Kommunen fører tilsyn med alle virksomheder. Miljøstyrelsen fører dog tilsyn med enkelte større virksomheder.
Ved et miljøtilsyn gennemgås virksomhedens produktions- og miljøforhold. Det kan være spildevand, luft, støj og oplag af farligt affald. Medfører driften af en virksomhed væsentlig forurening, får virksomheden enten:
- en henstilling - kan sammenlignes med en aftale
eller
- et påbud - et juridisk bindende miljøkrav.
Kommunen sætter en frist for, hvornår miljøkravene skal være opfyldt.
Overtræder virksomheden vilkår i påbud, godkendelser/tilladelser eller bestemmelser i kommunens regulativer og forskrifter, miljøbeskyttelsesloven eller bekendtgørelser, kan kommunen foretage det fornødne for ejers regning og/eller anmelde virksomheden til politiet.
Ved miljøtilsyn har kommunen ifølge lov ret til at få indsigt i alle oplysninger om virksomhedens forhold.
Betaling
Kommunen opkræver et gebyr for miljøtilsyn og godkendelse af virksomheder, der er omfattet af bekendtgørelse om brugerbetaling. Man betaler for de timer, som myndigheden bruger bl.a. på:
- at føre tilsyn
- at tage prøver og gennemgå egenkontrol
- at lave beregninger (f.eks. luft)
- at vurdere grønne regnskaber
- at behandle ansøgning om miljøgodkendelser
Det gælder både tiden, hvor tilsynsmedarbejderen fysisk er på virksomheden, og tiden brugt et andet sted, f.eks. på kontoret. Betalingen bygger på princippet om, at forureneren betaler.
Der betales ikke for dialog om frivilligt miljøarbejde. Det er f.eks. forebyggelse, indførelse af miljøstyring eller deltagelse i grønne netværk.
Vi opkræver betaling for tilsyn det efterfølgende år. Kommunen kan også opkræve betaling for miljøgodkendelse, når den er meddelt – altså samme år.