Hvert år fjerner havet store mængder materiale fra de nordsjællandske strande og kystskrænter. Det får kystlinjen til at rykke tilbage og øger risikoen for skader på kystnære værdier. De tre nordkystkommuner har derfor vurderet, at det er nødvendigt at beskytte kysten.
Den mest effektive kystbeskyttelse opnås ved fælles løsninger over længere strækninger. Derfor har Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommuner sammen med Kystdirektoratet og tekniske rådgivere lavet et samlet projekt, der skal mindske risikoen for erosion på nordkysten på lang sigt.
Gennem de sidste 100 år er der lavet mange hårde kystsikringsanlæg i forsøg på at undgå, at den nordsjællandske kystlinje rykker sig tilbage. Anlæggene holder skråningerne stabile ved at fange det sand og jord, som ellers ville ende på stranden. Erosionen fortsætter foran anlæggene, og det gør strandens profil stejlere og skaber smalle eller manglende strande.
Strategien i Nordkystens Fremtid er at genskabe kystlandskabets naturlige dynamik ved at tilføre af jord og sand til strandprofilet. Strandfodringen øger højden af stranden foran skrænterne. Når strandniveauet stiger, vil bølgerne påvirke bagstranden og kystskråningerne mindre, fordi bølgerne bliver lavere over stranden. Strandfodring giver på den måde mindre pres på den hårde kystbeskyttelse og skråningerne bagved.
Flere fodringer med sand og ral
Den første fodring - også kaldet initialfodringen - forventes at starte i 2028. Fodringerne til vedligeholdelse udføres herefter cirka hvert femte år. Vedligeholdelsen er nødvendig, da den bl.a. kompenserer for stigninger i havspejlet og for det løbende, naturlige tab af sediment.
De planlagte sandfodringer og skråningsbeskyttelser vil sammen kunne modstå storme, der sker cirka én gang hver 50. år. For at få fuld beskyttelse kan det være nødvendigt at udbygge de eksisterende skråningsbeskyttelser. Den hårde kystbeskyttelse står grundejerne fortsat selv. Kommunerne under Nordkystens Fremtid står sammen for initialfodringen. Vedligeholdelsen forventes varetaget af et fælles strandfodringslag.