Tag med til klimahandledag i Halsnæs

Publiceret 22-04-2024

25. april markeres klimahandledagen i Halsnæs

Når den nationale klimahandledag løber af stablen torsdag den 25. april, er Halsnæs Kommune naturligvis også med.

I løbet af dagen kan du deltage i forskellige spændende arrangementer:

Kl. 10: Fælleslæsning om klima
Den velbevandrede læseguide udvælger en tekst eller to, hvor klimaet spiller en afgørende rolle – og sammen taler vi om, hvilke tanker og følelser det vækker hos os. 
Sted: Hundested Bibliotek.
Læs mere på dette link.

Kl 13.30-16: Hør om affaldssortering
Mød renovationsmedarbejder Simone Bardrum og hendes skraldevogn og bliv klogere på, hvordan du sorterer dit affald. Der vil også være mulighed for at deltage i Halsnæs Forsynings affaldssorteringskonkurrence. Hvor klog er du på affaldssorteringen – og hvor effektiv tror du, at den er? 
Sted: Ved Frederiksværk bibliotek

Kl 14-16: Prøv lykken i skydeteltet
Halsnæs Kommune inviterer store og små borgere til skydning i skydeteltet, hvor du får lige så mange skud, som du har brug for. Der er præmier til de bedste. Du kan også blive klogere på genanvendte materialer, og hvordan de kan blive til nye emballager, biogas, landbrugsgødning, ny alufolie og 117 andre varer.
Sted: Ved Frederiksværk Bibliotek.

Kl. 16: Mød klimahandledagens frivillige
Som optakt til programmet "Haven, havet og maven" har du mulighed for at møde klimahandledagens frivillige, der fortæller om lokale tangekspeditioner, viser eksempler på spiselig tang og afslører, hvor meget tang du skal spise for at matche sundhedsstyrelsens anbefaling om 600 g. grøntsager om dagen.
Sted: Frederiksværk Bibliotek

Kl. 16: Skriv kontrakt med klimaet
Billedkunstner Helen Nielsen står klar til at hjælpe dig med at skrive en kontrakt med klimaet, som du underskriver med dit eget navn skrevet i kalligrafi. Der vil være kalligrafipenne og klimakontrakter klar til, at du kan forpligtige dig for jordens skyld i den skønneste skrift.
Sted: Frederiksværk Bibliotek

Kl. 17: Se film om at gøre en forskel
Biblioteket streamer programmet "Haven, havet og maven", hvor Frank Erichsen og Signe Wenneberg fortæller om Vildskab, Verdensmål, Hverdagsvalg og om at gøre en forskel for fremtiden.
Sted: Frederiksværk Bibliotek
Læs mere på dette link.

Kl. 18: Klimavenlig fællesspisning
Frivillige fra hele Halsnæs, Grønne nabofællesskaber og Biblioteket holder klimavenlig fællesspisning. Alle medbringer en ret til et fælles bord samt drikkevarer og service til eget forbrug. En klimavenlig ret kan være uden kød og bestå af råvarer, som er økologiske, lokalt dyrkede og i sæson eller af rester for at undgå madspild.
I løbet af aftenen vil billedkunstner Helen Nielsen stå klar til at hjælpe dig med at skrive en kontrakt med klimaet, som du underskriver med dit eget navn skrevet i kalligrafi. Du kan også prøve Grønne nabofællesskabers klimaspil og blive inspireret til nye tiltag.
Sted: Frederiksværk Bibliotek
Læs mere på dette link.

Kl. 18.30: Klimakaffe med udsigt
Gå med, når vi inviterer til klimakaffe med udsigt i Strø Bjerge. Undervejs fortæller naturvejlederen om klimaets påvirkning på området, som bl.a. er formet af istidens kræfter. Vi serverer klimavenlig kaffe og te - husk eget krus og velegnet fodtøj til turen.
Mødested: Grimstrup station - tag gerne cyklen eller det offentlige til arrangementet.

Øvrige aktiviteter i ugen

Ud over klimahandledagen står hele uge 17 i klimaets og verdensmålenes tegn. 

Tirsdag den 23/4 kl. 13.30 streamer både Frederiksværk og Hundested biblioteker programmet Kunst/kultur/natur – vi drømmer om fremtiden. 
Læs mere på dette link. 

Onsdag den 24/4 kl. 20 kan du se med hjemmefra online, når bibliotekerne præsenterer en inspirerende samtale med kokken Claus Meyer og Persille Ingerslev kendt fra internetprofilen Persilles Hjemmedyrk. Kokken Claus Meyer har om nogen talt for at grøn mad kan være både lækkert og nemt at lave. Han har bl.a. lavet klimavenlige opskrifter til Grønne Nabofællesskabers fællesmiddage og har helt sikkert en masse ideer, du kan bruge derhjemme. Persille Ingerslev står bag profilen Persilles hjemmedyrk, hvor hun inspirerer til at gendyrke og gro. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål i chatten undervejs. 
Klik her for at læse mere og deltage i mødet. 

Lørdag den 27/4 kl. 10 kan du bytte dit aflagte tøj til nyt. Kom med det, du har, og se, om der er noget andet, der frister. Fra 22. april kan du aflevere byttetøj på begge vores biblioteker – husk at tøjet skal være nyvasket og i god stand. Tøj, der ikke bliver byttet, vil efterfølgende gå til lokale genbrugsbutikker.
Sted: Frederiksværk Bibliotek
Læs mere på dette link.