Behovet for et botilbud kan opstå hos forskellige mennesker og af forskellige årsager. Det kan være på grund af svær psykisk sygdom, udviklingshæmning med stort behov for støtte, omfattende fysiske handicaps eller særlige sociale problemer. Der findes derfor mange forskellige typer af botilbud.
Hvad er et botilbud?
Der findes to former for botilbud: midlertidige botilbud og længerevarende botilbud.
I et botilbud bor du i din egen lejlighed eller på dit eget værelse, og der vil derudover oftest være fælles lokaler. Her foregår fælles ting som madlavning, fælles møder, socialt samvær osv. Hvor meget der foregår fælles, vil afhænge af det enkelte botilbud og er tilpasset beboernes behov.
Halsnæs Kommune støtter dig, så du i videst muligt omfang tager ansvar for dit eget liv, og udvikler og vedligeholder dine evner til dette. Din støtte i botilbuddet vil blive tilrettelagt afhængig af, hvad du kan og hvad du har brug for hjælp til for at nå dine mål.
Et botilbud kan eksempelvis støtte og vejlede dig i at:
- strukturere din hverdag og kunne udføre dagligdags opgaver
- overskue din økonomi
- forstå offentlige breve mv.
- fastholde dit netværk, indgå i sociale relationer og aktiviteter
- få hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver
Noget støtte vil foregå i botilbuddets fællesskab og noget vil være individuelt.
Støtte i et botilbud bliver givet på forskellige tidspunkter af døgnet; i nogle tilbud er der alene personale i dagtimerne, mens der i andre tilbud er personale også i aften- og nattetimerne.
Formålet med et botilbud
Formålet med et botilbud er, at du udvikler dig eller fastholde det, du kan så du bliver bedre i stand til, at kunne leve et almindeligt hverdagsliv på egne betingelser.
I et midlertidigt botilbud vil det typisk være målet:
- at du udvikler eller genskaber din evne til at bo i din egen bolig
- at vi afklarer, hvilket behov for støtte der vil være den rigtige for dig i fremtiden
- at du får opfyldt et midlertidigt behov for pleje og behandling
I et længerevarende botilbud vil det typisk være målet:
- at du udvikler og vedligeholder dine kompetencer og får dækket dine varige behov for omfattende hjælp og pleje.
Vi tager udgangspunkt i, at alle mennesker ønsker at opnå så selvstændigt et liv som muligt og at alle har ressourcer at bidrage med, som skal i spil. Derfor lægger vi vægt på, at du i et botilbud bor på en måde, hvor du får det størst mulige ansvar for dit liv og mest mulig selvstændighed – afhængig af din livssituation.
Hvem kan have brug for et botilbud?
For at Halsnæs Kommune vurderer, at du er i målgruppen for et botilbud, skal du:
- have et betydeligt nedsat funktionsniveau eller særlige sociale problemer.
- have behov for pædagogisk hjælp til at udvikle eller vedligeholde dine færdigheder, så du kan klare mest muligt i dit eget liv.
- have brug for omfattende hjælp og strukturerede rammer hver dag. Det betyder, at du har brug for støtte fordelt bredt over dagen og på tidspunkter, som ikke på forhånd kan fastsættes eller forudsiges.
Du kan have behov for et midlertidigt botilbud, hvis det er forventningen, at du har behov for botilbud i en afgrænset periode.
Et længerevarende botilbud kan komme på tale, hvis du har et varigt behov for omfattende hjælp til almindelige daglige funktioner. Du vil ofte have behov for en kombination af flere typer støtte, fx pædagogisk støtte kombineret med personlig pleje.
Det er en forudsætning for at få et botilbud, at dine behov ikke kan afklares eller dækkes, mens du bor i din egen bolig, fx med socialpædagogisk støtte eller med en kombination af forskellige slags hjælp.
Du kan ikke få et botilbud, hvis dit problem udelukkende er, at du mangler en bolig eller at din økonomi ikke giver dig mulighed for at blive i din nuværende bolig.