Klima- og energivalg

Halsnæs Kommune arbejder for klimavenlige og bæredygtige energiløsninger hos både erhvervsliv og private.

Når du bygger nyt eller skal vælge bæredygtige byggematerialer og energikilder til dit eksisterende byggeri, er der en række muligheder og forhold, du skal være opmærksom på.

Der er forskellige muligheder, når du skal vælge energikilder til dit byggeri.

Hvis du vil installere solceller eller solfangere på din ejendom, skal du sikre dig, at anlægget overholder de lokale regler og bygningsregler. Nogle anlæg kræver tilladelse, mens andre ikke gør. Det afhænger af anlæggets størrelse og din bopæl. Du kan tjekke reglerne for din ejendom på www.OIS.dk.

Nogle steder kræver også tilladelse i forhold til tinglyste deklarationer, som du kan se på www.tinglysning.dk

Hvis din ejendom er omfattet af en lokalplan, der forbyder blanke og reflekterende tagoverflader, skal du søge dispensation. Ansøgninger sendes til mail@halsnaes.dk eller til Halsnæs Kommune, Plan og Byg, Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk. Ansøgningen skal indeholde en situationsplan, tegninger af placeringen af solcellerne og specifikationer på anlægget.

Store solcelleanlæg, der producerer mere strøm end til eget forbrug og ændrer miljøet væsentligt, kræver som regel en lokalplan.

Har du spørgsmål, kan du ringe til Team Plan på 47 78 40 00.

Bygningsregler og tilladelser

Her ser du eksempler på anlæg, der kræver byggetilladelse - søges via www.bygogmiljoe.dk

  • Anlæg på terræn
  • Anlæg, der står oprejst på tag
  • Anlæg på fredede eller bevaringsværdige bygninger.

Anlæg, der ikke kræver byggetilladelse:

  • Anlæg, der følger tagets hældning
  • Anlæg, der dækker under halvdelen af tagfladen
  • Anlæg, der overholder afstandskrav til skel (2,5 meter i byzone og 5 meter i sommerhusområder).

Hvis du bygger i landzone, kræver det også en landzonetilladelse, som kan søges ved at skrive til mail@halsnaes.dk

Gode råd

  • Anlægget bør følge tagfladen eller være integreret i denne
  • Anlægget skal have en mat overflade for at undgå refleksioner
  • Rammen skal males i samme farve som solcellerne
  • Anlægget bør placeres harmonisk på taget eller facaden.

Husk at indberette solcelleanlægget til Bygnings- og Boligregisteret (BBR) på Ret BBR-oplysninger - BBR.

Du kan udnytte solens varme via et solvarmeanlæg til at producere varmt brugsvand og varme til din bolig.

Solfangeren kan placeres flere steder, men helt optimalt på en sydvendt tagflade med en hældning på 45°. 

Med et solfangeranlæg kan du få dækket op til 65 % af husstandens varmtvandsforbrug.

Du kan vælge at opsætte en mikro- eller en minivindmølle på dit tag. På den måde producerer du selv en del af strømmen til dit samlede elforbrug.

Der er forskellige mindre møller på markedet, du kan vælge mellem.

Du kan læse mere om de forskellige typer og deres produktionsevne her sparenergi

I Halsnæs Kommune er der visse mikro- og minivindmøller, som ikke kræver en byggetilladelse at opsætte.

Du skal dog være opmærksom på lokale forhold (lokalplan) og på belastningsgraden på dit tag m.m. Så det er altid en god idé at spørge os, før du køber og opsætter en vindmølle på din ejendom.

Varmepumper er en energieffektiv og miljøvenlig løsning til opvarmning af boliger og produktion af varmt vand. De udnytter varmen fra omgivelserne, enten fra luften eller jorden, og omdanner den til brugbar varme.

Varmepumper har en række fordele, der gør dem til en attraktiv løsning for opvarmning af boliger. Først og fremmest er de energieffektive, da de bruger mindre elektricitet sammenlignet med traditionelle varmesystemer, hvilket kan reducere både energiforbruget og elregningen. Derudover er varmepumper miljøvenlige, da de udnytter vedvarende energi fra omgivelserne, hvilket bidrager til at reducere CO2-udledningen og fremme grøn energi.

En anden fordel ved varmepumper er, at de både kan opvarme og afkøle boligen. Varmepumper kan også forbedre indendørs luftkvalitet ved at hjælpe med at affugte luften.

Endelig kræver varmepumper lav vedligeholdelse. De har færre bevægelige dele end traditionelle varmesystemer, hvilket betyder mindre vedligeholdelse og færre reparationer.

Der findes forskellige typer af varmepumper.

Typer af varmepumper

Luft-til-luft varmepumpe
Denne type varmepumpe henter varme fra udeluften og overfører den til indeluften i dit hjem. Den er ideel til mindre boliger eller som supplement til eksisterende varmesystemer. Luft-til-luft varmepumper kan også fungere som aircondition om sommeren.

Luft-til-vand varmepumpe
Luft-til-vand varmepumper udnytter varmen fra udeluften til at opvarme vand, som derefter bruges til opvarmning af boligen via radiatorer eller gulvvarme. Denne type er velegnet til både opvarmning samt produktion af varmt brugsvand.

Jordvarmepumpe (væske-til-vand)
Jordvarmepumper, også kendt som geotermiske varmepumper, henter varme fra jorden gennem nedgravede slanger fyldt med frostsikker væske. Denne type er meget effektiv, da jorden holder en stabil temperatur året rundt, og den er ideel til større boliger eller nybyggeri.

Hybrid varmepumpe
En hybrid varmepumpe kombinerer en luft-til-vand varmepumpe med en traditionel gas- eller olievarmer. Denne løsning er ideel, hvis du ønsker at udnytte varmepumpens energieffektivitet, men samtidig har behov for en backup-varmekilde på kolde vinterdage.

Sådan vælger du den rigtige varmepumpe

Der er forskellige typer varmepumper, og valget afhænger af dine specifikke behov.

Vurder dit varmebehov
Start med at beregne dit hjems varmebehov. Dette afhænger af husets størrelse, isolering, og hvor mange personer der bor i huset. En energikonsulent kan hjælpe med en præcis beregning.

Overvej boligens isolering
God isolering er afgørende for at få mest muligt ud af en varmepumpe. Hvis dit hus er dårligt isoleret, kan det være nødvendigt at forbedre isoleringen for at opnå optimal effektivitet.

Tjek SCOP-værdien
SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) angiver varmepumpens effektivitet over en hel sæson. Jo højere SCOP-værdi, desto mere energieffektiv er varmepumpen.

Vælg en VE-godkendt installatør
En VE-godkendt installatør sikrer, at varmepumpen installeres korrekt og fungerer optimalt. De kan også rådgive om den bedste løsning for dit hjem.

Overvej støjniveauet
Nogle varmepumper kan støje mere end andre. Tjek støjniveauet, især hvis varmepumpen skal installeres tæt på soveværelser eller naboer. Læs mere om støjsvag varmepumpeløsning her https://halsnaes.dk/borger/miljoe-og-affald/stoejsvag-varmepumpeloesning

Budget og finansiering
Overvej dit budget og undersøg mulighederne for tilskud eller finansiering. Nogle varmepumper kan være dyrere i anskaffelse, men billigere i drift på lang sigt.

Et jordvarmeanlæg er en effektiv måde at udnytte den vedvarende energi, som solen tilfører jorden, og det kan reducere både energiforbrug og CO2-udledning betydeligt sammenlignet med traditionelle opvarmningsmetoder.

Jordvarme fungerer som et omvendt køleskab. En lang slange fyldt med frostsikker væske opvarmes af jorden, indtil den når jordens temperatur. Væsken føres derefter ind i huset, hvor den passerer gennem en varmepumpe. Jordvarmeanlægget udnytter solens energi, som opvarmer jorden. Væsken pumpes ind i varmepumpen, hvor en kompressor øger trykket og skaber energi. Denne energi bruges til at opvarme vand til varmtvandsbeholderen og til gulvvarme eller radiatorer i huset.

Ved etablering skal du være opmærksom på, at der skal tages højde for jord- og grundvandsforureninger. Læs mere om, hvordan du ansøger om tilladelse her https://halsnaes.dk/borger/miljoe-og-affald/jordvarmeanlaeg

I Halsnæs har vi et mål om, at det skal være lettere at tage klimavenlige valg - i tråd med FN’s verdensmål om bæredygtighed og forsvarlig udnyttelse med jordens ressourcer.

Når du bygger nyt eller bygger om , kan du derfor overveje nogle forhold i starten af din proces:

  • Placering af bygningen – og mulig udnyttelse af vind- og vejrforhold
  • Udnyttelse af dagslys
  • Materialer med lang levetid og nemt vedligehold
  • Materialer og installationer med miljø- og energimærkning
  • Stil krav til rådgiveren, vær kritisk

Du kan læse mere om gode råd, optimering af energi, tilskudspuljer og renovering her

 Og lade dig inspirere til bæredygtigt byggeri her

Ved nybyggeri skal bygningens klimapåvirkning dokumenteres gennem en livscyklusvurdering (LCA).

Læs mere om klimakravene i bygningsreglementet her: klimakrav

For yderligere information om, hvordan man beregner LCA, klik her.

 

Overvejer du at anvende genbrugsmaterialer i dit byggeri? Genbrugsbyg kan omfatte genanvendelse af rensede byggematerialer eller brug af genvundne materialer. Læs mere om bæredygtigt byggeri og materialevalg her.

Bæredygtigt byggeri

Har du haft kælderen fuld af vand, eller tagsten der rev sig løs under sidste store storm?

Vejret ændrer sig, og det kan være nødvendigt at tilpasse sin ejendom til det nuværende klima.

I forbindelse med dit byggeri skal du være opmærksom på ikke at lede vand fra grund og ejendom til gene for naboen. Det er heller ikke tilladt at hindre naturligt vandtilløb fra højereliggende områder til din egen matrikel.

Her kan du læse mere om forebyggelse af vandskader: Klimasikring af hjemmet

og her lidt mere om generelle tiltag Klimatilpasning