
Sundhedsplejen i Halsnæs kommune ønsker jer som familie en god start, og vi vil gerne støtte jer som forælde i at give jeres barn de bedste muligheder for en sund opvækst. Her kan du se, hvilke tilbud sundhedsplejen har.
Er du gravid, har Halsnæs Kommune flere tilbud til dig, bl.a. tilbyder sundhedsplejersken at komme på graviditetsbesøg.
Når du opdager, at du er gravid, skal du kontakte din egen læge for at få bekræftet din graviditet. Lægen vil sende oplysninger videre om din graviditet til jordemoder og fødested, så du behøver derfor ikke selv gøre noget. Du får et brev fra fødestedet om, hvor og hvornår du første gang skal møde hos jordemoderen.
I løbet af graviditeten vil du få tilbudt en række konsultationer hos din praktiserende læge og hos en jordemoder. Undersøgelsernes antal og tidspunkt kan variere - og planlægges i samarbejde med dig.
I Halsnæs Kommune tilbyder sundhedsplejersken at komme på graviditetsbesøg hos alle i slutningen af graviditeten.
TrygMor
TrygMor er en ny og gratis telefonrådgivningstjeneste, som er forankret i Klinisk Farmakologisk Afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Her kan man som gravid eller ammende ringe og få personlig og lægefaglig vejledning omkring brug af medicin, naturmedicin og rusmidler. TrygMor har åbningstid to dage om ugen på telefon 38636363. Mandage 9-12 og torsdage 9-12.
Du og barnets anden forælder har ret til at holde barselsorlov, når I får et barn. De fleste kan få barseldagpenge under orlov i stedet for den indkomst, der ellers ville have været gældende. Det er din situation, der afgør, om du kan få barseldagpenge
Der er Udbetaling Danmark, der udbetaler barselsdagpenge.
Du kan læse mere om barsel og graviditetskomplikationer på Borger.dk
Tilbud om besøg af sundhedsplejersken
Sundhedsplejersken tilbyder en række besøg til forældre og kommende forældre. Der tilbydes både graviditetsbesøg og besøg efter fødslen. Forældre til adoptivbørn har samme tilbud.
Graviditetsbesøg
Er du gravid, kan du og din partner få 1-2 besøg af sundhedsplejersken i løbet af graviditeten.
Sundhedsplejersken vil på dette besøg tale med jer om, hvordan I har det, hvilke tanker I har om at blive forældre og om de ændringer, der sker i familien og parforholdet, når der kommer et barn i familien.
Læs pjecen om graviditetsbesøg.
Besøg i barnets 1. leveår
Det første besøg af sundhedsplejersken får du senest en uge efter du er kommet hjem fra sygehuset. På første besøg vil sundhedsplejersken fortælle om de forskellige tilbud der er. Her kan du læse pjecen Sundhedspleje til spæd- og småbørn.
Herefter får alle fødende 4 besøg mere i barnets første leveår. Familien kan få flere besøg, hvis der er behov for det.
På besøgene vil sundhedsplejersken bl.a. give råd om forskellige emner, som kort er beskrevet nedenfor.
Efterfødselsreaktioner
10-14 % af nybagte mødre oplever depressive reaktioner inden for det første år efter barnets fødsel. Det kan bl.a. være, hvis du føler dig nedtrykt og trist, har let til tårer, eller du er bange for ikke at være god nok som mor. Sundhedsplejersken kan hjælpe dig med at finde ud af, om du og din partner har særlig brug for hjælp og støtte pga. efterfødselsreaktioner. Læs pjecen "Forældresamtale - Et tilbud til forældre ved sundhedsplejerskens besøg cirka 2 måneder efter fødslen". . Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion, det kan du læse nærmere om i artiklerne "Fødselsdepression" og "Farens fødselsdepression".
Halsnæs Kommune tilbyder deltagelse i "Netværksgruppen MOR". - som er en samtalegruppe for mødre med symptomer på efterfødselsreaktioner eller efterfødselsdepression. Her kan du læse mere om "Netværksgruppen MOR".
Børnevaccinationer
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn i Danmark vaccineres mod en række sygdomme. Sundhedsplejersken vil gennemgå børnevaccinationsprogrammet med dig.
Lege på maven – sove på ryggen
Det er godt for dit barn at ligge på maven, når det ikke sover. Men når barnet skal sove, er det bedst, at det ligger på ryggen. Her kan du læse pjecen Lege på maven - sove på ryggen.
Sikkerhedsinstruks
Halsnæs Kommune har udarbejdet retningslinjer til dagpleje og institutioner om, hvordan børn skal sove. Her er der også gode råd til dig som forælder. Her kan du læse sikkerhedsinstruks vedr. sovende børn.
Mødregrupper
Sundhedsplejersken tilbyder dig at deltage i en mødregruppe. En mødregruppe består af fem til otte kvinder, med jævnaldrende børn. Gruppen mødes uden sundhedsplejersken og aktiviteter mv. foregår privat.
Sundhedsplejen i Halsnæs tilbyder flere typer af åbent hus for familier med børn op til 6 år. Nedenfor er de forskellige tilbud beskrevet.
Åbent hus for alle forældre med børn i alderen 0-6 år, her kan du få råd og vejledning og få vejet dit barn.
Frederiksværk
Onsdage i ulige uger kl. 12-14.00
Familiehuset
Vognmandsgade 12
3300, Frederiksværk
Hundested
Torsdage i lige uger kl. 13-15.00
Biblioteket
Nørregade 61
3390, Hundested
Læs mere om Åbent hus i pjecen "Sundhedspleje til spæd- og småbørn".
Åbent hus for unge mødre/unge gravide – op til 25 år
Et tilbud til dig som er ung gravid eller nybagt mor. Her kan du få mulighed for at møde andre unge mødre. Det er her, hvor nye venskaber opstår, og hvor vi i fællesskab kan dele erfaringer og støtte hinanden.
I fællesskab bestemmer vi, hvad vi skal bruge tiden og samværet til. Der er mulighed for at tale om problemer, tage forskellige emner op eller bare hygge.
Det koster ikke noget at deltage.
Tilbuddet er kun i Frederiksværk, men alle er velkomne:
Hver torsdag kl. 11.00 - 13.30 (Der er lukket i skoleferierne)
Familiehuset
Vognmandsgade 12
3300, Frederiksværk
I Halsnæs Kommune kan unge under 25 år komme i Ungdomdsmodtagelsen. I forlængelse af en samtale gives der gratis prævention til alle unge under 25 år.
Du er altid velkommen til at kontakte din sundhedsplejerske, hvis du har brug for råd og vejledning i forhold til børns sundhed og trivsel.
Nyttige links
Her kan du finde nyttige links inden for Sundhedsplejens område. Her kan du blandt andet finde information om børns sundhed, kost, pubertet mv.
Sundhedsvejen - Barnets bog
På hjemmesiden www.sundhedsvejen.dk kan du finde "Barnets bog" som er barnets journal, som indeholder vægtkurver mv. Du logger på Sundhedsvejen ved hjælp af din nemID.
Erklæring om faderskab
Hvis ikke I er gift, skal faderskabet til barnet fastslås. Det er Familieretshuset, der behandler sagen. Du kan læse mere om anerkendelse af faderskab på borger.dk.
Fødselsdepression
Her kan du læse mere om faderens fødselsdepression og fødselsdepression.
Netdoktor
På www.netdoktor.dk kan du finde informationer om sygdom, graviditet og børn.
Sikkerhed i hjemmet
Her kan du læse folderen "Børns sikkerhed" som giver dig et godt indblik i, hvad du skal være opmærksom på for at undgå, at dit barn kommer til skade.
Kost
På www.altomkost.dk kan du finde informationer om kost f.eks. de 8 kostråd, opskrifter mv.
På www.sundkom.dk kan du finde bøgerne "Mad til spædbørn og småbørn" og "Sunde børn", som indeholder information, opskrifter og inspiration til sund børnemad.
Netsundhedsplejersker
På www.netsundhedsplejersken.dk kan du finde information om børn og du kan få råd og vejledning om alt om børns trivsel via en brevkasse, hvor det er en sundhedsplejerske der svarer.
På www.sundhedsplejersken.dk kan du finde informationer om graviditet, fødsel og børn.
Min baby - Til din smartphone
Min baby – Er en app. der koster 18 kr. til din smartphone. Her kan du finde råd og vejledning omkring amning, flaske, søvn, gråd mv. i barnets første leveår.
Den er udviklet af Komiteen for Sundhedsoplysning og følger Sundhedsstyrelsens retningslinier.
Julemærkehjemmet
På www.julemaerket.dk kan du finde information om julemærkehjemmet.
Menstruation og pubertet
På www.libresse.dk kan du finde information om pubertet og menstruation.
Sundhedsstyrelsen
På www.sundhedsstyrelsen.dk kan du læse diverse vejledninger og anbefalinger om børns sundhed.
Allergi
På Astma-Allergi Danmark kan du finde viden om allergi og behandling, samt om hvordan man finder de allergivenlige mærker www.astma-allergi.dk.
Dansk AllergiCenter Region Hovedstaden har et opslagsværk, hvor du også kan finde viden om allergi www.allergileksikon.dk.
Adoption
Ønsker du at adoptere, skal du kontakte Familieretshuset.
Sundhed.dk
På www.sundhed.dk kan du finde nyttig viden om alt inden for emner om sygdom og sundhed.
Sundhedslex.dk
Ungdomsmodtagelsen
www.ungmodsmodtagelsen.dk kan du få råd og vejledning om præventionsmuligheder, blive testet og behandlet for kønssygdomme, og få svar på spørgsmål om seksualitet, krop og sjæl. Er du ung og under 25 år, kan du få gratis prævention.
TrygMor
TrygMor er en ny og gratis telefonrådgivningstjeneste, som er forankret i Klinisk Farmakologisk Afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Her kan man som gravid eller ammende ringe og få personlig og lægefaglig vejledning omkring brug af medicin, naturmedicin og rusmidler. TrygMor har åbningstid to dage om ugen på telefon 38636363. Mandage 9-12 og torsdage 9-12.
Børnesygdomme
Podcasts til fædre
På www.farforlivet.dk finder du en podcasts til fædre.