Solceller

Vil du opsætte solceller eller solfangere på din ejendom, skal du sikre dig, at anlægget overholder gældende lokalplaner, bygningsreglement og tinglyste deklarationer.

Nogle anlæg kræver tilladelse, andre gør ikke. Afhængigt af, hvor stort dit anlæg er, og hvor du bor, kan det være, at du skal have en byggetilladelse og/eller en dispensation fra en lokalplan eller byplanvedtægt.

Du kan se, hvad der er gældende for din ejendom, på www.OIS.dk.

Nogle steder skal du også have tilladelse i forhold til en tinglyst deklaration. Se nærmere på www.tinglysning.dk.

Lokalplaner og byplanvedtægter

Er din ejendom omfattet af en lokalplan eller byplanvedhæft med bestemmelser eller forbud mod blanke og reflekterende tagoverflader, skal du søge en dispensation.  

Ansøgninger sendes til mail@halsnaes.dk eller til Halsnæs Kommune, Plan og Byg, Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk.

Ansøgningen skal indeholde en situationsplan, tegninger af den påtænkte placering af solceller på taget og specifikationer på anlægget.

Store solcelleanlæg, som producerer mere strøm end til eget forbrug, og som medfører en væsentlig ændring af det bestående miljø, er som udgangspunkt lokalplanpligtige.

Har du spørgsmål, kan du ringe til Team Plan på 47 78 40 00.

Bygningsreglement og tilladelser

Her ser du eksempler på anlæg, der kræver byggetilladelse - en sådan søges via www.bygogmiljoe.dk

  • anlæg, der opsættes på terræn
  • anlæg, det står oprejst på tag
  • anlæg, der opsættes på fredede eller bevaringsværdige enfamiliehuse, stuehuse, dobbelthuse, rækkehuse eller sommerhuse og områder udpeget som kulturmiljø

Anlæg, der ikke kræver byggetilladelse, er:

  • anlæg, der følger tagets hældning
  • anlæg, der udgør under halvdelen af tagfladen og
  • anlæg, der overholder afstandskravet til skel – 2,5 meter i byzone og 5,0 meter i sommerhusområder.

Hvis du opfører et anlæg i landzone, som kræver byggetilladelse, vil det som udgangspunkt også kræve også en landzonetilladelse. En landzonetilladelse kan søges ved at skrive til mail@halsnaes.dk.

Hvis ejendommen er en del af et samlet byggeri, f.eks. en ejer- eller andelsforening eller et alment boligselskab, skal opsætning af solceller godkendes af foreningens bestyrelse eller generalforsamling.

Har du spørgsmål, kan du ringe til Plan og Byg på 47 78 40 00.

Gode råd

Det er altid bedst, at anlægget følger tagfladen/facaden eller er integreret i denne.

Anlæg skal være antirefleksbehandlet eller på anden måde have en mat overflade, da det mindsker risikoen for refleksionsgener hos naboerne.

Rammen skal males i samme farve som solcellerne.

Anlægget bør placeres så harmonisk på taget eller facaden som muligt i forhold til skorstene, tagvinduer samt tag- og facadekonstruktion.

Husk at indberette til BBR

Solcelleanlægget skal indberettes til Bygnings- og Boligregisteret, BBR. Gå ind på Ret BBR-oplysninger - BBR og indberet anlægget.