Skilte på vejarealer
Der findes mange forskellige skilte på vejarealerne: vejvisningsskilte, vejnavneskilte, husnummerskilte, kommerciel servicevejvisning og særlig servicevejvisning.
Kun færdselstavler og vejvisningsskilte, som er nødvendige af hensyn til trafiksikkerhed og trafikafviklingen, sættes op på og langs vejene. Private skilte må ikke opsættes på offentlige veje - dog kan skilte, opslag og lignende midlertidig opsættes i henhold til reglerne - læs mere under plakater .
Vejvisning
Trafikanterne, redningstjenesten – brand, ambulance, politi – skal hurtigt kunne finde vej. Derfor skal vejnavne og husnummerskilte være synlige og i orden.
Vejvisning til byer og vejnavneskilte sættes op af Halsnæs Kommune. Den enkelte husejer skal sætte et husnummer op enten på huset eller ved vejen.
Rød/hvide skilte
Vejvisningsskilte viser til geografiske mål og afstanden hertil. Trafikanterne vejvises ad de større overordnede veje mellem byerne, selvom afstanden er kortere ad mindre veje.
Vejnavneskilte
Vejnavneskilte opsættes og betales af Halsnæs Kommune på både offentlige veje og private fællesveje.
Som grundejer må du acceptere opsætning af et vejnavneskilt på din bygning, hvis kommunen ønsker det. Hvis et skilt er anbragt på din husmur, hegn eller i skel mod vej, har du som grundejer pligt til at sørge for, at det er frit udsyn til skiltet.
Ved reparation eller ombygning har du som grundejer ansvar for, at vejnavneskiltet ikke bliver beskadiget eller går tabt. Hvis du fjerner skiltet, skal du sætte det op igen snarest muligt.
I Halsnæs Kommune har vi vedtaget et specielt design for vejnavneskiltene, som skal følges ved udskiftning af de gamle skilte. Desværre kan vi ikke udskifte samtlige skilte på en gang, da vi forventer at have mere end 2.000 vejnavneskilte. Så det varer en årrække, før alle skilte er udskiftet. Hvis du ser et vejnavneskilt, der er utydeligt eller ødelagt, må du gerne sende et tip via Tip Halsnæs .
Husnummerskilte
Husnummerskilte skal være placeret ved hovedindgangen og være letlæselige ude fra vejen. Som grundejer har du pligt til at sørge for, at din ejendom er forsynet med et husnummerskilt. Tallene skal være enkle og mindst 10 cm høje.
Ligger din indgang eller facade mere end 10 m fra vejen, skal du anbringe skiltet på en fremskudt plads, så det er synligt fra vejen.
Hvis din ejendom har et bogstav efter husnummer, skal både nummer og bogstav fremgå.
Kommerciel servicevejvisning
Blå/hvide skilte
Der kan vejvises til byer og servicemål - f.eks. togstationer, turistattraktioner, idrætsanlæg m.v. Disse vejvisningsskilte kaldes almindelig servicevejvisning og er blå/hvide skilte med symbol eller tekst.
Almindelig servicevejvisning er vejvisning, som opfylder trafikanternes primære behov for vejvisning til servicemål. Servicevejvisning skal være trafikalt begrundet, og der må ikke tages kommercielle hensyn.
Private og offentlige virksomheder kan søge om at få opsat de blå/hvide skilte. Det er Halsnæs Kommune, der som vejmyndighed afgør, om skiltene kan sættes op.
Særlig servicevejvisning
Sort/hvide skilte
Indtil 31/12-17 kunne mindre private virksomheder søge om at få opsat de sort/hvide særlige servicetavler i landzone. Den ordning er nu ophævet, og man kan ikke længere få de sort/hvide skilte.
I stedet er ordningen om almindelig servicevejledning udvidet, så også kommercielle servicemål så som attraktioner, seværdigheder, serviceanlæg, overnatningsmål, offentlige og private virksomheder og lignende kan søge om tilladelse til at få opsat de blå/hvide skilte.
Det er Halsnæs Kommune, der vurderer, om der kan gives tilladelse til denne skiltning, som er 100 procent brugerbetalt.
De eksisterende sort/hvide skilte bliver udskiftet til de blå/hvide, i takt med at de skal udskiftes på grund af nedslidning eller anden konkret myndighedsbehandling.
Nabohjælp og skilt med Legende børn
På mindre boligveje kan beboerne få lov til at sætte nabohjælp-skilte op, hvis alle beboerne er enige om at deltage i nabohjælp-ordningen.
Materiale og gode råd kan ses på Det Kriminalpræventive Råd
Skilt med Nabohjælp på vejareal
Vejareal er bl.a. cykelsti, fortov, rabat og vej. Hvis du ønsker skiltene sat op på vejarealet, skal Halsnæs Kommune godkende placering.
Det gælder både for veje og stier, som er offentlige og private fællesveje/-stier
Du kan læse mere om offentlige veje og stier under: Vejlovens §80, stk. 1. og om private fællesveje og fællesstier under: Lov om private fællesveje, §66, stk. 1
Skilte med Nabohjælp er ikke færdselsafmærkning.
Ifølge Færdselsloven må skilte om nabohjælp ikke placeres på eller i forbindelse med:
færdselstavler
afmærkning på kørebanen
signalanlæg eller
anden afmærkning.
Og Halsnæs Kommune tillader heller ikke, at de opsættes på lygtepæle eller vejnavnestandere.
Standerne skal placeres, så skiltet ikke er tættere på cykelsti end 0,3 meter eller tættere end 0,5 meter fra kørebane. Hvis standeren sættes i bagkant fortov, skal der være en frihøjde under skiltet på 2,2 meter. Standeren må ikke placeres, så den står i et oversigtsareal. Ved nedgravning af standeren skal man huske at søge om gravetilladelse samt indhente ledningsoplysninger.
Ansøger påtager sig det fulde ansvar for nabohjælp-skiltene. Såfremt der efterfølgende sker skade på skiltene med nabohjælp, er udgiften til reparation udskiftning m.v. Halsnæs Kommune uvedkommende.
Skilt med Legende børn
Skiltet er uautoriseret færdselsafmærkning og må ikke sættes op ved offentlige vej.
Skiltet kan give en falsk tryghed, da skiltet ikke har en restriktion i forhold til trafikanternes adfærd, hverken i forhold til hastighed eller om at udvise særlig agtpågivenhed.
På private fællesveje og private fællesstier i byer kan Halsnæs Kommune med politiets samtykke give tilladelse til, at skiltet med legende børn sættes op.
Læs mere i Lov om private fællesveje, §57, stk. 1
Ansøger påtager sig det fulde ansvar for legende børn-skiltene. Såfremt der efterfølgende sker skade på skiltene med legende børn, er udgiften til reparation udskiftning m.v. Halsnæs Kommune uvedkommende.
Kørebaneafmærkning
På de kommunale offentlige veje er det Halsnæs Kommune, der har ansvaret for, at kørebaneafmærkningen er i en stand, så den tydeligt kan ses og står i kontrast til vejbanen.
Afmærkningen på nyligt asfalterede veje sker ca. en uge efter asfalteringen. For da alle nye asfaltbelægninger har en oliefilm, som slides af efter få dages brug, ønsker vi ikke, at den skal misfarve de nye striber.
På gamle asfaltbelægninger genmales afmærkningen, når den ikke længere er tydelig. Dog genmales den ikke på belægninger, som skal asfalteres inden for de næste 1-3 år.
Hvert forår køres alle kommunale offentlige veje igennem for registrering af, hvilke hajtænder, stoplinjer og fodgængerfelter der trænger til genmaling. Disse bliver så genmalet i maj-juni måned.
På private fællesveje er det vejejeren, der har ansvaret for kørebaneafmærkningen på nær hajtænder og stoplinjer ud mod offentlige veje.
Maling eller genmaling af kørebaneafmærkning kan ikke foregå på våd eller saltet kørebane.