Vandløb og dræn

Vandløbslov

Vandløb skal i følge vandløbsloven kunne aflede vand fra marker og bysamfund. Samtidig er de et vigtigt levested for dyr, fisk og planter. Vandløb skal således både afvande og skabe rekreative værdier i landskabet. Sådan har det ikke altid været. Indtil vandløbsloven i 1982 blev ændret markant, så skulle vandløbene blot kunne aflede vand.

Vandløbsloven omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger, dræn, m.m. hvori der er vandføring i den største del af året. Lovens bestemmelser gælder for såvel private som offentlige vandløb. For offentlige vandløb er der udarbejdet regulativer. 

Flere oplysninger 

Hvis du har spørgsmål om vandløb så kontakt Natur og Miljø. 

Læs mere

Vandløbsmyndigheden (kommunen) skal lave et regulativ for alle de offentlige vandløb.

Regulativerne indeholder bestemmelser om vandløbenes dimensioner, bygværker, bredejerforhold og vedligeholdelse m.m.. Regulativerne må ikke være i strid med den målsætning, som vandløbet har i følge statens vandplaner. Regulativerne indeholder en beskrivelse af hvordan vandløbet ser/skal se ud og hvordan de skal vedligeholdes. 
Ingen regulativer for private vandløb.

Der skal ikke laves regulativer for private vandløb; men kommunen kan fastsætte bestemmelser om hvordan vedligeholdelsen skal være i private vandløb. Der kan også fastsættes krav til skikkelsen (bredde og bundkote), det vil sige hvor højt vandløbsbunden ligger over havets overflade. 

Ifølge vandløbsloven må der ikke foretages ændringer i eller ved et vandløb uden kommunens tilladelse. Du skal f.eks. søge om tilladelse til følgende: 

  • Tiltag, der kan ændre vandføringsevnen 
  • Ændringer af vandløbets forløb eller tværsnit 
  • Etablering af broer, overkørsler og skråningssikring 
  • Krydsning af vandløbet med rørledninger, kabler og lignende 
  • Terrænændringer, etablering af faste hegn, bygninger, beplantninger og lignende tættere end 8 meter på vandløbets øverste kant for offentlige vandløb 
  • Etablering af vandingssteder 
  • Regulering og restaurering af vandløb 
  • Fjernelse af træer/buske langs offentlige vandløb 

Du skal søge Halsnæs Kommune om tilladelse til ændringer i offentlige eller private vandløb. Her er kommunen vandløbsmyndighed. 

Folketinget vedtog i 1992 som et led i vandmiljøplanen en ændring i vandløbsloven.

Ændringen betyder, at der langs alle højt målsatte vandløb og alle vandløb, der har eksisteret fra naturens hånd er indført 2-meter bræmmer i landzone.

Der må ikke dyrkes, jordbehandles, plantes eller laves terrænændringer indenfor to-meter bræmmen. Bræmmen måles fra vandløbets kronekant. (Vandløbets øverste kant). Bræmmerne sikrer, at en stor del af det jord og næringsstoffer, der skyller mod vandløbet, bliver tilbageholdt. 

Halsnæs Kommune fører tilsyn med at loven overholdes for alle vandløb. Hvis kommunen opdager at loven overtrædes vil der udstedes et varsel af påbud som kan følges op af et påbud. Såfremt et påbud om lovliggørelse af vandløbsforhold ikke overholdes, vil kommunen vurdere om sagen skal politianmeldes. 

Reguleringer omfatter enhver ændring af vandløbets skikkelse (bredde og bundkote) eller fysiske forløb samt omlægning af rørledninger. Langt hovedparten af vandløbene i Halsnæs Kommune er i dag regulerede og udrettede.

Vandløbsrestaureringer

Restaureringer omfatter nogle bestemte foranstaltninger til at forbedre vandløbenes fysiske forhold. Foranstaltningerne er beskrevet i vandløbsloven. Alle reguleringer og restaureringer skal i følge vandløbsloven godkendes af Vandløbsmyndigheden før arbejdet udføres. Find vandløbsloven på Retsinfo  Hvis du ønsker at få foretaget vandløbsregulering eller restaurering kontakt da Natur og Miljø for yderligere information.