I hvert børnehus er der ansat en ressourcepædagog med specialpædagogisk erfaring. Ressourcepædagogens opgave er, i samarbejde med børnehusets øvrige personale, at lave særlige tiltag og indsatser i forhold til børnegrupper og enkelte børn.
Ressourcepædagogen arbejder sammen med det øvrige personale om at:
- understøtte det enkelte barn så barnet trives og udvikles
- understøtte at det enkelte barn inkluderes i de lokale daginstitutioner/nærmiljøet
Hvis der har været lavet indsatser i børnehuset, eller personalet ønsker sparring i forhold til en konkret problemstilling hos et barn, aftaler institutionens leder med forældrene, at der søges rådgivning på et praksisdialogmøde/samarbejdsmøde, hvor personalet får sparring på, hvordan der fremadrettet kan arbejdes med barnet.
Praksisdialogmøder og samarbejdsmøder er samarbejdsfora, hvor der kan laves en tværfaglig drøftelse og vejledning.
Deltagerne i møderne er forskellige alt efter problemstillingen. Der deltager altid ledelse og personale fra børnehuset og medarbejder fra Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR). Der kan også deltage sundhedsplejerske, tale-hørepædagog og familierådgiver fra Familieafdelingen.
Nogle børn har brug for en specialplads. For at kunne blive indstillet til en specialplads skal der i hovedreglen være afprøvet tiltag i dagtilbuddet på baggrund af et eller flere praksisdialogmøder. For at kunne søge om en specialplads skal der ske en Pædagogisk/psykologisk udredning på barnet. Denne udredning laves af Pædagogisk Psykolog Rådgivning i Halsnæs Kommune.
Udredningen skal præsenteres for forældrene, før der kan laves en indstilling til specialplads til Småbørnsvisitationsudvalget. Der skal altid foreligge en skriftlig forældreaccept til denne indstilling, og accepten kan til enhver tid trækkes tilbage.
Småbørnsudvalget behandler indstillingerne og giver eventuelt plads i et af kommunens specialtilbud, eller indstiller til en plads i et eksternt dagtilbud.
Halsnæs Kommune råder over to dagtilbud for børn med særlige behov:
Hundested Børnehus, Spiren
- 10 pladser for børn i alderen 3 år til skolestart.
Spirens målgruppe er børn med vanskeligheder indenfor autismespektret.
Frederiksværk Børnehus
- 2 inklusionspladser for børn i alderen 0 år til skolestart. Inklusionspladsernes målgruppe er børn, som har stort støttebehov for at kunne trives og udvikle sig i et alment dagtilbud.
- 5 specialpladser, hvor der er behov for et udvidet samarbejde mellem forældrene, dagtilbuddet og Børne- og Ungeafdelingen.
- 4 behandlingspladser for børn i alderen 0 år til skolestart.