For langt de fleste mennesker er uddannelse og arbejde et vigtigt fundament for kunne klare sig selv og have ansvaret for eget liv. Derfor har vi fokus på, at du kommer så tæt på almindeligt arbejde og uddannelse som muligt.
Du skal være opmærksom på, at stu ikke er en kompetencegivende uddannelse. Det betyder, at stu ikke giver adgang til andre uddannelser, job eller optagelse i dagpengesystemet. Derfor vil vi altid først forsøge at hjælpe dig med at finde ud af, om der er andre uddannelser, som du kan gennemføre med støtte.
Hvad er stu?
Stu er en ungdomsuddannelse, der er normeret til 3 år. Det er ikke et krav, at du går alle tre år på uddannelsen. Du kan derfor aftale med din stu-vejleder at stoppe før, hvis du bliver klar til anden uddannelse eller beskæftigelse.
Din stu bliver sammensat individuelt, så den passer til dine behov, kompetencer og interesser. Din stu indeholder personlige, sociale og faglige mål, som skal understøtte, at du bliver så selvstændig og selvforsørgende som muligt. Uddannelsen består blandt andet af undervisning, træning og praktiske aktiviteter og praktikker. Stu kan også indeholde omsorgsprægede og sociale aktiviteter, hvis du har store funktionsnedsættelser
Formålet med stu
Det er målet, at du gennem dit stu-forløb får kompetencer, der giver dig så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt. Hvis du har forudsætninger for det, skal stu-forløbet også hjælpe dig med at få kompetencer til videre uddannelse og beskæftigelse, eventuelt på særlige vilkår.
Hvem kan have brug for stu?
Stu er målrettet unge med særlige behov, som ikke er i stand til at gennemføre en anden ungdomsuddannelse - heller ikke med specialpædagogisk støtte, specialundervisning eller anden form for støtte. Du har mulighed for at søge om stu efter undervisningspligtens ophør, dvs. efter 10 års undervisning, svarende til 9. klasse. For mange unge vil det være relevant at overveje et ekstra skoleår, inden der tages stilling til stu. Det kan fx være 10 kl., 10A eller 10A+.
Alle andre relevante tilbud om ungdomsuddannelse skal være afprøvet eller udelukket. Det kan eksempelvis være erhvervsskole eller forberedende grunduddannelse (FGU). Vi vil i den forbindelse vurdere, om mentorordning, uddannelseskvalificerende forløb eller støtte efter serviceloven kan hjælpe dig med at tage en anden uddannelse.
Hvis du har brug for behandling – fx psykiatrisk behandling, misbrugsbehandling eller andet – skal du have den nødvendige behandling først. Hvis vi vurderer, at du efter behandling kan gennemføre en anden uddannelse, er du ikke i målgruppen for stu.
Du skal være under 25 år, når du søger om stu.