Hjælpemidler

På disse sider kan du finde information om bl.a. hjælpemidler, boligændringer og handicapbiler. Du kan læse om, hvad hjælpemidler er, samt hvordan du søger om hjælpemidler. 

For at kunne blive bevilget et hjælpemiddel skal du i udgangspunktet have en varig fysisk eller psykisk nedsættelse af dit normale funktionsniveau, og hjælpemidlet skal desuden give dig en væsentlig effekt ift. funktionsnedsættelsen.

 

Læs mere

Der skelnes imellem to forskellige typer af hjælpemidler

  • Kropsbårne hjælpemidler (personlige hjælpemidler)
  • Genbrugshjælpemidler

Kropsbårne hjælpemidler

Kropsbårne hjælpemidler, eller personlige hjælpemidler, sidder på kroppen eller er tæt på kroppen. De kan typisk ikke genbruges af andre efterfølgende. Det kan for eksempel være ortopædiske sko, fodindlæg, parykker, proteser eller diabeteshjælpemidler.

Ansøgning

Du skal søge via borger.dk (Kropsbårne) hvor du skal bruge MitID for at udfylde og sende ansøgningen. Har du ikke MitID kan du kontakte Halsnæs Kommune og få tilsendt et ansøgningsskema – eller bestille en tid i Borgerservice og få hjælp til at udfylde et ansøgningsskema (digital selvbetjening).

Genbrugshjælpemiddel

Et genbrugshjælpemiddel er et hjælpemiddel, som du låner af kommunen. Det kan for eksempel være en kørestol, toilet-/badestol eller en rollator. Hjælpemidlet skal afleveres retur til kommunen efter endt brug.

Ansøgning

Du skal søge via borger.dk (Hjælpemiddel) hvor du skal bruge MitID for at udfylde og sende ansøgningen. Har du ikke MitID kan du kontakte Halsnæs Kommune og få tilsendt et ansøgningsskema – eller bestille en tid i Borgerservice og få hjælp til at udfylde et ansøgningsskema (digital selvbetjening).

Afhentning og aflevering

Ved bevilling af din hjælpemiddelansøgning kan du blive bedt om at hente hjælpemidlet selv. I dette tilfælde skal du henvende dig ved Halsnæs HjælpemiddelService, hvor du også kan aflevere hjælpemidler efter brug.

Revurdering

Kommunen revurderer løbende bevillinger om udlån af genbrugshjælpemidler, fx ved kendskab til forværring eller forbedring af funktionsniveau. Sker det, at din bevilling annulleres, da er du forpligtet til at aflevere hjælpemidlet retur til kommunen - enten på Halsnæs HjælpemiddelService eller ved fysisk afhentning i dit eget hjem.

Forbrugsgoder er produkter, der forhandles bredt med henblik på sædvanligt forbrug, og med hele befolkningen som målgruppe. Forbrugsgoder er ikke fremstillet specielt med henblik på at afhjælpe en nedsat funktionsevne. Men de kan i en række tilfælde udgøre den kompensation, som personer med en varigt nedsat funktionsevne har behov for.

Der kan ikke bevilges forbrugsgoder til produkter, der koster under 500 kr. Du skal endvidere være opmærksom på, at du kan blive stillet et krav om egenbetaling af op til 50% af den pris, som Visitationen kan købe produktet til.

Et forbrugsgode kan f.eks. være særlige belysning eller højtalere, og el-køretøj (fx el-scooter).

Ansøgning

Du skal søge via borger.dk (forbrugsgoder), hvor du skal bruge MitID for at udfylde og sende ansøgningen. Har du ikke MitID kan du kontakte Halsnæs Kommune og få tilsendt et ansøgningsskema – eller bestille en tid i Borgerservice og få hjælp til at udfylde et ansøgningsskema (digital selvbetjening).

Særligt om el-scootere

Søger du om en el-scooter, da bedes du anvende dette ansøgningsskema: Ansøg om el-scooter. Vær opmærksom på, at et hjemmebesøg og en trafiktest kan blive nødvendig.

Sædvanlig indbo

Der kan ikke ydes støtte til forbrugsgoder, der normalt indgår i sædvanligt indbo, fx robotstøvsugere, almindelige borde, stole, senge, telefoner, fjernsyn mv.

Forbrugsgoder, der indgår i sædvanligt indbo, ændres løbende i takt med den almindelige samfundsudvikling, herunder udviklingen i den almindelige levestandard og folks forbrugs- og levevaner. Derfor overgår flere og flere forbrugsgoder til kategorien sædvanlig indbo.

Hvis du har en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, kan du få hjælp til at indrette din bolig, hvis ændringerne er nødvendige for at gøre boligen bedre egnet for dig.

Ændringer af boligen kan f.eks. være:

  • Installation af ramper
  • Fjernelse af dørtrin
  • Trappelift

Det kan også være mere omfattende ændringer af boligen, som f.eks. ombygning af køkken eller badeværelse.

Vil du ansøge om ændringer vedr. bolindretning, kontakt Halsnæs Kommune på 47 78 40 00 eller send en e-mail til sundhed@halsnaes.dk.

Hvis du har et varigt nedsat funktionsniveau, kan du i særlige tilfælde søge kommunen om støtte til køb af bil eller særlig indretning af din nuværende bil. Formålet med støtten, er at hjælpe dig til at forblive på arbejdsmarkedet, tage en uddannelse eller opretholde et aktivt socialt liv.

Ansøg om støtte til køb af bil via dette link.

Ansøgningsskema om støtte til bil finder du via dette link.

Tekniske hjælpemidler, også kaldet velfærdsteknologi, kan hjælpe dig i hverdagen og give dig mulighed for at blive boende i eget hjem. Formålet med velfærdsteknologi er, at du kan blive mere selvstændig og dermed opnå en større frihed i hverdagen.

Tekniske hjælpemidler kan f.eks. være:

  • En loftlift
  • Toilet m. skyllefunktion
  • Osv.

Vil du ansøge om tekniske hjælpemidler, kontakt Halsnæs Kommune på 47 78 40 00 eller send en e-mail til sundhed@halsnaes.dk.

I Halsnæs Kommune har du mulighed for frit at vælge leverandør. Dette kan f.eks. være leverandør til et bevilligede hjælpemiddel, teknisk hjælpemiddel eller boligindretning.

Du kan læse mere om de praktiske informationer og dit frie valg af leverandør i kommunens kvalitetsstandarder via dette link og i kommunens kvalitetsstandarder, hæfte 3, Hjælpemidler og velfærdsteknologi via dette link.