Det gode liv for alle

Den dejlige natur i Halsnæs er med til at gøre området til noget særligt. Halsnæs er omgivet af vand, hvilket naturligt lægger op til en masse vandaktiviteter og til at opleve naturen fra vandsiden.

Det betyder dog ikke, at der ikke også er mulighed for fremragende naturoplevelser til lands. Kort sagt: Halsnæs’ natur byder på lidt af det hele og rummer mange gode ture og oplevelser for hele familien. Nedenfor kan du læse lidt mere om, hvad I kan opleve, og ellers findes der mange flere informationer her.

Til vands

Lige meget hvor i Halsnæs du befinder dig, så er der aldrig langt til vandet. Vi har fjord mod vest, hav mod nord og sø mod øst. Det giver muligheder, og derfor har vi Halsnæs fokus på aktiviteter på vandet. Et hav af forskellige ruter og oplevelser venter på dig i kajak, kano eller andre små vandfartøjer. Hvad med at snuppe en rotur til det flydende shelter i Roskilde Fjord eller Arresø og overnatte omgivet af vand?

Hvis du holder mere af at være i vandet end oven på vandet, findes der mange gode bademuligheder i Halsnæs – også om vinteren! Og hvis den bedste vandaktivitet for dig involverer fiskestang og blink, så har vi mellem Hundested og Hald en af Danmarks bedste strækninger for havørredfiskeri.

Til lands

Bevæger du dig rundt på landjorden i Halsnæs, vil du hurtigt opdage, at terrænet flere steder er meget kuperet, hvilket giver mange gode udsigtspunkter.

På din vej rundt i Halsnæs kan du støde på sjældne eller endda fredede dyr og planter. Eksempelvis kan du være heldig at få et glimt af bæverne ved Arresø, spotte en isfugl ved kanalerne fra Frederiksværk mod Arresødal eller se en vandrefalk ved Stålværket i Frederiksværk. Er du mere til planter, kan du kigge efter den nikkende kobjælde på Melby Overdrev, røllilke-gyvelkvæler ved Hald Strand eller blomsten fra Halsnæs Kommunes byvåben, grenet edderkopurt, på de solbeskinnede sandede skrænter langs fjorden.

Hvis du har lyst til at snøre vandreskoene og opleve Halsnæs til fods, så har du mulighed for at bevæge dig ud på Halsnæs’ egen vandrerute, Halsninoen. Med sine 52,7 kilometer strækker Halsninoen sig gennem det meste af Halsnæs fra Hundested i nord til Strø Bjerge i syd. Ruten kan sagtens deles op i flere små vandretur og dele af ruten kan cykles. Du kan læse meget mere om Halsninoen ved at klikke her.

Foruden den lækre vandrerute gennem Halsnæs, så kan du også gå på opdagelse på Sjællands største hede, Melby Overdrev, eller i Ølsted Grusgrav, som er blevet forvandlet fra en gammel grusgrav til et fantastisk rekreativt område. Nedenfor kan du læse mere om både Melby Overdrev og Ølsted Grusgrav.

Melby Overdrev

I Halsnæs finder du Sjællands største hede, som samtidig er et af Halsnæs mest særprægede naturområder: Melby Overdrev. Her kan du gå en tur og nyde naturen, du kan hoppe i løbeskoene og få motion i smukke omgivelser, eller du kan gå på opdagelse i de mange arter af planter, insekter og fugle, der holder til på overdrevet. Hvis turen skal sluttes af med en dukkert, så er der også rig mulighed for det. Melby overdrev ligger nemlig helt ud til kysten.

Hvad er Melby Overdrev?

Melby Overdrev er et fredet område, som tidligere har været brugt som militært skydeterræn. Grundet fredningen er der i kølvandet på den militære brug ikke blevet bygget huse og sommerhuse på overdrevet. I stedet har naturen fået lov at råde, hvilket har udmøntet sig i en forholdsvis lav beplantning, som dog er meget varieret. Der findes således mange forskellige slags planter, og dermed også mange forskellige dyr, på Melby Overdrev. Mest kendetegnende for området er de mange lyngplanter, som primært blomstrer i juli, august og september og efterlader hele området i et flot lyslilla skær.

Gå en tur på overdrevet

Der er rig mulighed for at gå nogle gode ture på Melby Overdrev. Du kan følge stierne i hedelandskabet, som ender nede på stranden med mulighed for en dukkert, inden turen går tilbage igen. Du kan også færdes frit på overdrevet og selv gå på opdagelse lige præcis der, hvor du gerne vil hen.

Melby Overdrev er fredet, fordi det er hjemsted for mange sjældne, sårbare og betydningsfulde dyr og planter. Derfor er det vigtigt, at vi sammen passer på området ved ikke at efterlade skrald og ved at tage hensyn til dyre- og plantelivet.

Netop den store artsrigdom og det faktum, at der findes flere dyrearter på Melby Overdrev, som har haft svært ved at trives andre steder har ført til, at Melby Overdrev er en del af Danmarks Naturkanon.

Så hvad venter du på? Pak badetøjet, tag vandreskoene på og gå på opdagelse i et af de mest spektakulære områder i Halsnæs.

Ølsted Grusgrav

Ølsted Grusgrav er en gammel nedlagt grusgrav, der takket være lokale ildsjæle er forvandlet til en naturpark. Grusgraven blev brugt til betonudvinding, frem til den blev nedlagt i 2002. Herefter lå grusgraven hen, indtil en gruppe af lokale ildsjæle besluttede sig for at give den gamle grusgrav en forvandling.

I dag er grusgraven omdannet til en naturpark med stier både rundt om og i grusgraven. Grusgraven huser nu et madpakkehus, et fugletårn, en naturlegeplads, en friluftsscene og en parkeringsplads. Der afholdes flere arrangementer i grusgraven i løbet af året, bl.a. forskellige koncerter under åben himmel samt Sankt Hans arrangement.

Der er også shelters, bålsted, brænde og vandpost, så man kan overnatte i den fine grusgrav. Shelterne kan ikke bookes på forhånd, så hvis du kommer til et tomt shelter, kan du roligt slå dig ned. Er shelterne optaget, er der mulighed for at slå et telt op i stedet for.

Fra toppen af grusgraven, i 47 meters højde, kan du nyde den smukke udsigt over Roskilde fjord samt