Invasive planter er arter, som er indført til Danmark og ikke har naturlige fjender eller ”nedbrydere”.
Det medfører, at planterne meget effektivt spreder og etablerer sig i natur og haver. På den måde fortrænger de hjemmehørende planterarter samt insekter tilknyttet disse arter.
Resultatet er et omfattende tab i biodiversitet.
Tip Kommunen
Observerer du kæmpebjørneklo eller japansk pileurt i landskabet, opfordrer vi dig til at tippe kommunen om det.
Brug gerne vores app ”Tip Halsnæs” med tændt GPS.
Du finder Tip Halsnæs i Google Play eller App Store.
Registrering af kæmpe bjørneklo
Halsnæs Kommune fører tilsyn med bestande af kæmpe bjørneklo.
På linket her kan du se de nyeste registreringer.
Du kan klikke lag til og fra ved at klikke på den lille trekant i øverste venstre hjørne og dernæst vælge "Lag" og "Tematræ".
Bortskaffelse af invasive arter
Fjern planterne fra jorden. Når du har fjernet planterne fra jorden, anbefaler vi, at du kører planterne på genbrugspladsen i klare, lukkede plastsække. Uden sække og på en åben trailer kan de nemlig sprede frø eller rodstykker over store landområder.
På genbrugspladsen skal du aflevere planterne i plastsækkene i ”rest efter sortering”, så de kan blive destrueret - det vil sige brændt på et forbrændingsanlæg.
Årsagen til, at invasivt haveaffald ikke skal til ”haveaffald”, er, at almindeligt haveaffald ofte bliver kørt igennem en såkaldt snitter. Det bliver derefter komposteret og kørt ud på landbrugsjord – eller brugt i en have. Overlevende frø og små plante- og roddele kan på denne måde spire eller slå rødder nye steder.
Bekæmp uden sprøjtemidler
Kommunen opfordrer til, at du bruger grøn bekæmpelse af invasive arter, hvor du ikke benytter sprøjtemidler. Hvis planten bliver bekæmpet ved brug af sprøjtemidler, kan giftstoffer på sigt trække ned i jorden til det grundvand, der er ophav til dit eget drikkevand.
Mere information om invasive arter
Vil du læse mere om de enkelte invasive arter, hvad der kendetegner dem, og hvordan du skal bekæmpe dem, så vælg en overskift nedenfor.