For langt de fleste mennesker er uddannelse og arbejde et vigtigt fundament for kunne klare sig selv og have ansvaret for sit eget liv. Derfor har vi fokus på, at du – hvis du kan - kommer så tæt på almindeligt arbejde og uddannelse som muligt.
Er du under 25 år og kan du ikke gennemføre andre ungdomsuddannelser – heller ikke med støtte – har du mulighed for at søge om Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU).
Hvad er STU?
STU er en tre-årig ungdomsuddannelse. Den tilrettelægges individuelt, så der kan tages hensyn til dine kompetencer, udfordringer og interesser. Du vil sammen med din rådgiver udarbejde en uddannelsesplan for din STU, der indeholder personlige, sociale og faglige mål.
Uddannelsen består af undervisning, træning og praktiske aktiviteter/praktik. Vi vil sammen finde ud af, hvordan vægtningen af de forskellige aktiviteter skal være i din uddannelsesplan for at understøtte, at du bliver så selvstændig og selvforsørgende som muligt.
Derfor vil du også som led i STU-forløbet arbejde med at afklare dine muligheder for fremtidigt arbejde og forsørgelse. Praktik kan for eksempel være rigtig vigtig for at afklare, hvad du i fremtiden kan arbejde med.
Som udgangspunkt indarbejdes alle de nødvendige elementer til udvikling af dine personlige, sociale og faglige kompetencer i din STU. Det gælder også omsorgsprægede og
sociale aktiviteter, som kan indgå i STU-forløbet, hvis du har store funktionsnedsættelser.
Du skal være opmærksom på, at STU ikke er en kompetencegivende uddannelse. Det betyder, at den ikke giver adgang til studier eller optagelse i dagpengesystemet. Derfor vil vi altid først forsøge at hjælpe dig med at finde ud af, om der er andre uddannelsesmuligheder for dig.
Formålet med STU
Det er målet, at du gennem dit STU-forløb får kompetencer, der giver dig så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt. STU-forløbet kan også i nogle tilfælde hjælpe dig med at få kompetencer til videre uddannelse og beskæftigelse, eventuelt på særlige vilkår.
Hvem kan have brug for STU?
STU er målrettet unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov.
Du har mulighed for at søge om STU efter undervisningspligtens ophør, hvis du ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse - heller ikke med specialpædagogisk støtte. Du skal være under 25 år, når du søger om STU.
Alle andre relevante tilbud om ungdomsuddannelse skal være afprøvet eller udelukket. Det kan eksempelvis være erhvervsskole eller forberedende grunduddannelse (FGU).
Hvis du har svært ved at tage en anden ungdomsuddannelse af sociale og personlige årsager, vil vi først se på andre måder støtte dig i at gennemføre denne. Det kan fx være gennem mentorordning, uddannelseskvalificerende forløb eller støtte efter servicelovens paragraffer.
Hvis du har brug for behandling – fx psykiatrisk behandling, misbrugsbehandling eller andet – skal du have den nødvendige behandling først. Hvis vi vurderer, at du efter behandling kan gennemføre en anden uddannelse, er du ikke i målgruppen for STU.