Dagtilbud 0 til 6 år

I Halsnæs Kommune tilbyder vi følgende dagtilbud:

  • Kommunal dagpleje for 0 til 2 årige børn
  • Integrerede institutioner for børn i alderen 0 år til skolestart
  • To private institutioner
  • Tilskud til privat pasning
  • Tilskud til kombinationstilbud
  • Tilskud til pasning af eget barn
  • Deltidspladser i forbindelse med barselsorlov og forældreorlov

I Halsnæs Kommune er de kommunale dagtilbud drevet som kommunale virksomheder.

Diverse information om dagtilbudsområdet

I Halsnæs Kommune er der pasningsgaranti. Det betyder, at dit barn er garanteret en plads senest tre måneder efter opskrivning, dog tidligst fra behovsdatoen.

Pasningsgarantien gælder for alle børn over 24 uger, og sikrer dig et pasningstilbud i en af kommunens børnehuse eller dagpleje. 

Du skal opskrive dit barn i god tid. Dette gør du via den digitale pladsanvisning.

Senest fire uger før behovsdatoen vil du få tilbudt en plads, såfremt du opfylder pasningsgarantien.

Pladsanvisningen vil som hovedregel tilbyde din første prioritet, såfremt der er plads til dit barn i det ønskede dagtilbud.

Hvis ikke du får tilbudt din første prioritet, har du mulighed for at blive på venteliste til denne. Du skal dog gøre opmærksom på dette samtidig med accept eller afvisning af den tilbudte plads.

Uanset dit valg af pasning er det vigtigt at være opmærksom på, at selvom kommunen har pasningsgaranti, så sker optagelse stadig efter anciennitetsprincippet. Det betyder, at pasningsgarantien ikke sikrer dig den ønskede plads, men et pasningstilbud i kommunen.

Når vi fordeler pladserne, tager vi hensyn til:

  1. Børn med søskende i samme institution (søskendefordel)
  2. Børn med højst placering på ventelisten (anciennitetsprincippet)

Du kan finde mere information i Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Halsnæs Kommune.

Når du har fået tilbudt en plads, skal du inden for syv hverdage, acceptere pladsen i vores digitale pladsanvisning.

Hvis du ikke accepterer eller afslår, kan du risikere tre måneder yderligere på ventelisten, før du igen modtager et tilbud, og din nye pasningsgaranti beregnes fra den dag, du afslår.

Hvis du accepterer tilbuddet, og dette ikke er din første prioritet, har du fortsat mulighed for at stå på venteliste til din første prioritet. Du skal dog selv gøre opmærksom på dette via den digitale pladsanvisning.

Hvis du ønsker dit barn overflyttet til et andet tilbud, skal barnet skrives på ventelisten igen.

Alle ønsker om overflytning drøftes med dit barns nuværende dagplejer eller daginstitution.

Hvis dit barn er indmeldt i vuggestue

Hvis dit barn går i vuggestue i et af kommunens børnehuse, betyder det, at dit barn helt automatisk bliver børnehavebarn, uden at du skal foretage dig noget.

Hvis dit barn er indmeldt i dagpleje

Hvis dit barn går i dagpleje, skal du skrive dit barn op til en børnehave i den digitale pladsanvisning.

Taksten følger altid dit barns alder. Det betyder, at du skal betale vuggestuetakst/dagplejetakst indtil den 1. i den måned, dit barn fylder tre år. Herefter overgår du automatisk til at betale børnehavetakst.

Halsnæs Kommune tilbyder et sundt frokostmåltid til dit barn - både i dagpleje, vuggestue og børnehave.

Er dit barn i vuggestue eller børnehave, skal du selv betale for frokostmåltidet. Det betyder, at der er en merbetaling udover vuggestue- og børnehavetaksten. Har du mere end et barn i daginstitution eller skolefritidsordning, gives der søskendetilskud.

Er du bevilget økonomisk friplads, vil din betaling blive tilsvarende mindre.

Institutionen sikrer, at frokostmåltidet overholder Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Forældrebestyrelsen i din institution har mulighed for at fravælge frokostordningen. Det sker ved afstemning i institutionen, og gælder for et år. Afstemningen skal være afsluttet inden udgangen af november det pågældende år. Frokostmåltidet skal til enhver tid overholde Retningslinjer for mad og måltider for børn og unge i Halsnæs Kommune.

Forældrebestyrelsen i alle daginstitutioner i Halsnæs Kommune har valgt frokostordning for perioden 1. januar 2024 til og med 31. december 2025.

Hvad enten dit barn er indskrevet i dagpleje, vuggestue eller børnehave, har du altid en måneds udmeldelsesfrist til den sidste i en måned.

Det vil sige, at hvis du skal udmelde dit barn med for eksempel sidste dag den 31. juli, skal du logge på digital pladsanvisning senest 30. juni, da du ellers først vil få mulighed for at udmelde pr. 31. august. Det er altid datoen for sidste dag i dagtilbuddet, du skal vælge som udmeldelsesdato.

Skal dit barn starte skole til august, vil dit barn dog automatisk blive udmeldt pr. 30. april for at starte mini-SFO pr. 1. maj.

Alle Halsnæs Kommunes daginstitutioner og dagplejere holder lukket på helligdage samt 5. juni. Her tilbydes ikke pasning.

Derudover holdes der lukket følgende dage:

  • De 3 dage før påske
  • Fredag efter Kristi Himmelfartsdag
  • Mellem jul og nytår
  • 31. december 

Har du brug for at få dit barn passet på disse dage, vil der være åbent i et af vore dagtilbud et sted i kommunen, Du vil blive orienteret om dette via AULA i god tid inden lukkedagene, og pasningssted vil blive oplyst efter tilmelding.

I hvert børnehus er der ansat en ressourcepædagog med specialpædagogisk erfaring. Ressourcepædagogens opgave er, i samarbejde med børnehusets øvrige personale, at lave særlige tiltag og indsatser i forhold til børnegrupper og enkelte børn.

Ressourcepædagogen arbejder sammen med det øvrige personale om at:

  • understøtte det enkelte barn så barnet trives og udvikles
  • understøtte at det enkelte barn inkluderes i de lokale daginstitutioner/nærmiljøet

Hvis der har været lavet indsatser i børnehuset, eller personalet ønsker sparring i forhold til en konkret problemstilling hos et barn, aftaler institutionens leder med forældrene, at der søges rådgivning på et praksisdialogmøde/samarbejdsmøde, hvor personalet får sparring på, hvordan der fremadrettet kan arbejdes med barnet.

Praksisdialogmøder og samarbejdsmøder er samarbejdsfora, hvor der kan laves en tværfaglig drøftelse og vejledning.

Deltagerne i møderne er forskellige alt efter problemstillingen. Der deltager altid ledelse og personale fra børnehuset og medarbejder fra Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR). Der kan også deltage sundhedsplejerske, tale-hørepædagog og familierådgiver fra Familieafdelingen.

Nogle børn har brug for en specialplads. For at kunne blive indstillet til en specialplads skal der i hovedreglen være afprøvet tiltag i dagtilbuddet på baggrund af et eller flere praksisdialogmøder. For at kunne søge om en specialplads skal der ske en Pædagogisk/psykologisk udredning på barnet. Denne udredning laves af Pædagogisk Psykolog Rådgivning i Halsnæs Kommune.

Udredningen skal præsenteres for forældrene, før der kan laves en indstilling til specialplads til Småbørnsvisitationsudvalget. Der skal altid foreligge en skriftlig forældreaccept til denne indstilling, og accepten kan til enhver tid trækkes tilbage.

Småbørnsudvalget behandler indstillingerne og giver eventuelt plads i et af kommunens specialtilbud, eller indstiller til en plads i et eksternt dagtilbud.

Halsnæs Kommune råder over to dagtilbud for børn med særlige behov:

Hundested Børnehus, Spiren

  • 10 pladser for børn i alderen 3 år til skolestart.

Spirens målgruppe er børn med vanskeligheder indenfor autismespektret.

Frederiksværk Børnehus

  • 2 inklusionspladser for børn i alderen 0 år til skolestart. Inklusionspladsernes målgruppe er børn, som har stort støttebehov for at kunne trives og udvikle sig i et alment dagtilbud.
  • 5 specialpladser, hvor der er behov for et udvidet samarbejde mellem forældrene, dagtilbuddet og Børne- og Ungeafdelingen.
  • 4 behandlingspladser for børn i alderen 0 år til skolestart.

Er du tilflytter til kommunen, og har du endnu ikke fået adresse i Halsnæs Kommune, har du stadig mulighed for at skrive dit barn på venteliste til en plads i dagpleje, vuggestue og børnehave. Du skal blot huske at vælge Halsnæs Kommune inden du logger ind på den digitale pladsanvisning via borger.dk

Du skal huske, at dit barn altid skal være udmeldt af et eventuelt dagtilbud i nuværende kommune, inden du kan gøre brug af en plads i et dagtilbud i Halsnæs Kommune, da kommunen ikke yder kommunalt tilskud til to pladser på samme tid.

Vi ved, at det er meget vigtigt at barnets sprogudvikling er alderssvarende.

Dagtilbudsloven har fastsat at alle børn i alderen 2,10 til 3,4 år skal sprogvurderes.

Dette gælder, uanset om dit barn er indmeldt i dagtilbud eller passes hjemme, og om dit barn har dansk som modersmål eller andetsprog. Vi anvender Rambølls sprogvurderingsmateriale ”Sprogvurdering 3 – 6 ”, som er digitalt understøttet og overholder reglerne for datasikkerhed.

Hvis du har et barn i treårs alderen, der ikke går i dagtilbud, bliver du som forælder kontaktet af kommunen med henblik på at lave en aftale om en sprogvurdering. Herefter tilbydes der råd og vejledning om opfølgning, hvis der er behov for det.

Tosprogede børn, der ikke er indskrevet i dagtilbud, og hvor en sprogvurdering viser behov for en sproglig indsats, henvises til plads i dagtilbud 30 timer per uge.

Vi gør opmærksom på,  at det ifølge Dagtilbudsloven (§11 og §12) er obligatorisk at deltage i sprogvurdering og efterfølgende sprogstimulering, hvis sprogvurderingen viser et behov for det. Dette gælder både, hvis dit barn er i dagtilbud eller passes hjemme. Ved behov kan det være nødvendigt at foretage opfølgende sprogvurderinger og inddrage relevante fagpersoner.

Alle kommunens børnehuse har hver en forældrebestyrelse, hvor du som forælder har mulighed for at få indflydelse på dit barns hverdag og institutionen og dagplejens udvikling

Forældrebestyrelsen er det forum, hvor forældre, medarbejdere og ledelse mødes og fastsætter overordnede principper for det pædagogiske arbejde, overordnede retningslinjer for institutionens og dagplejens drift og overordnet anvendelse af budgetrammen.

Det er bestyrelsen, der fastlægger de overordnede principper og retningslinjer for daginstitutionen og dagplejen. Der kan for eksempel laves principper for de pædagogiske aktiviteter og metoder.

Ønsker du mere information om principper og retningslinjer i dit barns dagtilbud, kan du læse husets virksomhedsplan ved henvendelse til dagtilbuddet.

Har du lyst til at læse mere om bestyrelsernes kompetencer, og måske stille op til bestyrelsen i dit barns daginstitution eller dagpleje næste gang, der er valg, kan du finde flere informationer i Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Halsnæs Kommune.

Her kan du finde inspiration til en forretningsorden.