Merudgifter

Hvis du har ekstra udgifter i din dagligdag, som skyldes, at du har en varigt nedsat funktionsevne, har du måske mulighed for at få dækket merudgifterne. 

Der er dog en række betingelser for
  • hvem der kan få udgifter dækket 
  • hvilke udgifter, der kan dækkes 
Det kan du læse mere om nedenfor, ligesom du kan få vejledning hos Åben Rådgivning for voksne, inden du søger om støtte til nødvendige merudgifter.
 

Hvad er støtte til nødvendige merudgifter?

Støtte til merudgifter er en økonomisk kompensation, som dækker de ekstra udgifter, du har i din dagligdag, som er den direkte følge af din varigt nedsatte funktionsevne.  
 
Formålet er du får mulighed for et så almindeligt liv som muligt sammenlignet med andre ikke-handicappede på samme alder og i en sammenlignelig livssituation. 
 
Merudgifter kan fx være til:
  • medicin (udgifter ud over det almindelige tilskud)
  • ekstra omkostninger til transport 
  • ekstra tøjvask
Når du søger om dækning af nødvendige merudgifter, skal du kunne sandsynliggøre, at din funktionsnedsættelse medfører ekstra udgifter for dig.
 
Ydelsen omfatter ikke merudgifter til behandling (fodterapeut, fysioterapeut, akupunktur, psykologbehandling mv.). 
 
Hvis udgifterne kan dækkes af andre af servicelovens paragraffer, anden lovgivning, privat forsikring mv. kan du ikke også få støtte til merudgifter. Du kan heller ikke få støtte til merudgifter, hvis dit behov kan afhjælpes på anden måde fx gennem hjælpemidler eller praktisk bistand.

Læs mere

Du kan være i målgruppen for støtte til merudgifter, hvis du opfylder en af følgende betingelser om alder/ pension: 
  • Du skal være mellem 18 år og folkepensionsalderen.
  • Du er nået folkepensionsalderen og har udsat udbetalingen af din folkepension. 
  • Du modtager førtidspension tilkendt efter 1. januar 2003. Hvis du modtager førtidspension fra før 2003, kan du kun få tilskud til merudgifter, hvis pensionen er ’hvilende’, eller du modtager borgerstyret personlig assistance (BPA).
  • Og hvis du opfylder følgende betingelser, der vedrører din funktionsnedsættelse og de merudgifter du har:
  • Du skal have en varigt nedsat funktionsevne, som har konsekvenser af indgribende karakter i din hverdag. Det medfører, at du ofte må gøre brug af betydelige hjælpeforanstaltninger fx at du får hjælp i form af fleksjob, handicapbil, personlig pleje og praktisk hjælp, ledsagelse. 
  • Du kan kun få dækket merudgifter, der er en direkte følge af din nedsatte funktionsevne. 
  • Dine merudgifter skal overstige et minimumsbeløb for at du kan søge om dækning. Du kan se det aktuelle minimumsbeløb her.
Det er Halsnæs Kommune, der vurderer, hvilke udgifter du kan få støtte til. Vi vurderer behovet i forhold til ikke-handicappede i samme alder og livssituation. Det kan for eksempel være kørsel til kontrol på sygehuset. Denne kørsel skyldes din funktionsnedsættelse. Andre på samme alder, men uden funktionsnedsættelse ikke ville have haft denne udgift, hvorfor det er en nødvendig merudgift. 
 
Taksterne for støtte til merudgifter er fastsat af Social- og Integrationsministeriet. Du kan se taksterne her.
 
Har du en enkeltstående merudgift, fx boligindskud og flytteudgifter, kan du også få dækket den, hvis du i forvejen er berettiget til den løbende merudgiftsydelse. Du kan få en enkeltstående udbetaling uden regulering i det månedlige tilskud. 
 
Du skal ikke betale skat af merudgiftsydelsen, og den gives uafhængigt af din indkomst og formue.
 
Vær opmærksom på, at din støtte til merudgifter bortfalder, når du overgår til folkepension. 
Det er dit ansvar: 
  • at hjælpe med at sandsynliggøre eller dokumentere dine merudgifter.
  • at undersøge om dine udgifter kan dækkes på anden måde, fx om du kan få kronikertilskud til medicin.
  • at have det bedst mulige overblik over dine merudgifter, inden du søger om økonomisk hjælp.
  • at give din rådgiver besked, hvis du får lavere eller højere merudgifter inden næste opfølgning. Kommunen vil fastsætte et nyt beløb, som herefter gælder.
  • at give din rådgiver besked, hvis du flytter til en anden kommune.

Støtte til merudgifter skal bevilges af Halsnæs Kommune. 

Inden du bliver indstillet til støtte til merudgifter, vil din rådgiver sammen med dig afdække dine ressourcer og dine behov. På baggrund heraf træffer Handicap- og Voksenafdelingen beslutning om, hvorvidt du er i målgruppen for støtte til merudgifter. Du kan se mere om sagsbehandlingstiden her.

Din rådgiver vil løbende følge op på din bevilling og revurdere om du stadig er i målgruppen og om  du modtager det rette beløb. 

Hvis du mener, at du har behov for støtte til merudgifter, kan du søge digitalt via borger.dk. Her kan du også læse mere om ordningen. 

Hvis du ikke kan søge digitalt eller har brug for råd og vejledning om støtte til merudgifter, kan du kontakte Åben Rådgivning for voksne. 

Støtte til merudgifter sker efter Servicelovens § 100.

Denne beskrivelse udgør Halsnæs Kommunes kvalitetsstandard for støtte til merudgifter vedtaget af Byrådet i 2021.

Byrådet har også vedtaget en række grundlæggende principper, der er en ramme for vores vurderinger og tilbud. Du kan læse mere om principperne i den politiske strategi her.