Botilbud

I Halsnæs Kommune vil vi først og fremmest støtte dig i at bo i dit eget hjem, fordi det oftest giver dig de bedste muligheder for at få et så selvstændigt liv som muligt. Hvis støtte i dit eget hjem ikke er nok til at hjælpe dig, så kan det være, du har brug for at bo i et botilbud.  

Behovet for et botilbud kan opstå hos forskellige mennesker og af forskellige årsager. Det kan være på grund af svær psykisk sygdom, udviklingshæmning med stort behov for støtte, omfattende fysiske handicaps eller særlige sociale problemer. Der findes derfor mange forskellige typer af botilbud.
 

Hvad er et botilbud? 

Der findes to former for botilbud: midlertidige botilbud og længerevarende botilbud.
 
I et botilbud bor du i din egen lejlighed eller på dit eget værelse, og der vil derudover oftest være fælles lokaler. Her foregår fælles ting som madlavning, fælles møder, socialt samvær osv. Hvor meget der foregår fælles, vil afhænge af det enkelte botilbud og er tilpasset beboernes behov. 
 
Halsnæs Kommune støtter dig, så du i videst muligt omfang tager ansvar for dit eget liv, og udvikler og vedligeholder dine evner til dette. Din støtte i botilbuddet vil blive tilrettelagt afhængig af, hvad du kan og hvad du har brug for hjælp til for at nå dine mål. 
 
Et botilbud kan eksempelvis støtte og vejlede dig i at:
  • strukturere din hverdag og kunne udføre dagligdags opgaver 
  • overskue din økonomi 
  • forstå offentlige breve mv. 
  • fastholde dit netværk, indgå i sociale relationer og aktiviteter 
  • få hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver
 
Noget støtte vil foregå i botilbuddets fællesskab og noget vil være individuelt.
 
Støtte i et botilbud bliver givet på forskellige tidspunkter af døgnet; i nogle tilbud er der alene personale i dagtimerne, mens der i andre tilbud er personale også i aften- og nattetimerne.
 

Formålet med et botilbud

Formålet med et botilbud er, at du udvikler dig eller fastholde det, du kan så du bliver bedre i stand til, at kunne leve et almindeligt hverdagsliv på egne betingelser.  
I et midlertidigt botilbud vil det typisk være målet: 
  • at du udvikler eller genskaber din evne til at bo i din egen bolig 
  • at vi afklarer, hvilket behov for støtte der vil være den rigtige for dig i fremtiden
  • at du får opfyldt et midlertidigt behov for pleje og behandling
 
I et længerevarende botilbud vil det typisk være målet:
  • at du udvikler og vedligeholder dine kompetencer og får dækket dine varige behov for omfattende hjælp og pleje.
Vi tager udgangspunkt i, at alle mennesker ønsker at opnå så selvstændigt et liv som muligt og at alle har ressourcer at bidrage med, som skal i spil. Derfor lægger vi vægt på, at du i et botilbud bor på en måde, hvor du får det størst mulige ansvar for dit liv og mest mulig selvstændighed – afhængig af din livssituation. 
 

Hvem kan have brug for et botilbud?

For at Halsnæs Kommune vurderer, at du er i målgruppen for et botilbud, skal du: 
  • have et betydeligt nedsat funktionsniveau eller særlige sociale problemer.
  • have behov for pædagogisk hjælp til at udvikle eller vedligeholde dine færdigheder, så du kan klare mest muligt i dit eget liv. 
  • have brug for omfattende hjælp og strukturerede rammer hver dag. Det betyder, at du har brug for støtte fordelt bredt over dagen og på tidspunkter, som ikke på forhånd kan fastsættes eller forudsiges. 
Du kan have behov for et midlertidigt botilbud, hvis det er forventningen, at du har behov for botilbud i en afgrænset periode. 
 
Et længerevarende botilbud kan komme på tale, hvis du har et varigt behov for omfattende hjælp til almindelige daglige funktioner. Du vil ofte have behov for en kombination af flere typer støtte, fx pædagogisk støtte kombineret med personlig pleje. 
 
Det er en forudsætning for at få et botilbud, at dine behov ikke kan afklares eller dækkes, mens du bor i din egen bolig, fx med socialpædagogisk støtte eller med en kombination af forskellige slags hjælp. 
 
Du kan ikke få et botilbud, hvis dit problem udelukkende er, at du mangler en bolig eller at din økonomi ikke giver dig mulighed for at blive i din nuværende bolig.

Læs mere

Et botilbud skal bevilges af Halsnæs Kommune. 

Inden du bliver indstillet til et botilbud, vil din rådgiver sammen med dig afdække dine ressourcer og dine behov for at vurdere hvilken støtte, du har brug for. På baggrund heraf træffer visitationsudvalget beslutning om, hvorvidt du er i målgruppen for et botilbud. Hvis du er i målgruppen, bevilger visitationsudvalget et botilbud, der matcher dine støttebehov. Du kan se mere om sagsbehandlingstiden her.

Sammen med din rådgiver og dit botilbud sætter du nogle mål for, hvad du skal opnå, mens du bor i botilbuddet.  I vil løbende følge op på din udvikling, hvordan det går med dine mål og om du har gavn af tilbuddet. På den baggrund justeres din plan og dine mål.

Ved opfølgningen vil I også se på, om du stadig har brug for botilbuddet. Det kan være at dine mål er nået, og du skal til at flytte i egen bolig. Det kan også være, at din livssituation har ændret sig – fx at du er blevet ældre - så du har brug for en anden slags botilbud eller plejebolig. 

 

I Halsnæs har vi forskellige kommunale botilbud og bofællesskaber. Som udgangspunkt ser vi først på, om et af disse botilbud eller bofællesskaber kan opfylde dine behov, inden vi kigger på andre tilbud udenfor kommunen. 

Midgården 

Midgården er et botilbud til borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne som typisk har fuld hjælp til alt såvel til almindelig daglig levevis og i sociale sammenhænge. Du kan læse mere om Midgården her.

Trekløveret 

Trekløveret er et leve- og bofællesskab for borgere med fysisk/psykisk funktionsnedsættelse. Der er syv forskellige boenheder under Trekløveret i Ølsted, Frederiksværk og Liseleje. I Ølsted ligger også Trekløverets Aktivitets- og Kulturhus (TAK). Du kan læse mere om Trekløveret her.

Socialpsykiatriske bofællesskaber

Vi har en række bofællesskaber til borgere med psykisk lidelse eller sociale problemer. Disse bofællesskaber er boliger med tilknyttet socialpædagogiske støtte fra Center for Voksenstøtte. Du kan læse mere om bofællesskaberne her.

Når du bor i et botilbud forventer vi, at du indgår i samarbejdet med personalet og de andre beboere, og at du så vidt muligt indgår aktivt i fællesskabet på stedet. Der vil være nogle rammer eller regler omkring fællesskabet, som du skal overholde for at bo der.

Hvis du ikke deltager i støtten i botilbuddet, vil vi vurdere om, du i stedet har behov for en anden form for støtte. 

Du betaler husleje, når du bor i et botilbud. Huslejen dækker udgifter til leje, el, vand og varme. 
 
I botilbud, hvor du indgår en lejekontrakt med et boligselskab, afregner du lejen direkte med boligselskabet. 
 
I botilbud uden lejekontrakt vil Halsnæs Kommune opkræve en egenbetaling fra dig til at dække de normale lejeomkostninger. Hvor meget du skal betale afhænger af dine indtægter og dine udgifter. Din rådgiver vil lave en beregning for, hvor meget du skal betale. 
 
Når du bor i et botilbud skal du også betale for fx vask, rengøringsmidler,  toiletartikler, transport, aktiviteter med videre. 
Hvis du er bevilget et længerevarende botilbud kan du vælge et andet tilsvarende botilbud. Tilsvarende betyder, at det botilbud, du vælger, skal: 
  • Vurderes egnet af Halsnæs Kommune til at opfylde dine støttebehov 
  • Ikke være væsentlig dyrere end det tilbud, du er tilbudt af Halsnæs Kommune 
  • Være godkendt i Tilbudsportalen 

Hvis du mener, at du har behov for et botilbud, skal du henvende dig til Åben Rådgivning for voksne.

I åbningstiden kan du komme ind til Åben Rådgivning og få en samtale med det samme.

Eller du kan få telefonisk rådgivning ved at ringe til Åben Rådgivning for voksne på telefon  29 60 34 77

Du kan også skrive til Åben Rådgivning på borger.dk til Halsnæs kommune, eller hvis du har en sikker mail kan du skrive til aaben_raadgivning@halsnaes.dk.

I højsæson for ferie: Uge 26-29, 42, 51-52, samt uge 7 og dagene op til påske vil der være lukket for personlige henvendelser.

Adresse: Hermannsgade 3, 3300 Frederiksværk. 

Åbningstiden er:

Mandag kl. 10.00-13.00
Torsdag kl. 12.00-14.00.

Telefontiden er:

Mandag kl. 9.00-13.00
Tirsdag  kl. 9.00-13.00
Onsdag kl. 9.00-13.00
Torsdag kl. 10.00-17.00
Fredag lukket

Bevilling af midlertidigt botilbud sker efter Servicelovens § 107

Bevilling af længerevarende botilbud sker efter Servicelovens § 108 eller Almenboliglovens § 105, stk. 2.

Denne beskrivelse udgør Halsnæs Kommunes kvalitetsstandard for botilbud vedtaget af Byrådet. 

Byrådet har også vedtaget en række grundlæggende principper på voksenområdet, der er en ramme for vores vurderinger og tilbud. Du kan læse mere om principperne i den politiske strategi.