Ældreloven

Den 1. juli 2025 træder den nye Ældrelov i kraft. På disse sider kan du læse om, hvad den får af betydning for dig som borger eller pårørende.

Ældreloven er en ny hovedlov for ældrepleje, som træder i kraft den 1. juli 2025.

Ældreloven skal med udgangspunkt i den enkelte persons aktuelle livssituation og behov understøtte en alderdom præget af mest mulig livsglæde, selvhjulpenhed og tid til omsorg og nærvær.

Hvem kan få hjælp efter Ældreloven?

Ældreloven gælder for dig, der er blevet pensionist jævnfør reglerne om social pension. Desuden skal du have nedsat funktionsevne samt et behov for hjælp, pleje og omsorg til varetagelse af den daglig livsførelse

Hvis du ikke er pensionist, kan du godt få hjælp efter Ældreloven, hvis du har behov for personlig pleje, der kan sidestilles med borgere, der er pensionister. Udgangspunktet for borgere, der ikke er pensionister, vil dog fremadrettet være, at hjælpen gives efter Servicelovens regler.

Denne hjælp kan du få fra 1. juli 2025, hvis du er pensionist og har behov for hjælp

  • Rengøringshjælp (en del af helhedspleje)
  • Personlig pleje (en del af helhedspleje)
  • Rehabilitering (en del af helhedspleje)
  • Genoptræning uden lægehenvisning (en del af helhedspleje)
  • Indkøbshjælp (en del af helhedspleje)
  • Hjælp til tøjvask (en del af helhedspleje)
  • Madservice
  • Aflastning
  • Midlertidigt ophold uden for hjemmet
  • Plejeorlov
  • Selvudpeget hjælper

Ældrelovens tre bærende værdier

  1. Den ældres selvbestemmelse
  2. Tillid til medarbejderne og den borgernære ledelse
  3. Et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund

På de følgende sider kan du læse om, hvordan Halsnæs Kommune har valgt at folde loven ud.

Ofte stillede spørgsmål

Den 1. juli 2025 træder Ældreloven i kraft.

Det får følgende betydning for dig, der modtager hjemmehjælp i dag, eller for dig, der får behov for hjælp fremover.

Serviceniveauet vil være det samme i Ældreloven, som det i dag kendes fra Serviceloven.

Modtager du hjemmehjælp i dag, eller bevilges du hjemmehjælp inden den 1/7 2025?

Den 1. juli 2025 sker der umiddelbart ikke meget for dig, der har modtaget hjælp igennem længere tid. Loven siger dog, at hvis dine behov ændrer sig, eller hvis kommunen omvisiterer din hjælp - dog senest 1. juli 2027 - da vil du blive omvisiteret til Ældreloven. Omvisiteres du til Ældreloven, da skal du på ny vælge en ny leverandør af hjemmehjælp - nu kaldet helhedspleje.

Du kan frit vælge mellem den kommunale hjemmepleje og et af de private firmaer, som kommunen har godkendt til at levere helhedspleje.

Du vil desuden opleve en løbende ændring i, hvordan din hjælp leveres til dig, i takt med at kommunen ændrer sin levering af hjemmehjælp i overensstemmelse med Ældreloven. Der er tale om så store ændringer i, hvordan kommunen skal levere helhedspleje, at kommunen med hjemmel i loven indfaser det over en periode på maksimalt to år.

Det betyder, at der i løbet af de kommende to år vil blive et øget fokus på din selvbestemmelse, på helhedspleje og på ambitionen om, at færre medarbejdere skal komme i dit hjem. 

Modtager du ikke hjemmehjælp i dag, men du får behov for hjælp efter den 1/7 2025?

Efter den 1. juli 2025 vil du kun kunne bevilges hjælp efter Ældreloven, hvis du er pensionist. 

Du vil fra den 1. juli og fremefter opleve en løbende ændring i, hvordan din hjælp leveres til dig, i takt med at kommunen ændrer sin levering af hjemmehjælp i overensstemmelse med Ældreloven. Der er tale om så store ændringer i, hvordan kommunen skal levere helhedspleje, at kommunen med hjemmel i loven indfaser det over en periode på maksimalt to år.

Det betyder, at der i løbet af de kommende to år vil blive et øget fokus på din selvbestemmelse, på helhedspleje og på ambitionen om, at færre medarbejdere skal komme i dit hjem. 

Serviceniveau

Læs om kommunens serviceniveau på dette link. 

Du kan søge om hjælp efter Ældreloven ved at ringe eller skrive til Visitationen. Visitationens telefontid er mandag-onsdag kl. 9-13 og torsdag kl. 10-14. Telefonnummeret er 47 78 40 00.

Du er også velkommen til at skrive en e-mail på adressen sundhed@halsnaes.dk.

Du kan søge om følgende typer af hjælp:

  • Rengøringshjælp (en del af helhedspleje)
  • Personlig pleje (en del af helhedspleje)
  • Rehabilitering (en del af helhedspleje)
  • Genoptræning uden lægehenvisning (en del af helhedspleje)
  • Indkøbshjælp (en del af helhedspleje)
  • Hjælp til tøjvask (en del af helhedspleje)
  • Madservice
  • Aflastning
  • Midlertidigt ophold uden for hjemmet
  • Plejeorlov
  • Selvudpeget hjælper

Helhedspleje

Som en del af Ældreloven indføres helhedspleje. Dette er en ny og mere helhedsorienteret måde at levere hjælp på end tidligere, hvor hjælp blev visiteret i enkeltydelser og enkeltparagraffer, jf. Serviceloven (§§ 83, 83a og 86). Helhedspleje dækker i dag hjemmehjælp, rehabilitering og genoptræning, og al behov for hjælp, der tidligere blev givet via §§83, 83a og 86, vil efter 1. juli 2025 blive bevilget efter § 10 i Ældreloven. 

Det betyder, at når du som borger har valgt en leverandør af helhedspleje, da vil du som borger blive tilknyttet et fast team af social- og sundhedsmedarbejdere, sygeplejersker, ergo- og fysioterapeuter, visitatorer, m.fl.. Disse medarbejdere vil arbejde tæt sammen på tværs af faggrupper om at levere den rette hjælp til dig i overensstemmelse med dine ønsker. På den måde vil du opleve de samme få kendte ansigter, og du vil opleve de samme få medarbejdere, som har det samme kendskab til dig. Desuden vil du løbende føle, at du har mere selvbestemmelse i, hvordan hjælpen tilrettelægges.

Hjælpen vil blive tilrettelagt med et forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte.  

Sammenhængende og rummelige pleje- og omsorgsforløb

Den helhedspleje, du bliver bevilget, vil falde ind under ét af fem sammenhængende og rummelige pleje- og omsorgsforløb. Hvert forløb som skal betragtes som rummeligt i tid, faglighed og ift. din selvbestemmelse. Det vil derfor ikke fremgå af dit bevillingsbrev, hvor mange timer, du har ret til hver uge. Du vil blive bevilget et rummeligt pleje- og omsorgsforløb, som du og dine faste hjemmehjælpere sammen løbende skal aftale, hvordan bliver tilrettelagt.

Kommunen har udviklet fem typer af pleje- og omsorgsforløb, som kan bevilges efter § 10 i Ældreloven i form af helhedspleje. Pleje- og omsorgsforløb er rummelige forløb, der kan indeholde mange forskellige indsatser, leveret af forskellige fagpersoner. Alle indsatser i et forløb kan gives både midlertidigt og varigt, og alle indsatser skal have et forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte. 

Som borger kan du blive bevilget:

  1. Let støtte - Til dig, der kan klare næsten alt i hverdagen
  2. Moderat støtte - Til dig, der kan klare det meste i hverdagen
  3. Nogen støtte - Til dig, der kan klare meget i hverdagen
  4. Udvidet støtte - Til dig, der kan klare noget i hverdagen
  5. Omfattende støtte - Til dig, der kan klare mindre i hverdagen

Indholdet i de fem forløb er i udgangspunktet ens, men forløbet gives på baggrund af en faglig vurdering af, hvordan dine behov tilgodeses bedst.

Et pleje- og omsorgsforløb, der leveres som helhedspleje, kan indeholde følgende overordnede indsatser:

  • Rengøringshjælp
  • Personlig pleje
  • Rehabilitering
  • Genoptræning uden lægehenvisning
  • Indkøbshjælp
  • Hjælp til tøjvask

Hjælpen kan gives via skærmpleje.

Bliver der behov for, at dit pleje- og omsorgsforløb skal gøres mere rummeligt, da vil du og/eller det faste team skulle kontakte Visitationen mhp. en revurdering.

Selvbestemmelse

Du kan som nævnt forvente at få en del mere selvbestemmelse om, hvordan din hjemmehjælp skal tilrettelægges og leveres.

Selvbestemmelsen er ikke grænseløs, idet hjælpen skal gives med et forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte. Dine egne ønsker og behov skal du drøfte med dit faste team, som bidrager med en faglig vurdering af dine aktuelle behov og ressourcer. På denne måde vil du opleve, at hjælpen også planlægges ud fra dine ønsker. Den ene uge kan du fx have behov for få timer, og den næste flere timer, hvis du fx bliver sløj, og således vil din hjemmepleje løbende gå op og ned i overensstemmelse med dine behov og medarbejdernes faglige vurderinger. 

Bevilges du hjemmehjælp efter Ældreloven, vil du skulle vælge en leverandør af helhedspleje. Visitationens medarbejdere vil hjælpe dig med dette, men valget af leverandør er dit.

Alle leverandører af helhedspleje efter Ældreloven skal kunne levere praktisk hjælp, personlig pleje, rehabilitering, genoptræning, indkøb og tøjvask. Leverandørerne kan både levere al hjælp selv eller lave aftaler med underleverandører. Det er altså valget af helhedsplejeleverandør, der bestemmer, hvem der leverer de forskellige dele af helhedsplejen, fx rengøring, tøjvask og indkøb.

Kommunen er i proces med at godkende private helhedsplejeleverandører, der sammen med den kommunale hjemmepleje kan vælges iblandt.

Hjælp til rengøring er en del af helhedsplejen i Ældreloven, og derved vil den leverandør, du vælger, skulle levere både helhedspleje og rengøring.

  

Hjælp til indkøb og tøjvask er en del af helhedsplejen, og derved vil den leverandør, du vælger, skulle levere både helhedspleje, indkøb og tøjvask.