Værdier
På daghjemmet er vi optaget af den enkelte brugers oplevelse af selvværd, nærhed og nærvær. Vi lægger stor vægt på den gode stemning, umiddelbar glæde og oplevelse af fællesskab, tilpasset den enkeltes formåen og mulighed. Vi arbejder med fokus på at skabe et lystbetonet rum for samvær og aktivitet.
Vi tilbyder udfordringer som matcher det funktionsniveau den enkelte er på, sådan at verden ikke bliver mindre, men udvider sig. Muligheden for udvikling, selv i det små, giver eksistensfølelse, glæde og livskvalitet.
Vi arbejder især med at være nærværende i relationen med brugerne, da det er der, man kan føle sig set, hørt og anerkendt. Når der er tryghed i relationen, kan man modtage udfordringer, og derved øge kompetencerne.
Mange brugere er særlig udfordret i forhold til at være sammen med andre, hvilket indebærer at vi arbejder med at skærme brugeren og tilbyde 1-1 kontakt i løbet af dagen, for at brugeren kan rumme samvær og kommunikation, som vi alle har brug for.
Andre brugere har mulighed for at indgå i et gruppedynamisk fællesskab, hvor vi arbejder på ”vi -oplevelsen”, og at vi ”har noget sammen”, på trods af kommunikationshandicap.
Udgangspunkt for det pædagogiske arbejde
Vi benytter os af ; sansestimulation, musik, og forskellige forløb tilrettelagt ud fra en neuropædagogisk synsvinkel, herunder relationspædagogisk, sanseorienteret, ressourceorienteret og anerkendende tilgang.
Vi arbejder med skærmning i forhold til høj arousal problematik, og skift i sansestimulationen for at vække den lave arousal.
Vi benytter ofte ”det fælles tredje”, for at danne det rum hvor vi udøver den relations pædagogiske tilgang. Eksempler kan være kreative aktiviteter, synge sange, naturoplevelser, historielæsning, bål, lege og boldspild.
Sanse stimuli og sansemotorik er ind tænkt i forskellige aktiviteter, og der arbejdes målrettet med stimuli af de forskellige sanser. Arbejdet er tilrettelagt ud fra den enkelte bruger og det at de ikke selv kan opsøge alle sansestimuli, men har brug for hjælp til dette.
Tryghed er et nøgleord i vores brugeres tilværelse, da tryghed er et nødvendigt fundament for at kunne nyde sansestimuli, have mod på nye oplevelser og at danne nye erfaringer.
For at kunne se ressourcer og muligheder er det vigtigt med en anerkendende og værdsættende tilgang til det enkelte menneske.