvedtagelse)
- Ingen væsentlig tidsmæssig fordel ved at vælge den midlertidige løsning først og senere lave en permanent løsning
Generelt – andre faglokaler/science-lokaler mv. vil fortsat blive håndteret på Hundested Skole uanset valg af scenarie A eller B.
Høring, dialog og formidling
Projektet vil være projektledet fra Område for Ejendomme, Faciliteter og Arealer og vil ske med tæt inddragelse af Område for Børn, Unge og Læring samt Lillebjerg Skoles ledelse og relevante medarbejdere/medarbejderrepræsentanter. Skolebestyrelsen bliver ligeledes løbende inddraget i processen.
Økonomi
Vælges scenarie B, skal der frigives en anlægsbevilling på i alt 1.500.000 kr. (inklusiv fast inventar til skolen), der finansieres af kassen. Projektet påbegyndes og afsluttes i 2021.
Afledt drift ved at vælge scenarie B vil være yderligere 15.000 kr. om året som følge af, at de fleste kvadratmeter på skolen allerede er i brug og i drift, men nogle af dem blot ændrer anvendelse.
Bilag
Sagsnr.: 05.00.00-P20-1-20
Sagens kerne
Vejbelysningen moderniseres i 2021 med 735 armaturer. Der nedtages i henhold til belysningsplanen fra 2017 i alt 85 master, som ikke genopsættes. Med renoveringen og moderniseringen af vejbelysningen i 2021 vil al planlagt nedtagning af vejbelysningen være afsluttet.
Projektet giver en fornyelse af belysning i kommunen og medfører desuden besparelse på CO2, el og dermed også en økonomisk effektivisering. Desuden bevirker projektet at der sikres mørke på landet og i sommerhusområder, der hvor der ikke er trafiksikkerhedsmæssige forhold der taler imod dette.
Med sagen udmøntes det afsatte rådighedsbeløb på 4,5 mio. kr. i 2021 til renovering og modernisering af vejbelysning. Rådighedsbeløbet er frigivet i forbindelse med vedtagelsen af budget 2021-2024. Budgettet var oprindeligt 6,0 mio. kr., men blev med budgetaftalen nedsat med 1,5 mio. kr. i 2021.
Deltagelse på mødet i Udvalget fra Miljø og Plan den 13. januar 2021
Jeppe Schmidt, Leder af Trafik og Veje
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender, at sagen om renovering og modernisering af vejbelysning 2021 tages til efterretning
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Miljø og Plan, 13. januar 2021, pkt. 461:
Direktionens indstilling tages til efterretning og anbefales. Sagen fremlægges for Udvalget for Miljø og Plan efter høringsfasen.
Fraværende med afbud: Helle V. Lunderød (A).
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 688:
Udvalget for Miljø og Plans indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Renoveringen tager udgangspunkt i Belysningsplanen fra 2017, som er udgangspunktet for den samlede renovering og modernisering af vejbelysningen i Halsnæs Kommune. Det fremgår af Belysningsplanen, at belysning vil blive taget ned i sommerhusområder og landzone. Renoveringen fortages af kommunens driftsentreprenør, Verdo entreprise, ud fra den indgåede rammeaftales enhedspriser.
Budgettet er i 2021 reduceret fra 6,0 mio. kr. til 4,5 mio. kr., og moderniseringen forventes derfor som konsekvens af dette først at være færdig i 2026, og ikke som planlagt i 2025.
I 2021 moderniseres 735 lyspunkter. Der nedtages i alt 85 belysningsmaster: 79 stk. i landzone og sommerhusområder og 6 i byzone.
Renoveringen og moderniseringen af vejbelysningen vil, når projektperioden er afsluttet, give en årlig CO2 besparelse på 350 tons og en energibesparelse på 872.269 kWh. I projektet udskiftes de eksisterende armaturer med LED armaturer, som giver et mere fokuseret lys på vejbanen. LED armaturer giver mindre lysforurening til de omkringliggende arealer. LED armaturerne har 15-20 gange så lang levetid end de eksisterende lyskilder. Ved LED skal der ikke skiftes lyskilder og driftsomkostningerne vil blive mindre. Energi- og driftsbesparelserne vil resultere i en økonomisk effektivisering.
Nedtagning af vejbelysning i 2021
Renoveringen i 2021 indeholder 13 projekter, som medfører nedtagning af de 85 belysningsmaster, som ikke erstattes af ny belysning. Det er 28 master på private fællesveje, 28 master på offentlig vej og 29 master på offentlig sti. De nedtagne 76 stålmaster genbruges i projekterne i 2021. De 9 træmaster bortskaffes.
Kommunens belysningsplan henviser til, at der som udgangspunkt skal nedtages belysning i landzone og sommerhusområder, og at der bør kun være belysning i disse områder, hvor det har betydning for trafiksikkerheden. I grænsetilfælde, hvor belysningen står i grænsen mellem byzone og landzone/sommerhusområde, lader administrationen tvivlen komme masten til gode således, at den forbliver af trafiksikkerhedsmæssige hensyn. Der er i 2021 to projekter, projekt 1.1 og 8.1, hvor 11 master står i grænsen mellem byzone og landzone/sommerhusområde - masterne vil ikke blive nedtaget.
De konkrete projekter og veje, hvor vejbelysningen fjernes, fremgår længere nede i sagsfremstillingen.
Der er i projekt 4.3 og 4.4 i alt 2 stk. master på anbefalede skoleveje i landzone, som iht. Belysningsplanen skal fjernes. De anbefalede skoleveje er definerede i Skolevejsanalysen 2020. Masterne på de anbefalede skoleveje vil blive bibeholdt, men der vil som udgangspunkt ikke blive opsat yderligere vejbelysning på de anbefalede skoleveje i landzone.
Efter renoveringen og moderniseringen af vejbelysningen i 2021, vil der ikke skulle nedtages flere master i kommunen - al planlagt nedtagning af vejbelysning er ved udgangen af 2021 færdiggjort. Der vil dog stadig skulle nedtages enkelte master når de kommende, konkrete projekter projekteres og besigtiges.
På udvalgsmødet for miljø og plan den 4. marts 2020 punkt nr. 325, blev det besluttet, at der ikke gives dispensation til private til at genopsætte nedtaget vejbelysning i landzone og sommerhusområder. Dispensation kan kun gives i særlige trafiksikkerhedsmæssige tilfælde.
Alle projekter i 2021 kan ses af Moderniseringsplanen for 2021, bilag 2.
Konkrete projekter med nedtagning:
1.1 Kikhavn, Kattegatvejen
– Privat fællesvej.
- 1 stk. træmast i sommerhusområde nedtages. Masten står i sommerhusområde, som ifølge belysningsplanens afsnit 7.8 skal være uden belysning.
Der nedtages 9 stk. træmaster, hvoraf 8 stk. nye stålmaster genetableres. Lokalplan 10.5 for Kikhavn siger, at der kun må være træmaster. Der er givet dispensation til at opsætte malede stålmaster og armaturer i mørkebrun (RAL 7013) - den står på Melbyvej i Asserbo. Farven er generelt accepteret i høringen i forbindelse med dispensation.
3.18 Hundested, Fjordvej – Offentlig vej.
- 2 stk. stålmaster i byzone i fodgængerovergang nedlægges sammen med fodgængerovergangen. Overgangen er ikke nødvendig længere, når Hundested Børnehave er nedlagt. De to stålmaster er ekstra master til fodgængerovergangen og nedtagningen har derfor ikke betydning for den generelle belysning på vejen. Der vil stadig være belysning langs med Fjordvej. Belysningsplanen understøtter ikke at fjerne belysning i byzone, men disse to master fjernes i forbindelse med nedlæggelse af en fodgængerovergang, og vil være ekstra master og nok lys på strækningen.
3.20 Hundested, Stadionvej/Lerbjergvej – Offentlig vej.
- 4 stk. stålmaster i byzone nedtages, som er en reminiscens fra en fodgængerovergang, som blev nedlagt omkring 2005-2008. Der vil blive nedtaget i alt 6 master i krydset, som har oplyst fodgængerovergangen. 2 af de nedtagne master vil blive erstattet med nye master. Trafiksikkerheden i krydset vil blive bevaret og krydset vil stadig være oplyst. Belysningsplanen understøtter ikke at fjerne belysning i byzone, men masterne er ekstra belysning til gamle fodgængerovergange. Det giver derfor mening at nedlægge de fire master.
4.1 Tothaven, Lille Karlsmindevej/Kikhavnvejen/Torupvejen – offentlig vej.
- 10 stk. stålmaster i landzone nedtages. 12 master står i landzone og bør derfor være uden belysning, ifølge belysningsplanens afsnit 7.9. De to master i krydset Torupvejen / Nødebovejen bibeholdes af trafikmæssige hensyn.
4.4 Tollerup, Haldvejen – Offentlig vej.
- 4 stk. stålmaster i landzone nedtages. 8 master står i landzone uden for byskiltet og bør derfor være uden belysning, ifølge belysningsplanens afsnit 7.9. De fire master nærmest krydset med Nødebovej bibeholdes af trafiksikkerhedsmæssige hensyn.
5.1 Amager Huse, Torpmaglevejen – Offentlig vej.
- 4 stk. stålmaster i landzone nedtages. 4 master står i landzone uden for byskiltet og bør derfor være uden belysning, ifølge belysningsplanens afsnit 7.9.
6.1 Liseleje, Kystvej og Søvej – Privat fællesvej.
- 5 stk. belysningsmaster nedtages i sommerhusområde. Belysningsanlægget i dette område blev renoveret i 2016-17, før belysnings- og masterplanen. Da det er sommerhusområde bør strækningen, ifølge belysningsplanens afsnit 7.8, være uden belysning og anlægget bør nedtages. Master og armaturer genbruges i projekt 3.7
6.2 Liseleje, Blåmejsevej og Albrecht Jensensvej – Privat fællesvej.
- 12 stk. stålmaster nedtages i sommerhusområde. Belysningsanlægget i dette område blev renoveret i 2014-15 før belysnings- og masterplanen. Da det er sommerhusområde bør strækningen, ifølge belysningsplanens afsnit 7.8, være uden belysning og anlægget bør nedtages. Masten i krydset mellem Albrecht Jensensvej, Hagelundsvej og Marianevej bibeholdes af trafikmæssige årsager.
6.3 Liseleje, Onkel Petersvej – Privat fællesveje.
- 1 stk. stålmast nedtages i sommerhusområde. Denne belysningsmast blev renoveret i 2013, før belysnings- og masterplanen. Da det er sommerhusområde bør strækningen, ifølge belysningsplanens afsnit 7.8, være uden belysning og masten bør nedtages.
8.1 Brederød, Kregme skolesti – Offentlig sti.
- 38 stk. stålmaster nedtages i landzone. Da det er landzone, og Arresø Skole – Afdeling Kregme er lukket, anvendes stien ikke længere som skolesti. Derfor bør strækningen ifølge belysningsplanens afsnit 7.9, være uden belysning. Administrationen vurderer dog med baggrund i belysningsplanens afsnit 7.9, at af hensyn til trygheden for brugerne af tunnelen at bibeholde belysningen på den del af stien, der forbinder Kristtornvej med tunnelen under Hillerødvej, som derfor moderniseres med retrofit-lyskilder.
8.2 Brederød, Ebbedal - Privat fællesveje/offentlig vej.
- 9 stk. stålmaster nedtages i landzone. Belysningsanlægget i dette område blev renoveret i 2014-15 før belysnings- og masterplanen. Da det er landzone bør hele strækningen på 15 master, ifølge belysningsplanens afsnit 7.9, være uden belysning og anlægget bør nedtages. Administrationen vurderer dog på baggrund af trafiksikkerhed for fodgængere omkring børnehaven at masterne ned til børnehuset I Ebbedal bibeholdes.
Lov- og plangrundlag
- Vejloven
- Privatvejsloven
- Belysningsplanen
Konsekvenser
Med udgangen af 2021 er alle træmaster i kommunen udskiftet svarende til de 9 stk. i Kikhavn, hvoraf 8 stk. genetableres som nye malede stålmaster.
Borgerne vil opleve at det vil blive mørkt i naturen (landzone og sommerhusområder), og byerne (byzone) vil være oplyst.
Planen for modernisering og den tilhørende energibesparelse og CO2-reduktion følges med den fortsatte modernisering af vejbelysningen med LED-armaturer og stålmaster. Energi- og CO2-reduktionerne er med i kommunens Klimaplan.
Høring, dialog og formidling
Projekterne for 2021 offentliggøres på kommunens hjemmeside med beskrivelse og oversigtskort, så snart sagen har været behandlet i udvalget.
Der foretages borgerhøringer i forbindelse med projekter med nedtagning af vejbelysning på private fællesveje, og orientering af borgerne, hvor der nedtages vejbelysning på de kommunale veje og offentlige stier. Der vil grundet Covid-19 ikke blive afholdt fysiske borgermøder. Der vil i stedet blive lagt information på hjemmesiden og lavet en pressemeddelelse om de planlagte nedtagninger. Borgere der ikke er direkte berørt har dermed mulighed for at få information. Hvis høringssvarene giver anledning til, at vejbelysningen bør bibeholdes, vil udvalget blive bedt om stillingtagen til dette.
Økonomi
Som det fremgår af tidsplanen, bilag 3, vil anlægsbudgettet på 4,5 mio. kr. blive brugt i 2021, og der er ikke brug for periodisering af midlerne.
Moderniseringen og renoveringen af vejbelysningen forventes afsluttet i 2026, og ikke som planlagt i 2025 pga. reduktionen i puljen på 1,5 mio. kr.
Afledt drift er indarbejdet i driftsbudgettet med en opnået årlig effektivisering på i alt 170.000 kr. fordelt med 130.000 kr. vedrørende udgifter til el og 40.000 kr. vedrørende drift og vedligehold.
Jf. Belysningsplanen er der i den resterende periode frem til 2026 forudsat et årligt rådighedsbeløb på 6 mio. kr., bestående af 3 mio. kr. finansieret af kassebeholdningen og 3 mio. kr. med fokus på energirenovering finansieret af låneoptag til energirenovering. Lånet er forudsat betalt af driftsbesparelser opnået ved anlægsprojektet med en årlig effektivisering på 225.000 kr. voksende i budgetperioden i takt med anlægsprojektets gennemførsel.
Bilag
Sagsnr.: 05.00.00-S55-89-20
Sagens kerne
Med sagen forelægges anlægsregnskab for Renovering af vejbelysning 2019 i Halsnæs Kommune til godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender
- Det gennemførte anlægsarbejde
- Anlægsregnskabet, visende et mindreforbrug på 1.164.427 kr.
- At mindreforbruget tilføres kassebeholdningen.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Miljø og Plan, 13. januar 2021, pkt. 460:
Direktionens indstilling anbefales.
Fraværende med afbud: Helle V. Lunderød (A).
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 689:
Udvalget for Miljø og Plans indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Puljen til Vejbelysning 2019 afsluttes med et samlet mindreforbrug på 1.164.427 kr. jf. anlægsregnskabet.
Anlægsregnskab | Anlægsbevilling | Anlægsregnskab | Afvigelse |
Udgifter | 6.000.000 | 4.835.574 | 1.164.427 |
Indtægter | 0 | 0 | 0 |
Anlægsregnskab i alt | 6.000.000 | 4.835.574 | 1.164.427 |
Anlægsprojektet er gennemført som beskrevet med udskiftning af armaturer til LED, træmaster til stålmaster, nedgravning af luftledninger, elmålere i vejbelysningsskaber og fjernelse af vejbelysning i landzone og sommerhusområder i henhold til Belysningsplanen.
Da projektet har været planlagt med ca. 15 % udgifter til ekstern rådgivning, og det har været muligt i planlægningen at anvende flere interne timer end forventet, er der her samlet et større mindreforbrug. Der vil fremover blive brugt flere rådgivertimer på projektarbejdet, og der kan frigives ressourcer i forvaltningen til mindre fagspecifikke opgaver.
Herudover var der en forventning ved budgettering af projektet, at der skulle udføres større gravearbejder ved nogle af delprojekterne, i forbindelse med dårlige kabler i jorden eller store betonfundamenter, som skulle graves op. Det viste sig ved udførelse ikke at være nødvendigt, hvilket ligeledes har bidraget til mindreforbruget.
Samlet set skyldes mindreforbruget således et mindre forbrug af rådgivere end forventet, og færre uforudsete udgifter i forbindelse med anlægsprojekterne.
Oversigt over veje, der var med i renovering af vejbelysning i 2019, og hvor alle opgaver er udført
1) 3300 Frederiksværk | 1.22 Skovløbervej, Brødemosevej, Skovhjørnet og Sikavej (byzone, Sommerhus, Landzone)* |
1.1 Tømmerpladsvej og sti | 1.24 Hulgårdsvej og Fyrrebakken |
1.2 K. A. Larssensgade | 1.25 Sti langs banen samt P-plads og vej ved Stålværk |
1.3 Kærvej, Ranunkelvej, Ekkovej, Kørmyssevej, Kabbelejevej, Kæruldvej og Stenledsvej | |
1.4 Åsebro, Aavej, Ole Jørgensensvej, Pileengen, Pilevej, Tværvej og Jacob Jensensvej | 2) 3310 Ølsted |
1.5 Hanehovedvej ved Hanehoved Station samt Strandlodsvej | 2.1 Guldstjernevej, Jasminvej, Femkløvervej, Vildrosevej og Kornblomstvej |
1.6 Elmevej, Bryggervangen, Vinkelvej, Ahornvej, Møllebakkevej og Nøddesti | 2.2 Viebjergvej |
1.7 Fredens Alle | 2.3 Ølstedvej |
1.8 Frydsvej, Heilmannsvej og Bakkegade | |
1.9 Syrenvej, Bellisvej og Irisvej | 3) 3360 Liseleje |
1.10 Snerlevej, Violvej, Lilievej, Vinderød Enghavevej, Gartnerstien og Chr. Hansensvej | 3.1 Strandvej, L. P. Rasmussensvej, Ole Jensensvej, Classensvej, Ole Rasmussensvej og Lisehøjvej (Byzone) |
1.11 Bjørnedalsvej | 3.3 Støberledsvej, Liselundsalle,Liselundsvænget |
1.12 Søfrydvej | 3.4 Tørvelodsvej, Pianovej, Cellovej, Solvangsvej, Vedamsvej og Gøgevej * |
1.13 Carlsvej | |
1.14 Syrevej, Rådhus plads og Sti (Nyhusgade til Kommuneindgang) | 4) 3370 Melby |
1.16 Carl Amossensvej, Skovdalsvej og Lærkevej | 4.1 Bokildevej |
1.17 Thorsvej, Fælledvej, Nordfeldvej, Skåninggårdsvej og Ligustervej | 4.3 Nordstjernevej, Siriusvej, Solbakkevej og Højbovej |
1.18 Hanesporet og Gl. Møllevej | 4.4 Tollerupvej, Møllevej og Solhjelmsvej |
1.19 Kappelhøjvej, Nørremosevej, Nørrevangen, Sti (Nørrevangen - Nørremosevej) og Rørvej | 4.5 Stolpekærsvej |
1.20 Kappelhøjvej og Brederødvej | 5.1 og 5.2 vejbelysningsskabe |
Projekter, hvor der er nedtaget vejbelysning i 2019
1) 3300 Frederiksværk | 3.4 Tørvelodsvej, Pianovej, Cellovej, Solvangsvej, Vedamsvej og Gøgevej * |
1.15 Sørupvang (Nedtagning) | 3.5 Carl Rasmussensvej og Parkvej (Sommerhusområde) (Nedtagning) |
1.21 Auderødvej (Nedtagning) | 3.6 Gransangervej, Lærkevængevej og Gulspurvænget (Sommerhusområde) (Nedtagning) |
1.22 Skovløbervej, Brødemosevej, Skovhjørnet og Sikavej (byzone, Sommerhusområde, Landzone)* | 3.7 Lisegårdsvej, Lisevænget, Klitgårdsvej (Sommerhusområde) (Nedtagning) |
3.8 Hagelundsstien (Sommerhusområde) (Nedtagning) | |
2) 3310 Ølsted | |
2.4 Birkebakkerne (Sommerhusområde) (Nedtagning) | 4) 3370 Melby |
4.2 Muldstensvej (Sommerhusområde) (Nedtagning) | |
3) 3360 Liseleje | |
3.2 Hulevej, Østerledsvej, Østerleds Sidevej, Birketoften, Troldegårdsvej og Jens Hansensvej (Sommerhusområde)(Nedtagning) |
*Projekter, der er modernisering samt noget bliver nedtagning af vejbelysning da projekter ligger noget i byzone, sommerhusområde, landzone.
Lov- og plangrundlag
Budget- og regnskabssystem for kommuner.
Kommunens Kasse- og regnskabsregulativ, bilag 6.3
Økonomi
Afledt drift er indeholdt i det eksisterende driftsramme, med en opnået årlig effektivisering på i alt 225.000 kr.
Mindreforbruget på 1.164.427 kr. tilføres kassebeholdningen.
Der er givet anlægsbevilling på følgende Byrådsmøde:
Bevillingsdato | Indtægter | Udgifter | Anlægsbevilling (netto) |
31.01.2019 | 6.000.000 | 6.000.000 | |
I alt | 0 | 6.000.000 | 6.000.000 |
Sagsnr.: 04.18.16-P20-136-17
Sagens kerne
Byrådet har afsat midler til et forprojekt til en forstærkning af Classens Dige til kote 2,5 m. Der kan være udfordringer ved forhøjelse på eksisterende placering. Der er i slutningen af 2020 indhentet priser på forprojekt for to placeringer. De afsatte midler er ikke tilstrækkelige til undersøgelse af den mest hensigtsmæssige placering. Der er afsat rådighedsbeløb i 2022 til udbud og fysisk forstærkning af diget. Byrådet skal beslutte, om alternativ placering skal undersøges.
Deltagelse på møde i Udvalget for Miljø og Plan den 13. januar 2021
Leder af Natur og Miljø, Lis Vedel
Indstilling
Direktionen indstiller at Byrådet godkender, at
- Der igangsættes forprojekt til to placeringer af dige på kote 2,5 m for at afklare, hvad der samlet set er den bedste løsning til højvandsbeskyttelse af Frederiksværk.
- Merudgifter som følge af yderligere forundersøgelser tillægsbevilges som en del af Forventet Regnskab 28.2, finansieret af det afsatte rådighedsbeløb til forstærkning af Classens Dige i 2022.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Miljø og Plan, 13. januar 2021, pkt. 456:
Direktionens indstilling anbefales.
Fraværende med afbud: Helle V. Lunderød (A).
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 690:
Udvalget for Miljø og Plans indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Der er bevilget anlægsmidler i 2020 til at renovere Classens Dige i Frederiksværk op til kote 2,0 m de steder, hvor det havde sat sig siden renoveringen i 2011. Det blev gennemført i foråret 2020. Bevillingen omfatter også et forprojekt med sigte på at forstærke diget til kote 2,5 m i 2022.
Der er indhentet tilbud på forprojekt inklusive geotekniske forundersøgelser med henblik på et dige, der sikrer op til kote 2,5 m på strækningen Søvej til Havnelinien. Tilbuddene omfatter to mulige løsninger: 1) et forprojekt på den nuværende placering og 2) et forprojekt for bedste placering, herunder muligheden for en digeplacering længere fra kysten begrundet i de kendte svagheder ved det nuværende dige (Classens Dige).
Svagheder ved eksisterende digeplacering
Det nuværende dige har en indbygget svaghed, idet digets kerne primært består af sand med muld og gammelt organisk materiale (muligvis tang). Det anbefales, at et diges kerne opbygges af sand og/eller ler. Geotekniske undersøgelser viser, at der under diget i den tidligere havbund stedvis er siltholdige lag og stedvis gytje. Det betyder, at undergrunden har en ringe bæreevne. Et højere dige skal være bredere og er tungere. I 2011 havde diget sat sig op til ½ meter. Siden renoveringen i 2011 havde diget stedvis sat sig ca. 10 cm.
I forbindelse med højvandshændelserne Bodil, Dagmar og Egon, blev diget ikke overskyllet, men der kom vand på terræn bag diget. Formentlig af grundvand (eller havvand) nedefra, der blev presset op på grund af højvandet på 1½-2 m udenfor diget. Den sandede undergrund leder sandsynligvis vandet ind under diget og op ved kraftigt højvande. Kystdirektoratet fraråder generelt sti og vej på toppen af diger, da overskyllende bølger hurtigere eroderer i en grusbefæstelse end i et tæt græsdække.
Der kan forventes driftsomkostninger til reparation af sætninger. Vægten af et større dige vil formentlig presse diget yderligere ned i terrænet. En evt. senere forstærkning op til for eksempel kote 3,0 m vil øge vægten yderligere.
Mulighed for et tilbagerykket dige - Fordele og ulemper
Højvandsbeskyttelsen af Frederiksværk By til kote 2,5 m kan ske ved at etablere et nyt dige længere inde i landet. Normalt siger man, at det er mest hensigtsmæssigt, hvis et dige kan være tilbagetrukket og lige foran det, der skal beskyttes. Det vil give mulighed for et bredere forland, der kan tage af for evt. bølgepåvirkningen. Kystplanlægger.dk (offentliggjort 30. november 2020) anbefaler et tilbagetrukket dige ved Hanehoved. Bilag 1 skitserer placering af det nuværende dige (Classens Dige) og muligt tilbagetrukket dige.
Hvis man vælger et tilbagetrukket dige, kan man udnytte, at terrænet på den vestligste af kommunens matrikler allerede er i kote 2,5 m længere inde i landet. Derfor vil der foran Hanehovedvejs-bebyggelsen kun blive tale om et mindre dige. Med udgangspunkt i historiske kort er der en umiddelbar forventning om, at undergrunden er mere fast længere inde i land. Kommunen ejer selv matriklerne umiddelbart bag Classens dige.
Den nuværende lokalplan for området bag diget udlægger området til blandet lav boligbebyggelse (område Ia nærmest Hanehovedvej) og offentligt rekreativt grønt område med mulighed for opførelse af offentlige institutioner og anlæg (område IIa nærmest Classens dige). Hvis indrykket dige vælges, vil områderne ikke længere være egnet til bebyggelse.
Et tilbagerykket dige skaber et potentiale for at genskabe de gamle strandengsområder ved en eller flere åbninger i det nuværende dige i kombination med et tilbagerykket nyt dige. Halsnæs Kommune har de eneste strandenge i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Det skal undersøges, om det er et problem med udtrængen af perkolat fra tidligere losseplads.
Ekstraudgift ved forundersøgelser for eventuelt tilbagetrukket dige
Et forprojekt med forstærkning af det nuværende dige kan rummes indenfor den resterende anlægsbevilling. På grund af det nuværende diges svagheder indstilles en tillægsbevilling til en forundersøgelse, der også inkluderer muligheden for et tilbagetrukket dige. Den resterende anlægsbevilling til forprojekt kan ikke rumme udgiften til forundersøgelser og forprojekt med henblik på et tilbagerykket dige.
Lov- og plangrundlag
Kystbeskyttelsesloven, Lbk nr. 205 af 29.5.2020.
www.kystplanlægger.dk. Frederiksværk By dækkes af kyststrækning S2.05.11. Rapport for kyststrækning ved Frederiksværk
Lokalplan 04.4 for et område ved Hanehoved, marts 1981
Konsekvenser
Forundersøgelser, der også belyser muligheden for et indrykket dige, vil give det bedste beslutningsgrundlag for, om det nuværende dige bør forhøjes, eller om der bør etableres et nyt dige længere fra kysten set i forhold til digestabilitet og -omkostninger.
Høring, dialog og formidling
Byrådets beslutning vil blive viderebragt til de rådgivere, der har givet tilbud på højvandsbeskyttelsen, og som administrationen er i forhandling med.
Økonomi
Der er tidligere godkendt en anlægsbevilling på 480.000 kr. til Forstærkning af Classens Dige, hvoraf en del af anlægsbevillingen omfatter den gennemførte renovering af diget op til kote 2,0 meter. Den resterende del af anlægsbevillingen benyttes til forprojektering.
I indstillingens pkt. 2 indstilles merudgifter som følge af yderligere forundersøgelser jf. sagsfremstillingen tillægsbevilget til Forventet Regnskab 28.2, da administrationen medio januar 2021 er i igangværende forhandling med rådgivere om udgiften til forprojekt og forundersøgelser.
Tillægsbevillingen vil blive indstillet finansieret af det afsatte rådighedsbeløb i 2022 til forstærkning af Classens Dige.
Det resterende rådighedsbeløb i 2022 til udbud og fysisk forstærkning af diget op til kote 2,5 meter, kvalitetssikres i forbindelse med resultatet af forprojektet, som kendes til sommer 2021.
Resultatet heraf vil indgå i processen for budget 2022-2025.
Bilag
Sagsnr.: 17.00.00-P20-6-18
Sagens kerne
Hundested Skole har i perioden 2018-2021 deltaget i Undervisningsministeriets forsøg med faget teknologiforståelse.
Forsøget stopper efter skoleåret 2020/21. Undervisningsministeriet har tilbudt de deltagende skoler at forlænge perioden, hvor fravigelse af folkeskolelovens §5 stk.2 gælder - så skolen kan opretholde den faglige kompetence som er opbygget i projektet. Byrådet skal godkende dette.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Byrådet godkender forlængelse af forsøgsgodkendelsen på Hundested Skole, så det fortsat er muligt at fravige folkeskolelovens §5, stk.2.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Skole, Uddannelse og Dagtilbud, 12. januar 2021, pkt. 284:
Direktionens indstilling anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 691:
Udvalget for Skole, Uddannelse og Dagtilbuds indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Hundested Skole har deltaget i undervisningsministeriets forsøg med teknologiforståelse som fag i udskolingen.
I løbet af de seneste tre skoleår er faget indført på 7.-9. årgang.
Medarbejdere fra Hundested Skole har deltaget i udvikling af relevante undervisningsforløb sammen med konsulenter fra professionshøjskolerne og ministeriet. Undervisningsministeriet har dækket udgifterne forbundet hermed.
Teknologiforståelse som selvstændig faglighed forener humanistiske, kreative og datalogiske fagfelter med henblik på at danne og uddanne eleverne til at kunne undersøge og forstå menneskers brug af digital teknologi. Fagligheden skal ruste eleverne til at deltage som aktive, kritiske og demokratiske borgere i et digitaliseret samfund, hvor teknologi spiller en stadigt større rolle.
Forsøget udløber med indeværende skoleår.
Herefter skal erfaringerne samles og indsatsen evalueres. Det forventes at teknologiforståelse indføres som et selvstændigt fag i folkeskolen inden for få år.
Undervisningsministeriet er blevet opmærksom på, at en "pause" mellem forsøgsskolernes indsats og den endelige vedtagelse af faget, kan betyde at de deltagende skoler mister den faglige kompetence som forsøget har været med til at opbygge. Derfor har de 22 skoler, der har deltaget i forsøget med teknologiforståelse som selvstændigt fag, fået mulighed for at forlænge den fravigelse af §5 stk. 2 i folkeskoleloven, som har gjort det muligt at få plads til faget i udskolingen. Forlængelsen gælder til og med skoleåret 2022/23.
Skolen skal efter projektperioden selv finansiere arbejdet med teknologiforståelse som fag. I forsøgsperioden har det været et krav, at der undervises to lektioner pr. uge i faget. Fagets timer har været placeret i den understøttende undervisning.
Forlængelsen indebærer, at skolen skal deltage i en årlig erfaringsopsamling i form af 8-10 spørgsmål til selvevaluering i hhv. april 2022 og april 2023.
Elever og medarbejdere på Hundested Skole har været glade for indsatsen.
Hundested Skole ønsker at benytte sig af muligheden for at forlænge forsøgsordningen.
Der er svarfrist til ministeriet 1. marts 2021.
Skolens deltagelse i forlængelsesperioden kan afbrydes.
Lov- og plangrundlag
Folkeskoleloven nr. 1396 af 18.9.2020.
Høring, dialog og formidling
Hundested Skole skal i foråret 2021 evaluere det samlede forløb med elever og lærere.
På nuværende tidspunkt ønsker elever og medarbejdere at fortsætte indsatsen.
Økonomi
Skolen skal selv afholde udgifter i forbindelse med den videre drift af forsøget, herunder udgifter til konvertering af understøttende undervisning til fagundervisning.
Forlængelsen indebærer, at skolen skal deltage i en årlig erfaringsopsamling i form af 8-10 spørgsmål til selvevaluering i hhv. april 2022 og april 2023.
Sagsnr.: 00.00.00-A00-40-20
Sagens kerne
Pr. 1. januar 2021 overgik afgørelser om seniorpension til en ny myndighed "Seniorpensionsenheden" under ATP. Kommunen skal fortsat foretage sagsbehandlingen, herunder dokumentation af den enkelte sag, mens Seniorpensionsenheden vurderer sagens oplysninger og træffer afgørelse i sagen.
Indstilling
Direktionen indstiller at Byrådet godkender, at
1. Der gives en tillægsbevilling på 271.286 kr. til administrationsbidrag til drift af Seniorpensionsenheden i ATP, finansieret af kassebeholdningen.
2. Administrationsbidraget indarbejdes som teknisk korrektion til budget 2022-2025.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutning
Økonomiudvalgets indstilling godkendt
Beslutning fra fagudvalg
Beslutning fra Udvalget for Erhverv og Beskæftigelse, 12. januar 2021, pkt. 211:
Direktionens indstilling anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 692:
Udvalget for Erhverv og Beskæftigelses indstilling anbefales
Sagsfremstilling
Den 1. januar 2020 trådte reglerne om seniorpension i kraft. Seniorpensionsordningen erstatter den tidligere ordning om seniorførtidspension og har til formål at sikre, at personer, der er nedslidte grundet mange år på arbejdsmarkedet, har mulighed for tidlig pension.
I kølvandet på de nye regler om seniorpension, blev det politisk besluttet at etablere en ny selvstændig myndighed til at varetage ordningen. Intentionen med en centraliseret myndighed er at sikre en ensartet tilkendelse af seniorpension på tværs af landet, uafhængigt af økonomiske hensyn i den enkelte kommune.
I 2020 har kommunerne varetaget seniorpensionsordningen i sin helhed, ligesom den tidligere seniorførtidspensionsordning blev varetaget af kommunerne. Med virkning fra den 1. januar 2021 vil den nye Seniorpensionsenhed varetage dele af ordningen. De opgaver, der vil overgå til den nye enhed, er
- Indledende vurdering af, om de grundlæggende krav er opfyldt ved ansøgning om seniorpension
- Vurdering af ansøgers arbejdsevne ud fra kommunens dokumentation, og
- Afgørelse af sagen
Kommunen varetager fortsat sagsbehandlingen, der danner grundlag for afgørelsen, herunder dokumentation af borgers helbred og arbejdsfunktioner, ligesom kommunen fortsat har vejledningsforpligtelsen over for borgeren. Der er således tale om et begrænset mindreforbrug af sagsbehandlingstid i kommunen. Ændringen er således heller ikke tiltænkt som en aflastning af kommunerne, men nærmere en styrket retssikkerhed hos den enkelte borger.
Af vedlagte bilag fremgår den konkrete proces for behandling af ansøgninger om seniorpension pr. 1. januar 2021.
De økonomiske konsekvenser af opgaveoverdragelsen til Seniorpensionsenheden i ATP fremgår af afsnittet om økonomi nedenfor.
Lov- og plangrundlag
Lov om pension
Økonomi
Det er staten, der betaler for implementeringen af Seniorpensionsenheden i ATP, mens det er kommunerne, der skal finansiere de løbende driftsomkostninger til kundeservice, lægefaglig bistand samt IT- og forretningsunderstøttelse. Disse driftsomkostninger afregnes som et administrationsbidrag til Udbetaling Danmark, i lighed med det administrationsbidrag, som betales til UDK for fx førtidspension og boligstøtte.
For Halsnæs Kommune betyder dette i 2021 et årligt bidrag på 271.286 kr. Bidraget betales månedsvis og bagudrettet. Der forventes et tilsvarende årligt udgiftsniveau i de følgende år, der indarbejdes som teknisk korrektion til budget 2022-2025. Udgiften indstilles bevilliget som koncernudgifter under Økonomiudvalget, tilsvarende de øvrige administrationsbidrag.
Der er ikke i budget 2021- 2024 taget højde for et administrationsbidrag til Seniorpensionsenheden i ATP, idet der ved budgetvedtagelsen ikke var kendskab til omfanget af de samlede driftsomkostninger, som kommunerne skal finansiere.
Kommunerne er på nuværende tidspunkt alene blevet kompenseret for udgifterne til ydelserne til borgerne på seniorpension. Det forventes derfor, at udgiften til administrationsbidraget vil blive kompenseret via DUT-forhandlingerne i forbindelse med økonomiaftalen for 2022.
Bilag
Sagsnr.: 27.69.48-G01-158-17
Sagens kerne
Ifølge vedtægt for Handicaprådet i Halsnæs Kommune skal Byrådet godkende nye medlemmer og suppleanter til Handicaprådet.
Indstilling
Direktionens indstiller, at Byrådet godkender indstillingen af Hans Henrik Blom som suppleant for Anne Marie Knudsen i Handicaprådet - efter indstilling fra Danske Handicaporganisationer Halsnæs
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutning
Direktionens indstilling godkendt
Sagsfremstilling
Danske Handicaporganisationer Halsnæs (DH-Halsnæs) indstiller, at
- Hans Henrik Blom godkendes som suppleant for formand Anna Marie Knudsen.
Danske Handicaporganisationer skal sikre, at medlemmerne og suppleanterne i Handicaprådet repræsenterer forskellige handicapgrupper og foreskellige sektorer i kommunen herunder både voksne og børn med handicap.
Handicaprådet består af 6 medlemmer, hvoraf 3 er medlemmer af Byrådet og 3 repræsenterer DH-Halsnæs.
Lov- og plangrundlag
Lov om retssikkerhed og administration på det sociale området § 37 a.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser
Bilag
Sagsnr.: 00.01.00-A00-7543-17
Beslutning
Protokollen godkendt
|
??
|
|
??
|
|
??
|
|
??
|
|
??
|
|
|
|
??
|
|
|
|
??
|
|
??
|
|