Vielse

Bemærk, at der på grund af ferieafvikling ikke foretages vielser mandag til fredag i uge 28 i 2024.
Lørdag den 13. og 27. juli 2024 foretages der kun vielser uden for Rådhuset. Dog under forudsætning af, at papirerne er udarbejdet senest 14 dage før vielsen.

Intro

I skal giftes – tillykke!

Uanset om I skal vies på rådhuset, i kirken eller i et andet trossamfund, skal I have en række formalia på plads. En del af dette kan I selv ordne på borger.dk.

Som det første skal I udfylde en ægteskabserklæring. Find ægteskabserklæringen på borger.dk.

I ægteskabserklæringen skal I blandt andet udfylde oplysninger om jer selv, navn og adresse på vidner ved vielsen og ønsket tidspunkt for vielsen. Læs mere om dette i afsnittet ”ægteskabserklæring”.  

I kan tidligst udfylde ægteskabserklæringen 4 måneder inden den ønskede vielsesdato. Vil I forhøre jer om mulighederne for en specifik dato længere tid i forvejen end 4 måneder, bedes I kontakte vielseskontoret i Halsnæs Kommune enten via mail@halsnaes.dk eller på tlf. 47 78 40 25 eller 47 78 40 16.

Skal I borgerligt vies, er det enten et byrådsmedlem eller en administrativ giftefoged, der står for vielsen. Læs mere om det nedenfor.

Det er som udgangspunkt gratis at blive viet i Halsnæs Kommune.

Ønsker en eller jer begge at ændre navn i forbindelse med vielsen, skal I gøre dette via borger.dk under navneændring.

Klik her, hvis du har brug for at oprette et MitID.

Her kan I blive gift

I har flere muligheder for at vælge, hvor I gerne vil vies.

Ønsker I at blive borgerligt viet, prøver vi så vidt muligt at efterkomme jeres ønsker om tid og sted, men det forudsætter, at der er en giftefoged til rådighed.

En borgerlig vielse består af en kort ceremoni, hvor giftefogeden forkynder vielsen. I får derefter udleveret jeres vielsesattest.

Husk at læse afsnittet om vidner.

Rådhuset i Halsnæs

  • Tirsdag-fredag kl. 11-13: Vielsen foretages af en administrativ giftefoged.
  • Lørdage i lige uger kl. 11-13: Vielsen foretages af et byrådsmedlem.

Borgerlige vielser på Rådhuset foregår som udgangspunkt i Byrådssalen.

Uden for Rådhuset

  • Lørdage i lige uger kl. 14-16: Vielsen foretages af byrådsmedlem.

Borgerlige vielser foretages kun inden for kommunegrænsen i Halsnæs. Det kan f.eks. være i naturen, i private haver eller i private hjem.

Ønsker I at blive borgerligt viet andre steder end Rådhuset, skal stedet først aftales med Halsnæs Kommune. Kontakt vielseskontoret for flere informationer.

Vielse i kirke, andre trossamfund eller anden kommune

Ønsker I at blive viet i kirke, andet trossamfund eller uden for Halsnæs Kommune, skal I udfylde en ægteskabserklæring. Find ægteskabserklæringen på borger.dk.

Når Halsnæs Kommune modtager ægteskabserklæringen, udarbejder vi en såkaldt prøvelsesattest og sender til din e-boks. Prøvelsesattesten skal I selv sørge for at aflevere til den myndighed, der skal foretage jeres vielse.

Det skal I huske

Ægteskabserklæring

I skal udfylde en ægteskabserklæring som det første. I finder ægteskabserklæringen på borger.dk

En ægteskabserklæring er et dokument, hvor I på tro og love skriver under på, at I opfylder betingelserne for at blive viet i Danmark.

I ægteskabserklæringen skal I udfylde følgende:

  • Jeres personoplysninger
  • Navn og adresse på de to personer, der skal deltage som vidner ved vielsen (læs mere om vidner nedenfor)
  • Ønsket dato og tidspunkt for vielsen.

I visse tilfælde skal desuden vedhæftes:

  • Skifteretsattest, hvis en eller begge er enke/enkemand
  • Ægteskabsattest fra det pågældende land, der dokumenterer, at I ikke allerede er blevet gift, hvis I har været bosiddende i udlandet i en længerevarende periode (mere end 6 måneder). Attesten skal være oversat til dansk eller engelsk af en godkendt tolk
  • Skilsmissepapirer med bodelingsattest, hvis en eller begge er blevet skilt for mindre end 2 måneder siden.

Læs mere om de nævnte formalia i de øvrige afsnit her på siden.

Navneændring

Ønsker en eller begge at ændre navn i forbindelse med vielsen, skal der søges separat om dette. Du/I søger om navneændring via borger.dk. Navneændringen behandles af kirkekontoret.

Hvis du/I har anført på navneændringsattesten, at du/I skal vies borgerligt i Halsnæs Kommune, vil attesten blive sendt direkte til vielseskontoret i kommunen.

Søg om vielse i god tid

I kan tidligst søge om en ægteskabserklæring 4 måneder inden vielsesdatoen. I er dog velkomne til at forhøre jer om mulige datoer for en borgerlig vielse længere ud i fremtiden. Kontakt vielseskontoret i Halsnæs Kommune for flere informationer.

Når I har udfyldt ægteskabserklæringen og sendt den ind via borger.dk, bliver den sagsbehandlet i Halsnæs Kommune. I skal påregne, at det tager mindst 14 arbejdsdage.

Husk vidner

Der skal altid være to vidner ved en vielse.

Som udgangspunkt skal I selv sørge for vidner. Hvis I har voksne gæster med til vielsen, skal to af disse være vidner. 

Hvis vielsen foregår på hverdage på Rådhuset, har Halsnæs Kommune mulighed for at stille med vidner, hvis I ikke selv har gæster med. Husk at aftale dette på forhånd med vielseskontoret.

Ved vielser på Rådhuset på lørdage skal parret selv sørge for at have to vidner med.

Husk at oplyse navn og adresse på vidner i god tid og gerne i forbindelse med ægteskabserklæringen.

Ud over de to vidner har I mulighed for at invitere andre gæster med til vielsen på Rådhuset – dog max 20 personer. Husk at oplyse antal gæster forud for vielsen. 

Godt at vide

En borgerlig vielse foretages af borgmesteren eller en anden person, som borgmesteren har bemyndiget til det. Det kan være andre byrådsmedlemmer eller ansatte i borgmesterens sekretariat.  

Byrådet i Halsnæs Kommune har besluttet at give tilladelse til, at giftefogeder fra andre kommuner kan foretage vielser i Halsnæs Kommune uden at søge om dette.

Det er gratis at blive viet i Halsnæs Kommune.

For udgifter til tolkebistand se afsnittet om vielser på andre sprog.

Er du borger i Halsnæs og ønsker at blive viet i en anden kommune end Halsnæs, skal du først udfylde en ægteskabserklæring på borger.dk. Den udfyldte ægteskabserklæring skal sendes til din bopælskommune. I erklæringen skal I oplyse, hvis I ønsker at blive viet i en anden kommune.

Når ægteskabserklæringen er blevet sagsbehandlet af kommunen, får du tilsendt en prøvelsesattest i din e-boks. Du skal selv sørge for at formidle prøvelsesattesten videre til den anden kommune/myndighed, der skal stå for vielsen.

Det er muligt at blive viet i Halsnæs, også selv om du ikke i forvejen bor i kommunen.

Ring først og aftal nærmere med vielseskontoret i Halsnæs Kommune.

I skal efterfølgende sørge for at sende jeres prøvelsesattest til Halsnæs Kommune. Det gør I på mail@halsnaes.dk mærket ”Vielseskontoret”.

Halsnæs Kommune stiller gerne giftefoged til rådighed.
I har også mulighed for at selv at have en giftefoged fra jeres egen kommune med. Det kræver ikke forudgående aftale med vielseskontoret i Halsnæs Kommune, at benytte en anden giftefoged.

Hvis I ønsker at blive viet i udlandet, kræver de fleste lande, at I medbringer en ægteskabsattest eller civilstandsattest, der dokumenterer, at I ikke allerede er gift.

Det er dit ansvar at undersøge hvilken attest, det pågældende land kræver. Det kan undersøges via ambassaden eller Udenrigsministeriet. Yderligere skal du være opmærksom på, at nogle lande kræver legalisering.

Ægteskabsattesten skal I søge forinden hos Familieretshuset
Civilstandsattesten skal I selv udskrive via borger.dk

Er du blevet viet i udlandet, skal du kontakte Borgerservice i din kommune og få registreret vielsen.

Bemærk, at de danske myndigheder ikke, automatisk, godkender vielser foretaget i alle lande. Du kan derfor med fordel undersøge dette forinden hos det pågældende lands ambassade eller ved Borgerservice i din kommune.

Halsnæs Kommune foretager vielser på dansk eller engelsk.

Er det nødvendigt med tolkebistand ved vielsen, er det også en mulighed, dog ikke om lørdagen.

Er du eller I begge bosat i Danmark, sørger Halsnæs Kommune for at rekvirere og betale for tolken.

Er I begge bosat i udlandet, sørger Halsnæs Kommune for at rekvirere tolken, men I skal selv betale udgiften for tolkningen. Halsnæs Kommune oplyser på forhånd til jer, hvad det vil koster. Beløbet skal være indbetalt inden vielsen på nedenstående konto: 

Bankkonto:
Iban: DK76 3000 0010 1787 70
S.W.I.F.T. adress: DABADKKK
Bank code: 4319 Account no.: 0010 1787 70.

Eventuelle dokumenter til brug for vielsen skal forinden være oversat til dansk eller engelsk af godkendt tolk.

Hvis ikke begge parter har tidsubegrænset opholdstilladelse, skal I først søge tilladelse til vielse hos Familieretshuset.

Familieretshuset - dansk
Familieretshuset - english
Familieretshuset - deutsch

Familieretshuset fremsender efterfølgende prøvelsesattesten til kommunen.

Hvis den af jer eller begge, der ikke er dansk statsborger, har en tidsubegrænset opholdstilladelse, skal I ansøge om vielse ved at udfylde en ægteskabserklæring. Det gør I på borger.dk. Husk at vedhæfte den tidsubegrænsede opholdstilladelse.

Bemærk, at Familieretshuset tager et gebyr for sagsbehandlingen.

Er en eller jer begge tidligere blevet skilt for mindre end to måneder siden, skal I vedhæfte skilsmissepapirer med bodelingserklæring i forbindelse med ægteskabserklæringen. Dette gøres på borger.dk.

Bemærk, at separation ikke automatisk fører til skilsmisse.

Hvis en eller jer begge er enke/enkemand, skal der være foretaget skifte af boet. Dokumentation i form af skifteretsattest skal vedhæftes ægteskabserklæringen, når I søger om at blive viet. Dette gør I på borger.dk.

Er der ikke foretaget skifte, kan der ikke indgås nyt ægteskab.

Jonna Lybech
giftefoged
Koncernsekretariatet
Gitte Vogelius
giftefoged
Koncernsekretariatet