Andre forhold, der kan påvirke dit byggeri
Vand og spildevand
Spildevand er vand fra afløb i toilet, bad og køkken og eventuelle andre afløb. Regnvand fra tage, indkørsler og andre belagte overflader betragtes også som spildevand.
Afledning af spildevand kræver tilladelse efter miljøbeskyttelsesloven. Vær opmærksom på, at væsentlige bygningsmæssige ændringer kan kræve ny spildevandstilladelse. Det er kommunen, der afgør, om en ændring er så væsentlig, at der kræves en ny spildevandstilladelse.
Arbejdet med kloakker skal udføres af en autoriseret kloakmester, uanset om du bor i et kloakeret område eller i det åbne land.
Link til mere info om spildevand og spildevandstilladelser.
I kloakerede områder er det spildevandsforsyningsselskabet, der står for håndtering af spildevandet. Du skal blot sørge for at tilslutte spildevandet til forsyningsselskabets ledninger via skelbrøndene på din grund.
Oplysninger om tilslutning til offentlige kloak fremgår af byggetilladelsen. I nogle områder skal du dog selv håndtere regnvand via nedsivning på grunden. Kloakmesteren ved, hvordan dit område er kloakeret.
I det åbne land er du selv ansvarlig for at bortskaffe dit spildevand. Der er flere løsningsmuligheder, men fælles for dem er, at du skal have en tilladelse, inden du går i gang. Kloakmesteren kan rådgive om, hvilken løsning der er bedst ved din ejendom, og hjælpe med ansøgning om tilladelse.
Vær opmærksom på, at et spildevandsanlæg i det åbne land typisk kun passer til én husstand/boligenhed. Hvis du ønsker at lave yderligere boligenheder på din ejendom eller lave udlejning/bed & breakfast, så vil det som udgangspunkt kræve en ekstra spildevandsløsning.
Landzonetilladelse
Kommunen er inddelt i forskellige zoner/områder. Langt de fleste ejendomme tæt på byerne er i byzone, og de fleste sommerhuse er placeret i sommerhusområde. De øvrige ejendomme er i landzone.
Bor du i landzone og vil bygge, skal du ud over en byggetilladelse måske også have en landzonetilladelse. Kontakt os, inden du går i gang med projektet, for at få fastlagt, hvilke muligheder der er på din ejendom.
Lokalplaner
En lokalplan fastsætter bestemmelser om anvendelse, bebyggelse, materialer, veje m.m. og er juridisk bindende. Den gælder for alle grundejere og lejere i det område, som dækkes af lokalplanen.
Når du skal bygge nyt, bygge om eller på anden måde ændre på din ejendom, er det en god idé at undersøge, om en lokalplan rummer særlige bestemmelser for din ejendom. En lokalplan kan også regulere, om dit hus er bevaringsværdigt, og om der skal søges dispensation til udvendige ændringer.
Hvis du søger dispensation fra lokalplanen i dit byggeri, kan det kræve en høring, og du kan forvente en længere sagsbehandlingstid. Du kan læse mere om lokalplaner på vores hjemmeside
www.halsnaes.dk.
Affald
Jord og forurening
Du kan selv undersøge forureningsforhold, og om der er forurenet, da det kan koste mange penge at skulle flytte jord og få forurenet jord kørt væk. Du kan læse mere om forurening på vores hjemmeside www.halsnaes.dk.
Terrænforhold
Som udgangspunkt bør væsentlige terrænreguleringer undlades, og på grunde med meget skrånende terræn bør byggeri indpasse sig i terrænet, f.eks. ved at det udføres i forskellige niveauer og nedtrappes i terrænet.
Terrænregulering omkring bygningen godkendes ved udstedelse af byggetilladelse samt fastlæggelse af niveauplan. Du skal være opmærksom på, at øvrig terrænregulering skal overholde kommuneplan, lokalplan samt evt. tinglyste deklarationer.
Hvis du terrænregulerer, og Plan og Byg senere, f.eks. i forbindelse men en naboklage, vurderer, at terrænreguleringen er til gene, vil du jf. byggelovens §13 blive pålagt at ændre terrænet.
Eksempler på gener, som typisk vil betyde, at du vil blive pålagt at ændre terrænet, er indbliksgener; hvis overfladevand løber ind til naboen; hvis der er fare for nedskridning; hvis det ikke passer ind i området.
Tæt-lav byggeri
I Halsnæs Kommune opleves der stigende interesse for at opføre dobbelthuse og rækkehuse. Fortætning i boligområder skal ske i respekt for det enkelte områdes karakter, skala og struktur.
Forud for projektering og ansøgning om etablering af denne form for tæt-lav boligbyggeri skal man undersøge følgende:
- Er ejendommen omfattet af en lokalplan, og hvad udlægger denne arealet til?
- Hvad gælder for ejendommen i henhold til gældende kommuneplanramme?
- Er der mulighed for fortætning?
- Ansøges der om fortætning, skal det sikres/oplyses, at:
- Kommuneplanens retningslinjer for fortætning eller tæt-lav byggeri skal overholdes
- Der udarbejdes forslag til en udstykningsplan, som viser, at ovenstående punkter er mulige, herunder også afstandskrav ved skel.
Alt afhængig af det konkrete projekt kan byggeriets størrelse og karakter være af et omfang, der kan kræve lokalplan. Denne vurdering foretager Halsnæs Kommune.