Kæmpebjørneklo er en såkaldt invasiv planteart, som fortrænger hjemmehørende plantearter.
Arten er under spredning i Halsnæs Kommune med negative effekter på kommunens biologiske, landskabelige og rekreative værdier. Arten er giftig, men optræder endnu relativt fåtalligt inden for kommunens grænser.
Det gør kommunen
Halsnæs Kommunes mål er at bekæmpe Kæmpebjørneklo, så bestanden ikke breder sig til nye områder i kommunen og på sigt at reducere de aktuelle forekomster til et minimum.
Halsnæs Kommune har vedtaget en indsatsplan til bekæmpelse af Kæmpebjørneklo. Indsatsplanen forpligter både kommunen og lodsejere til at bekæmpe forekomster af Kæmpebjørneklo på deres ejendomme.
Vær opmærksom på skæringsdatoer for bekæmpelse af bjørnekloen, nemlig 1. maj og igen 1. juni, juli, august og september for genvækst.
Vær opmærksom på, at planten skal bortskaffes på genbrugsstationen som "rest efter sortering" og må således ikke bortskaffes som haveaffald.
For uddybende info kan du læse mere i Halsnæs Kommunes indsatsplan for bekæmpelse af invasive arter.
Miljøvenlige bekæmpelsesmetoder
Rodstikning
Formålet med rodstikning er at stoppe næringstransporten fra skudsystemet til roden. Dette gøres ved, at planten overskæres mindst 10 cm under jordoverfladen, trækkes op af jorden og fjernes fra arealet. Husk handsker.
Rodstikning foretages, fra planterne er omkring 30 cm høje i slutningen af april måned og resten af vækstsæsonen for planter i vækst.
Græsning
Græsning og slåning har i princippet samme effekt. Kæmpebjørnekloen holdes bladløs, så energioptagelsen forhindres, og frøsætningen undgås. På kort sigt forhindres frøsætningen, og på lang sigt udpines planten.
En sidegevinst ved græsning er, at der etableres et alsidigt plantesamfund af urter og græsser på arealet.
Slåning
Slåning bør foretages lige inden frugtmodning på store planter, og skærme bør efterfølgende fjernes fra arealet. Alternativt kan slåningen udføres hyppigt (hver uge).
Vær i den forbindelse opmærksom på, at selv meget små jordfæstede dele af den enkelte plante kan modne frø (2-3 cm).
Slåning er den mindst omkostningseffektive bekæmpelsesmetode, da den enkelte plante overlever behandlingen vegetativt i 5-10 år.
Link til folder om praktisk bekæmpelse af Kæmpebjørneklo.