Håndtering af regnvand

Inden for de sidste år har klimaforandringerne forårsaget kraftigere regnskyl og dermed også kælderoversvømmelser rundt omkring i Danmark. Det koster samfundet rigtig mange penge.

I Halsnæs Kommune vil vi gerne have så mange borgere som muligt til at håndtere regnvand på egen grund. Ved at lede regnvandet uden om kloakken kan du være med til at mindske belastningen på det offentlige kloaknet og dermed mindske oversvømmelser i byens risikoområder og forhindre skadelig udløb af fortyndet spildevand i vores naturområder og kystvande.

Håndtering af regnvand på egen grund, også kaldet LAR (Lokal Afledning af Regnvand), betyder, at du selv sørger for at tage dig af dit tagvand, i stedet for at det løber i kloakken.

Jordbundsforhold og eventuel forurening på din grund har betydning for, om du skal vælge en løsning, hvor du nedsiver eller tilbageholder regnvandet.

Nedsivning af regnvand dækker faskiner, regnvandsbede og permeable belægninger.

  • Tilbageholdelse af regnvand dækker regnvandsbeholdere, grønne tage, vandhuller
  • Man kan også genbruge regnvandet enten i haven til vanding eller i husholdet til toiletskyl og vaskemaskine
 

Læs mere

  • Mindre risiko for, at fortyndet spildevand løber direkte ud i søer og åer under skybrud, fordi belastningen på kloakkerne bliver mindre
  • Giver mere grundvand lokalt i Halsnæs
  • Du kan genbruge dit regnvand og derved spare på dit forbrug af drikkevand
  • Du kan være med til at skabe flere små vandhuller og grøn natur og dermed skabe bedre vækstforhold for biodiversiteten

Hvis mange borgere i et bestemt område begynder at håndtere regnvand på egen grund, kan det også være med til, at vi ikke behøver at gøre kloakledningerne endnu større i fremtiden.

Sådan kommer du i gang:

Når du skal i gang med at håndtere regnvand på din grund, er der tre punkter, som du bør følge:

Som det første skal du undersøge, om din jord er egnet til nedsivning. 3 faktorer som kan gøre din jord uegnet er jordforurening, højt vandspejl og dårlig jordgrundlag, hvilket du kan læse mere om under områder egnet til nedsivning. Halsnæs Forsyning har fået udarbejdet et vejledende kort, hvor områder med mulighed for nedsivning er vist. Her kan du få et fingerpeg om, hvordan det ser ud i dit område. Der kan dog være store lokale forskelle, så derfor er det altid en god idé at lave en infiltrationstest. Er din grund ikke egnet til nedsivning, bør du se på mulige løsninger for tilbageholdelse af regnvand fx i regnbede.

Se vejledende kort med god nedsivningspotentiale Kort om klimatilpasning.

Kortet er kun vejledende, så selvom din grund ligger i et område med lavt nedsivningspotentiale, kan der være andre lokale forhold, som er anderledes. 

Når du er sikker på, at du kan nedsive regnvand på din grund, skal du i gang med at undersøge, hvilken løsning du ønsker. Du kan lave tør bassiner, regnvandsrender, vandhuller, regnbede eller etablere faskiner eller regnvandstønder.

Som det tredje trin skal du have en tilladelse til at nedsive regnvand i faskine, hvis dette indgår i dine regnvandsløsninger. Ansøgningsskema findes her og ansøgningen sendes til Halsnæs Kommune, Natur & Miljø. Til ansøgningen skal du have udregnet, hvor stor en del af regnvandet du leder uden om kloakken samt vedhæfte din kloaktegning med indtegnet regnvandsløsninger.

Hvis din grund ligger indenfor område med nedsivningspotentiale, vil du kunne forvente at få tilladelse til at etablere en faskine eller lignende.

Måske er jorden på din grund ikke velegnet til at nedsive den mængde tagvand, du har, eller måske kan du ikke overholde de afstandskrav, der er til hus og skel, hvis du gerne ville have haft en faskine.

Så findes der en række løsninger, som handler om at opsamle eller fordampe regnvandet. Det kaldes regnvandstilbageholdelse, fordi det drejer sig om at forsinke vandet i at nå frem til kloaknettet.